Παρά τη μεγάλη αύξηση υστερούμε στις ευρυζωνικές συνδέσεις

Παρά τη μεγάλη αύξηση υστερούμε στις ευρυζωνικές συνδέσεις

2' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Ελλάδα αυξάνει τις ευρυζωνικές της συνδέσεις γρήγορα, αλλά παραμένει ουαραγός στην Ε.Ε. με βάση τον δείκτη διείσδυσης των συνδέσεων. Η χώρα είναι η τελευταία μεταξύ των 27 χωρών μελών της Ε.Ε., αφού η διείσδυση που μετρήθηκε στις 31/3/2007 ανέρχονταν στο 5,6% του πληθυσμού, έναντι 18,1% που ήταν μέσος όρος στην Ε.Ε. των 25.

Τη μέτρηση πραγματοποίησε η Ενωση των Εναλλακτικών Φορέων Τηλεπικοινωνιών της Ευρώπης (European Competitive Telecommunications Association, ECTA) και αφορά στις επιδόσεις της Ε.Ε. στην ευρυζωνικότητα στο τέλος του α΄ τριμήνου του 2007. Στη μέτρηση δεν περιλήφθηκαν η Βουλγαρία και η Ρουμανία, ενώ περιλήφθηκε η Τουρκία, η οποία εμφανίζει χαμηλότερη διείσδυση ευρυζωνικών από την Ελλάδα.

Αύξηση 69%

Σε ό,τι αφορά τη χώρα μας, σύμφωνα με την ECTA κατά το εξάμηνο Οκτώβριος 2006-Μάρτιος 2007 οι ευρυζωνικές συνδέσεις ανήλθαν από 369.000 σε 623.000 σημειώνοντας αύξηση κατά 69%. Ο μέσος όρος αύξησης συνδέσεων στην Ευρώπη ήταν 15,8% (ανήλθαν από 72 εκατ. σε 83 εκατ. εκατ.) και μόνον η Κύπρος, η Πολωνία και η Σλοβακία, παρουσίασαν ισχυρούς διψήφιους ρυθμούς αύξησης, συγκρίσιμους με εκείνον της Ελλάδας. Ωστόσο, σε όλες τις προαναφερόμενες χώρες, η διείσδυση των ευρυζωνικών συνδέσεων είναι η χαμηλότερη μέσα στην Ε.Ε. και κάτω του 10%.

Στον αντίποδα βρίσκονται η Ολλανδία και η Δανία, οι μόνες χώρες της Ε.Ε. όπου η διείσδυση ευρυζωνικών συνδέσεων ξεπερνά το 30% επί του πληθυσμού.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της ECTA, η διείσδυση των ευρυζωνικών συνδέσεων στην Ευρώπη, ανέρχεται περίπου στα ίδια επίπεδα με τις ΗΠΑ και την Ιαπωνία. Απέδωσε μάλιστα την καλή πορεία αυτή της Ε.Ε. στην αύξηση του ανταγωνισμού που προκαλείται από τους νεοεισερχόμενους παίκτες της αγοράς. «Η αύξηση (της διείσδυσης ευρυζωνικών στην Ε.Ε.), περίπου 16%, είναι σε μεγάλο βαθμό αποτέλεσμα του αυξημένου ανταγωνισμού από τους νεοεισερχόμενους παίκτες που προσφέρουν αδεσμοποίητη πρόσβαση στον τοπικό βρόχο, καλωδιακή και άλλες εναλλακτικές τεχνολογίες πρόσβασης στο Internet», ανέφερε η σχετική ανακοίνωση. Στην ανακοίνωση ακόμη προστίθεται ότι σε 8 χώρες της Ε.Ε. η διείσδυση ξεπερνά πλέον το όριο του 20%, ενώ για την Ε.Ε. των 15 η διείσδυση ανέρχεται στο 19,9%. Στις ΗΠΑ οι ευρυζωνικές συνδέσεις αντιστοιχούν στο 19,6% του πληθυσμού και στην Ιαπωνία στο 20,2%.

Τέλος αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με την ECTA, οι ευρυζωνικές συνδέσεις αντιστοιχούν πλέον στο 50% των τηλεφωνικών γραμμών οι οποίες ανέρχονται σε 172 εκατομμύρια. Η ΕCΤΑ πιέζει την Ευρωπαϊκή Επιτροπή προς την κατεύθυνση του λειτουργικού διαχωρισμού των κυρίαρχων παρόχων, στο πρότυπο της Βρετανίας, θεωρώντας ότι ο διαχωρισμός αυτός θα επιτρέψει τον επί ίσοις όροις ανταγωνισμό στην αγορά των τηλεπικοινωνιών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή