Η Alapis εξαγόρασε τη Sumadijalek

1' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ολοκληρώθηκε με επιτυχία η προσπάθεια για την εξαγορά της σέρβικης εταιρείας Sumadijalek από την Alapis, στρατηγικός στόχος της οποίας είναι η επέκταση των δραστηριοτήτων της στη Ν.Α. Ευρώπη.

Αναλυτικότερα, η συμφωνία εξαγοράς υπεγράφη στις 10 Σεπτεμβρίου και η οποία τελεί υπό την έγκριση της Επιτροπής Ανταγωνισμού της Σερβίας, με τίμημα εξαγοράς 2 εκατ. ευρώ. Ο σχετικός πλειοδοτικός διαγωνισμός, ο οποίος ανέδειξε ως καλύτερο πλειοδότη την ελληνική εισηγμένη, διακηρύχθηκε από τον οργανισμό «Τhe Privatisation Agency of the Republic of Serbia» και αφορούσε την πώληση του 68,25% της κρατικής Sumadijalek.

Η σερβική εταιρεία έχει ηγετική θέση στη διανομή φαρμάκων της χώρας πέρυσι πραγματοποίησε τζίρο 10 εκατ. ευρώ και κέρδη EBITDA 250.000 ευρώ, ενώ η απόκτησή της θα αποτελέσει τον βραχίονα της περαιτέρω ανάπτυξης της Alapis στη χώρα.

Αλλωστε, η Alapis έχει λάβει στρατηγική απόφαση εκτός των ελληνικών συνόρων, όπου αξιοποιώντας τις ευνοϊκές συνθήκες που σήμερα επικρατούν, στοχεύει στην ανάδειξή της ως η μεγαλύτερη φαρμακευτική εταιρεία της περιοχής. Είναι ενδεικτικό ότι σε ετήσια βάση, ο ρυθμός ανάπτυξης της αγοράς φαρμάκου στην Ελλάδα είναι 6-10% και στα Βαλκάνια 12-15%.

Σημειώνεται ότι στη Σερβία, που έχει πληθυσμό περίπου 7 εκατ., λειτουργούν σήμερα περίπου 400 φαρμακεία και ο συνολικός τζίρος της αγοράς φαρμάκου φτάνει τα 300-400 εκατ. ευρώ, όταν στην Ελλάδα, με πληθυσμό 11 εκατ., υπάρχουν 9.500 φαρμακεία και ο συνολικός τζίρος είναι 7 δισ ευρώ.

εν τω μεταξύ, τις προηγούμενες ημέρες η εταιρεία παρουσίασε τις δραστηριότητες και τα σχέδιά της σε 15 ξένους θεσμικούς σε roadshow στο Λονδίνο, υπό τη διοργάνωση της Deutsche Βank.

Υπενθυμίζεται εξάλλου, ότι στις αρχές του μήνα ολοκληρώθηκε η συγχώνευση των θυγατρικών της εταιρειών «R+N ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΑ ΑΒΕΕ» και «EL SPEDIPHARM S.A.» με την απορρόφηση της δεύτερης από την πρώτη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή