Μικρό το κέρδος της Ο.Α. στο Ευρωδικαστήριο

Μικρό το κέρδος της Ο.Α. στο Ευρωδικαστήριο

2' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τη μερική δικαίωσή της από το πρωτοδικείο του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου επέτυχε χθες, μετά από πολυετή δικαστικό αγώνα, η Ολυμπιακή, στη μακρά μάχη που δίνει για την επιβίωσή της διά της ανατροπής των βαρύτατων καταδικαστικών αποφάσεων που έχουν λάβει εις βάρος της τόσο το ίδιο το Δικαστήριο όσο και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Το διακύβευμα της προσφυγής της Ολυμπιακής ήταν περίπου 160 εκατομμύρια ευρώ, που η εταιρεία είχε καταδικασθεί, το 2005, από το Δικαστήριο να επιστρέψει στο δημόσιο ταμείο ως παράνομες κρατικές ενισχύσεις. Εκείνο που πέτυχε χθες ήταν να μειώσει, κατά τους υπολογισμούς της Επιτροπής, το ποσό αυτό σε 130 εκατομμύρια…

Το παράδοξο είναι ότι η προσφυγή της Ο.Α. δεν αφορά την απόφαση του Δικαστηρίου του 2005, αλλά την αρχική απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, του 2002, με βάση την οποία η Ελλάδα καταδικάσθηκε το 2005.

Σε κάθε περίπτωση, η υπόθεση έχει ουσιαστικά δύο σκέλη: τις απευθείας χρηματικές «ενέσεις» που έγιναν στην εταιρεία με την άδεια της Επιτροπής στο πλαίσιο του προγράμματος αναδιάρθρωσής της από το 1998 μέχρι το 2000, συνολικού ύψους 41 εκατ. ευρώ, καθώς και έναν γαλαξία κρυφών επιδοτήσεων, κυρίως με τη μορφή μιας… ελαστικότητας του δημοσίου στην είσπραξη οφειλών της εταιρείας στο διάστημα μέχρι το 2002.

Σε αυτό το δεύτερο σκέλος υπήρξε η μερική δικαίωση της Ο.Α. καθώς το πρωτοδικείο δέχθηκε ότι η Επιτροπή κακώς απαιτεί την επιστροφή στο κράτος του ΦΠΑ των καυσίμων και των ανταλλακτικών της αεροπλοΐας και τα αναλογούντα στη δραστηριότητά της αερολιμενικά τέλη. Ολες οι υπόλοιπες πτυχές της προσφυγής της Ολυμπιακής, αρχής γενομένης από τα 41 εκατομμύρια του προγράμματος αναδιάρθρωσης απερρίφθησαν.

Ετσι, αν και στην απόφασή του το Δικαστήριο δεν αναφέρει συγκεκριμένα ποσά, αλλά κατά τους υπολογισμούς της Επιτροπής αυτά τα τρία σημεία αφορούν ποσά ύψους 30 εκατομμυρίων από τα συνολικά 160 της προσφυγής.

Ωστόσο, για την ίδια αυτή υπόθεση, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει προσφύγει από πέρυσι εκ νέου στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο με αίτημα την επιβολή προστίμου στην Ελλάδα για τη μη ανάκτηση του ποσού των 160 εκατομμυρίων από την Ο.Α. με βάση την καταδίκη της το 2005. Το πρόστιμο, όταν και αν επιβληθεί στη χώρα θα ανέρχεται σε 53.611 ευρώ την ημέρα καθώς και τα αναδρομικά από το 2005 που ήδη εκτιμάται ότι υπερβαίνουν τα 9 εκατομμύρια ευρώ. Οπως ανακοίνωσε εκπρόσωπος της Επιτροπής χθες, η προσφυγή της για την επιβολή του προστίμου δεν θα αποσυρθεί μετά τη χθεσινή απόφαση, απλώς θα τροποποιηθεί.

Τούτο δε ενώ εκκρεμεί η εκδίκαση νεότερης προσφυγής της Επιτροπής στο Δικαστήριο, για ενισχύσεις ύψους 540 εκατομμυρίων την περίοδο 2002-2004, που οι Βρυξέλλες επίσης θεωρούν παράνομες.

Σημειώνεται ότι για τη χθεσινή απόφαση μπορεί να κατατεθεί εντός δύο μηνών αίτημα αναίρεσης στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο από οιονδήποτε από τους διαδίκους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή