Η κρίση στη subprime αγορά ταλαιπωρεί τα χρηματιστήρια

Η κρίση στη subprime αγορά ταλαιπωρεί τα χρηματιστήρια

1' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κλίμα αβεβαιότητας επικρατεί στις αγορές λόγω της κρίσης την αγορά ενυπόθηκων δανείων υψηλού κινδύνου (subprime), το οποίο ενδέχεται να συνεχιστεί και τις επόμενες εβδομάδες αν εμφανιστούν και νέες εταιρείες με σημαντική έκθεση στη subprime αγορά. Αυτή είναι η βασική εκτίμηση των αναλυτών της Piraeus Asset Management ΑΕΔΑΚ στη μηνιαία επενδυτική ανασκόπηση.

Αναλυτικότερα, αναφέρουν ότι η κρίση στην αγορά ενυπόθηκων δανείων υψηλού κινδύνου (subprime) συνεχίστηκε και τον Αύγουστο, καθώς εταιρείες με έκθεση σε τέτοια δάνεια ή σχετικά προϊόντα παρουσίασαν σημαντική μείωση της αξίας τους, προκαλώντας αναταραχή και αυξημένη μεταβλητότητα στις χρηματιστηριακές αγορές. Η ρευστότητα στη διατραπεζική αγορά παρουσίασε σημαντική μείωση και τα credit spreads διευρύνθηκαν, πράγμα που ανάγκασε την EKT και τη Fed να επέμβουν παρέχοντας αυξημένη ρευστότητα στην αγορά.

Οι τιμές των κυβερνητικών ομολόγων ανέβηκαν, με την απόδοση του 10ετούς US Treasury να πέφτει στο 4,53% και του 10ετούς Bund στο 4,25%. Το δολάριο διαμορφώθηκε στα 1,363 ευρώ, ενώ το γιεν ενισχύθηκε και διαμορφώθηκε στα 115,9 (σε σχέση με το δολάριο). Το πετρέλαιο έπεσε στα 74 δολ., φτάνοντας ενδιάμεσα και κάτω από τα 70 δολ.

Στην ίδια μελέτη επισημαίνεται ότι παρότι η παγκόσμια ανάπτυξη και τα εταιρικά κέρδη διατηρούν το ρυθμό τους, υπάρχουν ανησυχίες ότι η κρίση στην αγορά κατοικίας στις ΗΠΑ θα μπορούσε να επηρεάσει και άλλους τομείς της οικονομίας, επιβραδύνοντας το ρυθμό ανάπτυξης. Το εύθραυστο κλίμα στις χρηματιστηριακές αγορές παραμένει καθώς υπάρχει αβεβαιότητα για την αποτίμηση του κινδύνου στα προϊόντα με βάση δάνεια subprime και γενικά asset backed χρεόγραφα και για το αν εμφανισθούν και άλλες εταιρείες με μεγάλη έκθεση σε αυτά.

Εκτιμάται όμως ότι η αισιοδοξία στις αγορές θα επανέλθει και τα χρηματιστήρια θα ανακάμψουν δυναμικά μετά την αναμενόμενη παρέμβαση των αρχών για να μειώσουν τα παρεμβατικά επιτόκια, να ενισχύσουν τους ιδιοκτήτες ακινήτων που αντιμετωπίζουν προβλήματα χρηματοδότησης, και γενικά να αυξήσουν τις δημοσιονομικές δαπάνες. Οι αναδυόμενες αγορές της Ασίας αναμένεται να δώσουν τις καλύτερες αποδόσεις συγκριτικά με τον υπόλοιπο χρηματιστηριακό κόσμο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή