ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Η Alapis εξαγόρασε τη Sumadijalek

Ολοκληρώθηκε με επιτυχία η προσπάθεια για την εξαγορά της σέρβικης εταιρείας Sumadijalek από την Alapis, στρατηγικός στόχος της οποίας είναι η επέκταση των δραστηριοτήτων της στη Ν.Α. Ευρώπη.

Αναλυτικότερα, η συμφωνία εξαγοράς υπεγράφη στις 10 Σεπτεμβρίου και η οποία τελεί υπό την έγκριση της Επιτροπής Ανταγωνισμού της Σερβίας, με τίμημα εξαγοράς 2 εκατ. ευρώ. Ο σχετικός πλειοδοτικός διαγωνισμός, ο οποίος ανέδειξε ως καλύτερο πλειοδότη την ελληνική εισηγμένη, διακηρύχθηκε από τον οργανισμό «Τhe Privatisation Agency of the Republic of Serbia» και αφορούσε την πώληση του 68,25% της κρατικής Sumadijalek.

Η σερβική εταιρεία έχει ηγετική θέση στη διανομή φαρμάκων της χώρας πέρυσι πραγματοποίησε τζίρο 10 εκατ. ευρώ και κέρδη EBITDA 250.000 ευρώ, ενώ η απόκτησή της θα αποτελέσει τον βραχίονα της περαιτέρω ανάπτυξης της Alapis στη χώρα.

Αλλωστε, η Alapis έχει λάβει στρατηγική απόφαση εκτός των ελληνικών συνόρων, όπου αξιοποιώντας τις ευνοϊκές συνθήκες που σήμερα επικρατούν, στοχεύει στην ανάδειξή της ως η μεγαλύτερη φαρμακευτική εταιρεία της περιοχής. Είναι ενδεικτικό ότι σε ετήσια βάση, ο ρυθμός ανάπτυξης της αγοράς φαρμάκου στην Ελλάδα είναι 6-10% και στα Βαλκάνια 12-15%.

Σημειώνεται ότι στη Σερβία, που έχει πληθυσμό περίπου 7 εκατ., λειτουργούν σήμερα περίπου 400 φαρμακεία και ο συνολικός τζίρος της αγοράς φαρμάκου φτάνει τα 300-400 εκατ. ευρώ, όταν στην Ελλάδα, με πληθυσμό 11 εκατ., υπάρχουν 9.500 φαρμακεία και ο συνολικός τζίρος είναι 7 δισ ευρώ.

εν τω μεταξύ, τις προηγούμενες ημέρες η εταιρεία παρουσίασε τις δραστηριότητες και τα σχέδιά της σε 15 ξένους θεσμικούς σε roadshow στο Λονδίνο, υπό τη διοργάνωση της Deutsche Βank.

Υπενθυμίζεται εξάλλου, ότι στις αρχές του μήνα ολοκληρώθηκε η συγχώνευση των θυγατρικών της εταιρειών «R+N ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΑ ΑΒΕΕ» και «EL SPEDIPHARM S.A.» με την απορρόφηση της δεύτερης από την πρώτη.