Τα Σκόπια απέκλεισαν για δεύτερη φορά τη ΔΕΗ

Τα Σκόπια απέκλεισαν για δεύτερη φορά τη ΔΕΗ

2' 7" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

H κυβέρνηση της FYROM έκλεισε για δεύτερη φορά την «πόρτα» στη ΔΕΗ, απορρίπτοντας την ένσταση της εταιρείας Sencap (κοινοπραξία ΔΕΗ και αμερικανικής Contour Global) για επανεξέταση των προσφορών που κατατέθηκαν στον διαγωνισμό για την ιδιωτικοποίηση του σταθμού Negotino.

H απόρριψη της ένστασης δεν έχει κοινοποιηθεί επισήμως ακόμη στη Sencap, σύμφωνα με δήλωση στην «K» του διευθύνοντος συμβούλου της εταιρείας κ. Κουβάτσου, θεωρείται ωστόσο δεδομένη, αφού έχει μεταδοθεί ήδη από τα μέσα ενημέρωσης της FYROM. «Θα εξαντλήσουμε κάθε ένδικο μέσο, αφού συμβουλευτούμε τους νομικούς μας συμβούλους προκειμένου να υποστηρίξουμε τα συμφέροντά μας», δηλώνει ο κ. Κουβάτσος, επισημαίνοντας ότι «η Sencap έχει καταθέσει την πιο συμφέρουσα προσφορά και από οικονομικής άποψης», αφήνοντας υπαινιγμούς περί αδιαφάνειας στον διαγωνισμό που ολοκληρώθηκε προσφάτως.

Για διαφάνεια έκανε λόγω παρεμβαίνοντας για πρώτη φορά στο θέμα του Negotino η Ουάσιγκτον, λόγω της συμμετοχής στη Sencap της αμερικανικής εταιρείας Contour Global. O αναπληρωτής εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Τομ Κέισι, υπογράμμισε ότι αποτελεί πάγια τακτική της αμερικανικής κυβέρνησης να υποστηρίζει τη διαφάνεια των διαδικασιών που ακολουθούνται σε ξένες χώρες έτσι ώστε να διασφαλίζεται η ισότιμη διεκδίκηση έργων από αμερικανικές εταιρείες.

Οπως είναι ήδη γνωστό, η κυβέρνηση της FYROM προέκρινε πλειοδότη στον διαγωνισμό για την ιδιωτικοποίηση του Negotino, το πολυεθνικό κοινοπρακτικό σχήμα των εταιρειών Hatsch, ΜαcDonald, Finance Engineering και Unit Investment. H κοινοπραξία προσέφερε τίμημα ύψους 61,8 εκατ. ευρώ, ενώ η Sencap 68 εκατ. ευρώ. H Sencap είχε αντιδράσει άμεσα γνωστοποιώντας την κατάθεση ένστασης για την επανεξέταση των προσφορών βάσει των κανόνων του διαγωνισμού, υποστηρίζοντας ότι έχει υποβάλει την καλύτερη και υψηλότερη προσφορά, η οποία προβλέπει τίμημα 68 εκατ. ευρώ για το 100% των μετοχών του υφιστάμενου σταθμού του Negotino, προσφορά υψηλότερη κατά 6,2 εκατ. ευρώ από την προκρινόμενη κοινοπραξία. Προβλέπει επίσης δέσμευση για την κατασκευή νέας μονάδας στο Negotino, ισχύος 600 MW, ενώ η κοινοπραξία που προκρίθηκε δεσμεύεται για την κατασκευή μονάδας ισχύος 500 ΜW.

Πλώρη για Ρουμανία

Η ΔΕΗ πάντως δεν δείχνει να παραιτείται από την προσπάθεια εισόδου στα Βαλκάνια παρά το δεύτερο αυτό καίριο χτύπημα, μετά και τον οριστικό αποκλεισμό της από τον διαγωνισμό για την ιδιωτικοποίηση του Bobov Dol στον οποίο είχε πλειοδοτήσει. Για την υπόθεση έχει προσφύγει ήδη στα Δικαστήρια, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες πριν από περίπου ένα μήνα ανέθεσε το project αυτό στη Sencap. Αμείωτο παραμένει το ενδιαφέρον της εταιρείας και για τα λιγνιτικά κοιτάσματα του Κοσόβου, τα οποία διεκδικεί από κοινού με την ιταλική εταιρεία ENEL. Παρά τις δυσκολίες, από πλευράς της διοίκησης της Sencap εκφράζεται αισιοδοξία για την πορεία της στα Βαλκάνια. Επόμενος στόχος είναι η αγορά της Ρουμανίας, όπου αναμένονται ιδιωτικοποιήσεις εταιρειών ηλεκτρισμού παραγωγής και διανομής.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή