Τα συστατικά επιτυχίας για σύγχρονους ηγέτες στις επιχειρήσεις

Τα συστατικά επιτυχίας για σύγχρονους ηγέτες στις επιχειρήσεις

3' 7" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ. Ποιο είναι το συνδετικό στοιχείο ανάμεσα στον προπονητή της Τσέλσι, Ζοζέ Μουρίνιο, τον Νέλσον Μαντέλα και τον Μπιλ Κλίντον; Ο Μουρίνιο έδιωξε τους επτά καλύτερους παίκτες της Τσέλσι, επειδή πιστεύει ότι οι μεγάλες ομάδες κερδίζουν τα έπαθλα και όχι οι μεγάλοι παίκτες, ο Νέλσον Μαντέλα κατάφερε να βγει από τη φυλακή ταπεινός, χωρίς θυμό, αλλά χωρίς να έχει χάσει στο ελάχιστο την αποφασιστικότητά του για το στόχο του και ο Μπιλ Κλίντον ξέρει να ακούει και να επικροτεί όσα σωστά συμβαίνουν.

Η απάντηση επ’ αυτού, του διεθνούς φήμης «γκουρού» της επιχειρηματικότητας και του μάνατζμεντ, Ρενέ Καραγιόλ, όπως την διατύπωσε μιλώντας χθες στη Θεσσαλονίκη στο πλαίσιο του Επιχειρηματικού Φόρουμ της ΔΕΘ είναι: «ταπεινότητα και αποφασιστικότητα. Αυτά είναι τα δύο ισχυρά χαρακτηριστικά των μεγάλων ηγετικών φυσιογνωμιών». Οπως είπε «οι ηγετικές ικανότητες και το ηγετικό προφίλ αποτελούν ένα από τα βασικά συστατικά της επιχειρηματικής επιτυχίας σήμερα».

Προς επίρρωσιν, μάλιστα, του επιχειρήματός του, ο κ. Ρενέ Καραγιόλ παρέθεσε έρευνα που διενήργησε το BBC στη Βρετανία, σύμφωνα με την οποία καταγράφηκαν 17.000 αυτοδημιούργητοι εκατομμυριούχοι, από τους οποίους το 40% ήταν δυσλεκτικοί με μαθησιακές δυσκολίες, ενώ το 59% προέρχονταν από δυσλειτουργικές οικογένειες.

«Εμοιαζαν με χαρτοπαίκτες. Ηταν εστιασμένοι στο σκοπό τους, με μεγάλη επιθυμία να πετύχουν, χωρίς να παραβαίνουν τους «κανόνες» του παιχνιδιού», τόνισε.

Κάνοντας τη διάκριση ανάμεσα στο μάνατζμεντ και την ηγεσία μιας επιχείρησης, ο Ρενέ Καραγιόλ εξήγησε ότι το μάνατζμεντ είναι η στρατηγική, ο σχεδιασμός, τα καθήκοντα, η δράση και η υλοποίηση. Στον αντίποδα βρίσκεται η ηγεσία που έγκειται στο όραμα, την κουλτούρα, τους ανθρώπους και τη συνεργασία: «Το μάνατζμεντ διασφαλίζει ότι δεν θα χάσεις, η ηγεσία διασφαλίζει ότι θα κερδίσεις», τόνισε.

Τελευταία «συμβουλή» προς έναν επίδοξο ηγέτη: «Να φέρεστε στους εργαζομένους σας σαν να είναι εθελοντές. Οπως τους συμπεριφέρεστε έτσι θα συμπεριφέρονται κι εκείνοι απέναντι σ’ εσάς και στην ίδια την επιχείρηση», είπε ο κ. Καραγιόλ. Για του λόγου το αληθές, μάλιστα, παρέθεσε τα στοιχεία έρευνας μεγάλης πολυεθνικής σε δείγμα 20.000 εργαζομένων, που κατέγραψε τις απόψεις τους σχετικά με τη βελτίωση του εργασιακού περιβάλλοντος. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, το 85% των εργαζομένων επισήμανε ως παράγοντα το καλό εργασιακό περιβάλλον, ενώ το 84% δήλωσε ότι «επιθυμεί μια πραγματική δουλειά απ’ όπου θα έλειπε αν δεν εμφανιζόταν στο πόστο του».

Μια άλλη έρευνα που επικαλέστηκε ένας άλλος «γκουρού» του μάντζμεντ, ο Αμερικανός Τζόρνταν Αγιάν, έδειξε ότι το 90% των σκέψεων που προέρχονται από παιδιά ηλικίας πέντε ετών είναι πρωτότυπες, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό πρωτότυπων και δημιουργικών σκέψεων στην ηλικία των επτά ετών μειώνεται κατακόρυφα πέφτοντας στο 20%. Ωστόσο, η «πανωλεθρία» δημιουργικών σκέψεων καταγράφεται στην ηλικία των 45 ετών: μόλις το 2% των σκέψεων είναι πρωτότυπες και δημιουργικές. «Πρέπει να ενισχύσουμε το δημιουργικό πυρήνα μας προκειμένου να γίνουμε πιο δημιουργικοί και να ανακτήσουμε το 90% των δημιουργικών σκέψεων της παιδικής ηλικίας μας», τόνισε ο Αμερικανός εξηγώντας ότι πρόκειται για την ανάπτυξη της περιέργειας, της δεκτικότητας σε νέες ιδέες, της τάσης για ανάληψη ρίσκου και της ενεργητικότητας.

«Κάπως έτσι, άλλωστε», όπως σημείωσε, «προέκυψαν ο φούρνος μικροκυμάτων, ο βηματοδότης, το βέλκρο και το barcode, από ανθρώπους που έκαναν συσχετισμούς αντιστοίχως ανάμεσα στη λειτουργία του ραντάρ και τη λιωμένη σοκολάτα τους, σε έναν μετρονόμο και τους χτύπους της καρδιάς, στις κολλιτσίδες που γέμισαν το τρίχωμα ενός σκύλου, αλλά και στις γραμμές που αφηρημένα χάραξαν με το πόδι στην αμμουδιά της παραλίας και τους λάθος κωδικούς που πληκτρολογούσαν οι ταμίες». Ο Τζόρνταν Αγιάν στη διάρκεια μιας διαδραστικής και γεμάτης από πρακτικές ασκήσεις ομιλίας εξήγησε ότι απλοί τρόποι για να ενισχυθεί η δημιουργικότητα είναι τα ταξίδια σε διαφορετικά μέρη, η ανάγνωση διαφορετικών ειδών, η αξιοποίηση της νέας τεχνολογίας και η επαφή και δικτύωση με άλλους ανθρώπους.

«Ολα αυτά είναι τρόποι για να δούμε τον κόσμο και τα πράγματα από διαφορετική σκοπιά, διευρύνοντας το πεδίο μας αντί να εμβαθύνουμε σ’ αυτά που ήδη κατέχουμε», είπε.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή