Το περιβάλλον απασχολεί παράγοντες του τουρισμού

Το περιβάλλον απασχολεί παράγοντες του τουρισμού

2' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πληθαίνουν οι αναφορές από διεθνείς τουριστικούς Οργανισμούς αλλά και ελληνικούς φορείς για τον ρόλο που διαδραματίζουν οι κλιματικές αλλαγές στον κλάδο του τουρισμού.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Τουρισμού επισημαίνει την ανάγκη της προώθησης της αειφόρου ανάπτυξης του κλάδου. Επίσης, θεωρεί ότι μια αποτελεσματική ισορροπία μεταξύ της αντίδρασης για το κλίμα από τον κλάδο και της ανάγκης για οικονομική ανάπτυξη των φτωχών περιοχών μπορεί να γίνει πραγματικότητα με υιοθέτηση σωστών πολιτικών, τεχνολογικών καινοτομιών και οικονομικής υποστήριξης. Σύμφωνα με υψηλόβαθμο στέλεχος του Οργανισμού, ο τουρισμός μπορεί και πρέπει να διαδραματίσει τον ρόλο που του αρμόζει για την αλλαγή του κλίματος του πλανήτη και αυτό πρέπει να γίνει με τέτοιο τρόπο που θα συμβάλει στη συνεισφορά του τουρισμού στην εξάλειψη της φτώχειας. Ιδιαίτερη σημασία θα έχουν για τον Οργανισμό και τα αποτελέσματα του δεύτερου διεθνούς συνεδρίου για τις Κλιματικές Αλλαγές και τον Τουρισμό που θα διεξαχθεί στο Νταβός της Ελβετίας από 1 έως 3 Οκτωβρίου.

Συνέδριο ΣΕΤΕ

Αντίστοιχα, στην Ελλάδα στις 29 και 30 Οκτωβρίου θα πραγματοποιηθεί το 6ο συνέδριο του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων κατά τη διάρκεια του οποίου θα συζητηθεί και το θέμα των κλιματικών αλλαγών και πώς αυτές επηρεάζουν τον κλάδο του τουρισμού. Σύμφωνα με τον ΣΕΤΕ, οι δημογραφικές εξελίξεις, οι κλιματικές αλλαγές και η ανάγκη για τον σχεδιασμό νέων κοινωνικών και περιβαλλοντικών πολιτικών, διαμορφώνουν ένα καινούργιο πλαίσιο τουριστικής ανάπτυξης. Οι κυβερνήσεις και οι τουριστικές επιχειρήσεις δεν μπορούν να διαχειρίζονται τον τουρισμό απλά ως μια προσοδοφόρα δραστηριότητα ελεύθερου χρόνου, αλλά, από τη στιγμή που σε πολλές χώρες ο τουρισμός κινεί ένα μεγάλο μέρος της οικονομίας, η στρατηγική ανάπτυξής του απαιτεί διαφορετική προσέγγιση.

Με το θέμα έχει ασχοληθεί και το Ινστιτούτο Τουριστικών Ερευνών και Προβλέψεων το οποίο σε σχετική μελέτη για την τουριστική ανάπτυξη και την περιβαλλοντική προστασία καταλήγει στο συμπέρασμα ότι η ελληνική νομοθεσία που ρυθμίζει τις τουριστικές δραστηριότητες και ιδιαίτερα οι πρόνοιές της για την προστασία του περιβάλλοντος χαρακτηρίζονται από αυστηρότητα. Οπως σημειώνεται στη μελέτη, ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι η ελληνική νομοθεσία μεταχειρίζεται μια μεγάλη τουριστική μονάδα το ίδιο αυστηρά όπως και μια βαριά βιομηχανική εγκατάσταση. Σύμφωνα με τη μελέτη, αν γεννιούνται προβλήματα από την πλημμελή τήρηση της νομοθεσίας, ορθή λύση είναι ο αποτελεσματικότερος έλεγχος και όχι η υιοθέτηση τακτικής που μπορεί να αποθαρρύνει τους σοβαρότερους επενδυτές, στους σχεδιασμούς των οποίων δεν έχει θέση η παραβατικότητα.

Τέλος, το θέμα των κλιματικών αλλαγών και ο κλάδος του τουρισμού θα απασχολήσει τον Παγκόσμιο Οργανισμό Τουρισμού και στο πλαίσιο της μεγαλύτερης τουριστικής έκθεσης της WTM η οποία θα πραγματοποιηθεί στο Λονδίνο τον Νοέμβριο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή