Μόλις το 15% των κερδών της Ελλ. Τεχνοδομικής από τις κατασκευές

Μόλις το 15% των κερδών της Ελλ. Τεχνοδομικής από τις κατασκευές

1' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Καθ’ οδόν προς τη μετεξέλιξή του σ’ έναν κατασκευαστικό όμιλο ευρωπαϊκών προδιαγραφών βρίσκεται η Ελληνική Τεχνοδομική, όπως προκύπτει από τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν χθες σε σχετική εκδήλωση θεσμικών επενδυτών στο Λονδίνο, έπειτα από σχετική πρωτοβουλία της Deutsche Bank. Το συμπέρασμα αυτό προκύπτει από την ανάλυση των πηγών εσόδων και της κερδοφορίας του ομίλου κατά το πρώτο εξάμηνο του έτους, καθώς ο κλάδος των κατασκευών συνεισφέρει πλέον μόλις το 15% των καθαρών κερδών του ομίλου (52 εκατ. ευρώ). Βέβαια, το ποσοστό των κατασκευών επί του κύκλου εργασιών παραμένει δυσανάλογα υψηλό, καθώς καταλαμβάνει το 82% επί συνόλου 415 εκατ. ευρώ. Θετική εξέλιξη θεωρείται, πάντως, η ανάκαμψη των περιθωρίων λειτουργικού κέρδους στις κατασκευές κατά το δεύτερο τρίμηνο, καθώς ανήλθαν σε 4,6% από 2,7% στο πρώτο τρίμηνο του έτους. Ασφαλώς, εξακολουθούν να παραμένουν σε ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα, δείγμα ότι ορισμένα εκ των έργων του ομίλου δεν επιτρέπουν την επίτευξη κερδών.

Αντίστοιχα, σημαίνοντα ρόλο στην κερδοφορία του ομίλου αναμένεται να διαδραματίσει στο προσεχές μέλλον ο κλάδος των παραχωρήσεων από έργα εκμετάλλευσης (π.χ. Αττική Οδός, Γέφυρα Ρίου-Αντιρρίου). Ηδη, το 26% των κερδών που είναι και το μεγαλύτερο αναλογικά με τους υπόλοιπους τομείς δραστηριότητας, οφείλεται στις παραχωρήσεις. Καθώς λοιπόν τα συγχρηματοδοτούμενα έργα βρίσκονται σε τροχιά έναρξης των εργασιών -κι επομένως και εκμετάλλευσης των διοδίων- τα έσοδα από τις παραχωρήσεις αναμένεται να πολλαπλασιαστούν και με την ενσωμάτωση της Παντεχνικής, που διαθέτει και αυτή ποσοστά συμμετοχής στα εν λόγω έργα. Η Ελλ. Τεχνοδομική έχει πλέον ανεκτέλεστο υπόλοιπο ύψους 5 δισ. ευρώ περίπου. Εξ αυτών, το 28% αφορά έργα στο εξωτερικό με τη μερίδα του λέοντος να κατέχει το κρατίδιο του Κατάρ (700 εκατ. ευρώ).

Οι έτεροι πυλώνες της δραστηριότητας του ομίλου είναι η ενέργεια και η ανάπτυξη ακινήτων. Αξίζει να σημειωθεί ότι τα περιθώρια κέρδους στην ενέργεια είναι εντυπωσιακά, καθώς διαμορφώθηκαν σε 36% στο πρώτο εξάμηνο, όντας αυξημένα κατά 64% από το αντίστοιχο εξάμηνο του 2006. Η εξέλιξη αυτή αποδίδεται κυρίως στην έναρξη λειτουργίας νέας μονάδας βιοαερίου στη Θεσσαλονίκη και της λειτουργίας της αντίστοιχης μονάδας στην Αθήνα στο 100%.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή