«Τα δυνατά χαρτιά» των τραπεζών

«Τα δυνατά χαρτιά» των τραπεζών

2' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αναπτυξιακά και αμυντικά χαρακτηριστικά προσφέρουν ταυτόχρονα οι ελληνικές τράπεζες Εθνική, Alpha και Eurobank, σύμφωνα με χθεσινή έκθεση της γερμανικής τράπεζας Dresdner Kleinwort, που διατηρεί τη σύσταση «overweight», δηλαδή μεγαλύτερη έκθεση από τη συνήθη. Μάλιστα επισημαίνει ότι οι ρυθμοί αύξησης των κερδών ανά μετοχή, που είναι οι καλύτεροι της Ευρώπης, αναμένεται να διατηρηθούν, ενώ ο ρυθμός αύξησης των δανείων, παρά την επιβράδυνσή του, είναι από τους υψηλότερους στις χώρες που παρακολουθεί η γερμανική τράπεζα. Επιπλέον, η επέκταση των ελληνικών τραπεζών στη Νοτιοανατολική Ευρώπη θα υποστηρίξει τον όγκο των δραστηριοτήτων, τα περιθώρια κερδών και τα ίδια τα κέρδη.

Για την Εθνική, που παραμένει η πρώτη επιλογή του διεθνούς οίκου από τον ελληνικό τραπεζικό κλάδο, η τιμή-στόχος διατηρείται στα 52 ευρώ με σύσταση «αγορά» (buy), για την Alpha στα 28,2 ευρώ επίσης με σύσταση «αγορά», ενώ για την Eurobank μειώνεται στα 26 από τα 27 ευρώ διατηρώντας τη σύσταση «διακράτηση» (hold).

Ειδικότερα, για την Εθνική η Dresdner επισημαίνει ότι ο λόγος καταθέσεων-χορηγήσεων της Εθνικής που βρίσκεται στο 86% αποτελεί ένα γερό πλεονέκτημα και μέχρι τώρα έχει βοηθήσει στο να διατηρηθούν τα περιθώρια σε υψηλό επίπεδο. Παράλληλα δηλώνει «μεγάλος θαυμαστής» της τουρκικής θυγατρικής της Εθνικής Finansbank, καθώς προσφέρει καλή διαφοροποίηση στο μείγμα κερδών της μητρικής, ενώ ταυτόχρονα η ανάπτυξή της είναι υποεκτιμημένη. Μοναδική σημαντική απειλή στο ευοίωνο σενάριο για τη μετοχή της Εθνικής είναι, πάντα κατά την Dresdner, το ενδεχόμενο να προχωρήσει σε κάποια μεγάλη εξαγορά εντός ή εκτός Ελλάδας στους επόμενους 12-24 μήνες.

Για την Alpha Bank ο διεθνής οίκος παρατηρεί ότι είναι «φθηνή» με βάση τα θεμελιώδη οικονομικά μεγέθη και ότι έχει καλή ανάπτυξη. Δεν περιμένει εμπλοκή της Alpha Bank σε εξαγορές και συγχωνεύσεις, παρά το γεγονός ότι θεωρητικά είναι ο πιο προφανής υποψήφιος για αγορά καθώς κανείς μέτοχος δεν έχει πάνω από 3%.

Για τη Eurobank μείωσε την τιμή-στόχο στα 26 από τα 27 ευρώ λόγω της αύξησης κεφαλαίου, αλλά παρατηρεί ότι η τράπεζα έχει ένα εξαίρετο επιχειρηματικό μοντέλο το οποίο χρησιμοποιεί και στην επέκτασή της στη Νοτιοανατολική Ευρώπη. Το γεγονός ότι η οικογένεια Λάτση ελέγχει το 41% της Eurobank την καθιστά δύσκολο στόχο εξαγοράς, όπως σχολιάζει η Dresdner.

Την προηγούμενη ημέρα η ελβετική τράπεζα UBS είχε δημοσιεύσει επίσης ιδιαίτερα θετική έκθεση για τις ελληνικές τράπεζες με τίτλο «Ενα ξεκάθαρο αναπτυξιακό story» και δίνοντας σύσταση «αγορά» (buy) για τις μετοχές της Εθνικής, της Eurobank, της Alpha και της Αγροτικής (δεν περιελάμβανε εκτίμηση για την Πειραιώς επειδή είναι ανάδοχος στην τρέχουσα αύξηση κεφαλαίου). Στο ίδιο μοτίβο, η ελβετική τράπεζα είχε τονίσει ότι οι ελληνικοί τραπεζικοί όμιλοι συνεχίζουν να επιδεικνύουν ισχυρή αύξηση των χορηγήσεων στην εγχώρια αγορά, ανθεκτικά spreads δανεισμού, ισχυρά spreads καταθέσεων και να διαψεύδουν θετικά τις προσδοκίες για ανάπτυξη χάρη στη δραστηριότητά τους στις αναδυόμενες αγορές.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή