Φθηνότερες συναλλαγές χωρίς γκισέ

Φθηνότερες συναλλαγές χωρίς γκισέ

3' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε μια περίοδο κατά την οποία οι προμήθειες που εισπράττουν οι τράπεζες για μια σειρά συναλλαγών στο γκισέ βρίσκεται στο επίκεντρο της κριτικής, η ηλεκτρονική τραπεζική εμφανίζεται ως πειστική απάντηση για συναλλαγές χαμηλού κόστους. Χωρίς να πρόκειται για ανέξοδες συναλλαγές, οι προμήθειες που εισπράττουν οι τράπεζες για τη διεκπεραίωση των ηλεκτρονικών συναλλαγών υπολείπονται κατά πολύ των προμηθειών που εισπράττονται στο γκισέ ή το ΑΤΜ’s και σε κάθε περίπτωση αποτελούν τον φθηνότερο τρόπο πληρωμής για ιδιώτες ή επιχειρήσεις. Ο λόγος είναι προφανής, στον βαθμό που η ηλεκτρονική διεκπεραίωση των πληρωμών ελαχιστοποιεί το κόστος για την τράπεζα, η οποία με τη σειρά της μετακυλίει αυτό το όφελος στον πελάτη.

Ο κατάλογος των υπηρεσιών που μπορούν να διεκπεραιωθούν ηλεκτρονικά είναι μακρύς. Μεταφορές χρημάτων σε λογαριασμούς του δικαιούχου ή τρίτων, πληρωμές λογαριασμών και διεκπεραίωση φορολογικών υποχρεώσεων, χρηματιστηριακές κινήσεις και αποστολή χρημάτων με τη μορφή εμβάσματος είναι μερικές από τις πιο συνηθισμένες υπηρεσίες που οι ιδιώτες πελάτες των τραπεζών και φυσικά οι επιχειρήσεις μπορούν να πραγματοποιούν μέσω internet.Ο κατάλογος, ωστόσο, δεν περιορίζεται στις παραδοσιακές τραπεζικές εργασίες και εμπλουτίζεται συνεχώς, εντάσσοντας μεταξύ άλλων τη δυνατότητα πληρωμής ασφαλίστρων, ξενοδοχείων, ταξιδιωτικών γραφείων, συνδρομών σε εκδόσεις, επιμελητήρια ή συνδρομητικής τηλεόρασης, ενοικίασης αυτοκινήτων κ.λπ. Πίσω από τις νέες υπηρεσίες της ηλεκτρονικής τραπεζικής, κρύβεται μια συμφωνία του εμπόρου με το πιστωτικό ίδρυμα, που συμφωνούν για την αποδοχή της πληρωμής μέσω Διαδικτύου, έναντι φυσικά ενός αντιτίμου, το οποίο -ανάλογα με την επιχείρηση- αναλαμβάνει η ίδια ή το μετακυλίει στον πελάτη.

Συναλλαγές 10 δισ.

Η ανάπτυξη του internet banking θα αυξάνεται γεωμετρικά παράλληλα με την αύξηση του αριθμού του Διαδικτύου, συμπαρασύροντας σταδιακά και σε διεύρυνση των παρεχόμενων υπηρεσιών. Τα στοιχεία των ελληνικών τραπεζών ανεβάζουν σήμερα το μερίδιο της ηλεκτρονικής τραπεζικής στο 15% των συναλλαγών του τραπεζικού συστήματος, ενώ ο ρυθμός αύξησης των συναλλαγών μέσω internet banking φθάνει το 25% ετησίως. Οι ίδιες εκτιμήσεις ανεβάζουν τη σημερινή αξία των συναλλαγών που εκτελούνται ηλεκτρονικά πάνω από τα 10 δισ. ευρώ, ενώ ο αριθμός των ενεργών χρηστών, αυτών δηλαδή που πραγματοποίησαν τουλάχιστον μία συναλλαγή τον τελευταίο μήνα προσεγγίζει τις 400.000.

Η υπεροχή της ηλεκτρονικής τραπεζικής δεν εξαντλείται στην άμεση, εύκολη και ασφαλή μεταφορά χρημάτων. Στα βασικότερα πλεονεκτήματά της φιγουράρει η φθηνή εκτέλεση πληρωμών, σε μια περίοδο που η συρρίκνωση των επιτοκιακών spreads στρέφει τις τράπεζες στην αναζήτηση νεών πηγών εισοδήματος. Οι ελληνικές τράπεζες έχουν ένα λόγο παραπάνω να ενθαρρύνουν τους πελάτες τους στις ηλεκτρονικές πληρωμές, στον βαθμό που η προσπάθειά τους για μείωση του λειτουργικού κόστους περνά μέσα από τη μείωση του αριθμού των υπαλλήλων στα καταστήματα και στον περιορισμό του κόστους που συνεπάγεται η μεταφορά και η διαχείριση του φυσικού χρήματος.

Το γεγονός άλλωστε ότι οι χρήστες του e banking είναι «σοφιστικέ πελάτες», αποτελεί δικλίδα ασφαλείας και περιορίζει τον φόβο αυθαίρετων και καταχρηστικών πρακτικών από την πλευρά των τραπεζών. Οπως σημειώνουν εκπρόσωποι από τις αρμόδιες διευθύνσεις, οι πελάτες της ηλεκτρονικής τραπεζικής είναι οι πιο υποψιασμένοι και απαιτητικοί πελάτες των τραπεζών, αλλά την ίδια στιγμή είναι και οι καλύτεροι και οι πιο πιστοί πελάτες των τραπεζών. Σταδιακά όσο η αγορά θα ωριμάζει, θα τα κριτήρια για την αξιολόγηση της καλύτερης ηλεκτρονικής τράπεζας θα πολλαπλασιάζονται και θα γίνονται όσο και πιο αυστηρά και έτσι εκτός από την ασφάλεια και το κόστος, θα αφορούν το εύρος των παρεχόμενων υπηρεσιών.

Τι μπορείτε να κάνετε

– Ενημερώνεστε για υπόλοιπα και κινήσεις των λογαριασμών, πιστωτικών καρτών, δανείων και επενδύσεών σας.

– Μεταφέρετε χρήματα σε λογαριασμούς δικούς σας ή τρίτων, στην Ελλάδα ή το εξωτερικό.

– Πληρώνετε πιστωτικές κάρτες και δάνεια.

– Εξοφλείτε λογαριασμούς ΔΕΗ, OTE, ΕΥΔΑΠ, κινητής ή σταθερής τηλεφωνίας, ασφαλιστηρίων συμβολαίων.

– Πραγματοποιείτε αγοραπωλησία μετοχών και αμοιβαίων κεφαλαίων

– Κάνετε αίτηση για μπλοκ επιταγών, πάγιες εντολές (μεταφορών και πληρωμών) και άλλα.

– Λαμβάνετε ενημέρωση για τις συναλλαγές σας ακόμα και με sms ή e-mail.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή