Προχωρούν ανοδικά οι τράπεζες

Προχωρούν ανοδικά οι τράπεζες

2' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Θετικές προοπτικές για τον ελληνικό τραπεζικό κλάδο βλέπει η ελβετική τράπεζα UBS σε χθεσινή έκθεσή της ενώ η αμερικανική Goldman Sachs χαρακτηρίζει τη μετοχή της Εθνικής Τράπεζας ως μία από τις πλέον ελκυστικές και σχετικά ασφαλείς επιλογές στον ευρωπαϊκό τραπεζικό κλάδο.

Η UBS δίνει σύσταση «αγορά» (buy) για τις μετοχές της Εθνικής, της Eurobank, της Alpha και της Αγροτικής τιτλοφορώντας τη σχετική έκθεση «Ενα ξεκάθαρο αναπτυξιακό story». Στην ίδια έκθεση αποφεύγει να δώσει εκτιμήσεις για τη μετοχή της Πειραιώς, επειδή είναι ανάδοχος στην τρέχουσα αύξηση κεφαλαίου.

Κατά την ελβετική τράπεζα, οι ελληνικοί τραπεζικοί όμιλοι συνεχίζουν να επιδεικνύουν ισχυρή αύξηση των χορηγήσεων στην εγχώρια αγορά, ανθεκτικά spreads δανεισμού, ισχυρά spreads καταθέσεων και να διαψεύδουν θετικά τις προσδοκίες για ανάπτυξη χάρη στη δραστηριότητά τους στις αναδυόμενες αγορές.

Κορυφαία επιλογή για την UBS είναι η Εθνική λόγω της ισχυρής καταθετικής βάσης, της καλής ρευστότητας, της μεγάλης έκθεσης στις αναδυόμενες αγορές της νοτιοανατολικής Ευρώπης, της ισχυρής δημουργίας κεφαλαίων, ενώ αναμένεται αύξηση των κερδών ανά μετοχή περισσότερο από 25% για τα επόμενα τέσσερα χρόνια.

Η UBS παρατηρεί ότι τράπεζες όπως η Εurobank και η Πειραιώς προχωρούν σε αυξήσεις κεφαλαίου για να χρηματοδοτήσουν την οργανική τους ανάπτυξη, να διατηρήσουν ελκυστική μερισματική πολιτική και να προχωρήσουν σε εξαγορές στην Κεντρική και τη νοτιοανατολική Ευρώπη και στη Μέση Ανατολή. Ωστόσο, εκτιμά ότι οι Alpha, Εθνική και Αγροτική δεν θα κάνουν το ίδιο, καθώς έχουν επαρκή κεφαλαιοποίηση.

Παράλληλα, η UBS αναφέρει ότι οι ελληνικές τράπεζες που παρακολουθεί έχουν πρακτικά μηδενική έκθεση σε χαρτοφυλάκια αμερικανικών στεγαστικών δανείων μειωμένης εξασφάλισης (subprime) και άλλων ενδεχομένως προβληματικών CDΟ.

Ο διεθνής οίκος δίνει τιμή-στόχο τα 55 ευρώ για την Εθνική, τα 33 ευρώ για τη Eurobank, τα 29 ευρώ για την Alpha Bank και τα 4,5 ευρώ για την Αγροτική Τράπεζα. Από την πλευρά της η Goldman Sachs ξεχωρίζει τη μετοχή της Εθνικής από ολόκληρο τον ευρωπαϊκό τραπεζικό κλάδο διατηρώντας την τιμή-στόχο στα 51,1 ευρώ.

Η Εθνική συμπεριλαμβάνεται στη λίστα «Pan-Europe Conviction Buy List» (πανευρωπαϊκή σύσταση για αγορά) λόγω της οργανικής ανάπτυξης, της χαμηλής δανειακής μόχλευσης στον ισολογισμό της, των ανταγωνιστικών της πλεονεκτημάτων και των προοπτικών αναδιάρθρωσης στο εγχώριο δίκτυό της. Σύμφωνα με την αμερικανική επενδυτική τράπεζα τα κέρδη ανά μετοχή της Εθνικής θα αυξηθούν κατά 20% στην επόμενη τριετία, καθώς είναι καλά τοποθετημένη, ώστε να εκμεταλλευτεί τις αλλαγές στο επιχειρηματικό και οικονομικό περιβάλλον και ενώ ορισμένοι ανταγωνιστές της θα αντιμετωπίσουν σημαντική αύξηση του κόστους χρηματοδότησης με τις αντίστοιχες συνέπειες στην κερδοφορία τους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή