ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

EN ΣΥΝΤΟΜΙΑ

Δεκτό το αίτημα της ΔΕΗ για αντικατάσταση μονάδων χωρίς όριο

Την υιοθέτηση του αιτήματος της ΔΕΗ για τη νομική κατοχύρωση του δικαιώματος αντικατάστασης των παλαιών μονάδων παραγωγής χωρίς όριο από πλευράς του υπουργείου Ανάπτυξης, γνωστοποίησε χθες με επιστολή του προς τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της επιχείρησης Τάκη Αθανασόπουλο ο υπουργός Δημήτρης Σιούφας. Το υπουργείο Ανάπτυξης συμφωνεί με τη λήψη σχετικής νομοθετικής πρωτοβουλίας που θα επιτρέπει την εγκατάσταση περαιτέρω νέων μονάδων σύγχρονης τεχνολογίας από τη ΔΕΗ, υπό την προϋπόθεση της πλήρους αντικατάστασης παλαιών, ρυπογόνων και χαμηλής απόδοσης μονάδων ίσης ισχύος, δίχως περιορισμό και ανώτατο όριο, αναφέρει ο κ. Σιούφας στην επιστολή του με την οποία δεσμεύεται ότι η νομοθετική πρωτοβουλία θα προωθηθεί από τη Ν.Δ. στη Βουλή των Ελλήνων με την έναρξη των εργασιών της νέας περιόδου. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι τη σχετική δέσμευση ανακοίνωσε για πρώτη φορά ο υπουργός δημόσια το περασμένο Σάββατο στα εγκαίνια του περιπτέρου της ΔΕΗ στη ΔΕΘ.

Η Εθνική για τους πυροπαθείς

Η Εθνική Τράπεζα ανακοίνωσε χθες ότι έχει ήδη προχωρήσει στην υλοποίηση των άμεσων μέτρων για την αναστολή εκπλήρωσης οφειλών των πληγέντων από τις πρόσφατες πυρκαγιές, στο πλαίσιο της σχετικής απόφασης του υπουργείου Οικονομικών.

Ετσι, όλα τα Καταστήματα της Εθνικής Τράπεζας στους Νομούς Ηλείας, Μεσσηνίας, Αρκαδίας, Λακωνίας και Εύβοιας, καθώς και στην περιοχή Αιγιαλείας, με στόχο την ανακούφιση των πυροπαθών, εφαρμόζουν ήδη τα μέτρα που αφορούν την εξάμηνη αναστολή καταβολής δόσεων και τόκων παντός είδους δανείων (στεγαστικών, καταναλωτικών, επαγγελματικών, πιστωτικών καρτών κ.τλ.), τόσο ενήμερων όσο και ληξιπρόθεσμων, για ιδιώτες και επιχειρήσεις που λειτουργούν στις συγκεκριμένες περιοχές.

Πρωτοβουλία για το εμπόριο

Υπό τον τίτλο «Match Making Programs», ο Ελληνικός Οργανισμός Εξωτερικού Εμπορίου (ΟΠΕ) αναλαμβάνει μια νέα πρωτοβουλία για την προώθηση των ελληνικών προϊόντων και υπηρεσιών στο εξωτερικό. Αφορά την πρόσκληση ξένων αγοραστών, δικτύων διανομής, διαμορφωτών κοινής γνώμης και δημοσιογράφων από τους κλάδους ένδυσης, γούνας, κοσμημάτων, καλλυντικών, προϊόντων μαστίχας, τροφίμων, ποτών και βιολογικών προϊόντων. Στο πλαίσιο αυτό, προχωρά στην προκήρυξη έντεκα πρόχειρων διαγωνισμών για τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης που αφορούν τους κλάδους τροφίμων και ποτών για τους νομούς Αρκαδίας, Αχαΐας, Ευβοίας, Ηλείας, Λακωνίας και Μεσσηνίας, για τις χώρες του Αραβικού Κόλπου σχετικά με τους κλάδους κοσμημάτων, καλλυντικών και προϊόντων μαστίχας, για τη Γερμανία για τον κλάδο των βιολογικών προϊόντων, τη Γαλλία, τη Φινλανδία και τη Νορβηγία για τους κλάδους τροφίμων και ποτών και για τους κλάδους ένδυσης και γούνας τη Νορβηγία και τη Δανία. H προθεσμία υποβολής των προσφορών λήγει στις 26 Σεπτεμβρίου.

Ανάπτυξη εκτός συνόρων

Η παρουσίαση της εταιρείας Νεοχημική ΕΘΕ, των αναπτυξιακών της πλάνων και των προοπτικών της πραγματοποιήθηκε χθες στην Ενωση Θεσμικών Επενδυτών. Στη διάρκεια της παρουσίασης, επισημάνθηκε από τη διοίκηση της εταιρείας η επέκτασή της εκτός των ελληνικών συνόρων και κυρίως στην ευρύτερη αγορά της Ανατολικής Ευρώπης. Σήμερα, η εταιρεία έχει παρουσία στη Βουλγαρία, την Κύπρο, τη Ρουμανία, τη Σερβία, την Πολωνία, την Ουκρανία και τη Γερμανία. Εν τω μεταξύ, στην εγχώρια αγορά χημικών η εταιρεία έχει μερίδιο 7%, καθώς πραγματοποιεί πωλήσεις 350 εκατ. ευρώ επί του συνόλου των 5 δισ. ευρώ, ενώ στην Ανατ. Ευρώπη έχει μερίδιο 15 με πωλήσεις 150 εκατ. ευρώ επί του συνόλου πωλήσεων εκεί 15 δισ ευρώ. Από τον ενοποιημένο τζίρο της εταιρείας, το 55% ή σε απόλυτα νούμερα 275 εκατ. ευρώ αφορά τη διανομή στην Ελλάδα, το 20% ή 100 εκατ. ευρώ τη διανομή στο εξωτερικό, το 15% ή 75 εκατ. ευρώ παραγωγή στην Ελλάδα και το 10% ή 50 εκατ. ευρώ την παραγωγή σε χώρες του εξωτερικού.

Ηγετική θέση στον τομέα υγείας

Η Novo Nordisk κατετάγη πρώτη στην κατηγορία του τομέα υγείας -ενός από τους 18 παγκόσμιους τομείς- στους Δείκτες Βιωσιμότητας Dow Jones. Η κατάταξη αυτή που θα είναι σε ισχύ από το άνοιγμα των αγορών στις 24 Σεπτεμβρίου 2007, είναι αποτέλεσμα της πιο πρόσφατης παγκόσμιας ανάλυσης εταιρικής βιωσιμότητας, που στηρίζεται σε μια ενδελεχή αξιολόγηση των οικονομικών, περιβαλλοντικών και κοινωνικών επιδόσεων των εταιρειών. Η ανάλυση συμπεραίνει ότι η Novo Nordisk κατέχει ηγετική θέση όσον αφορά τη βιωσιμότητα, στη φαρμακευτική βιομηχανία. Υψηλές επιδόσεις σημείωσαν επίσης η υπεύθυνη διαχείριση των πρώτων υλών, η περιβαλλοντική πολιτική και η στρατηγική για την επίδραση στο κλίμα. Οι Δείκτες Βιωσιμότητας Dow Jones, οι οποίοι επί του παρόντος περιλαμβάνουν στη διαχείρισή τους περιουσιακά στοιχεία αξίας 5,6 δισ. δολάρια, χρησιμοποιούνται σαν εργαλείο από τους διαχειριστές αξιών σε 15 χώρες για να καθοδηγούν επενδυτικές αποφάσεις.

Προβολή μέσω διαδικτύου

Ολοκληρώθηκε από την Globalstar η υλοποίηση του site για την προβολή της Flagship Yachts στο διαδίκτυο, στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.flagship-yachts.com. Η εταιρεία διαθέτει σκάφη αναψυχής και είναι αποκλειστικός αντιπρόσωπος των εταιριών Admiral – CNL και Benetti στην Ελλάδα. Η Globalstar Interactive εργάστηκε για να δώσει έμφαση στην προβολή της ποιότητας των σκαφών με την αναλυτική περιγραφή των τεχνικών χαρακτηριστικών τους και με την παρουσίαση πλούσιου φωτογραφικού υλικού. Ενα ακόμα δυνατό σημείο της ιστοσελίδας είναι η ευκολία πλοήγησης μέσω του μενού ή χρησιμοποιώντας τη μηχανή εμπλουτισμένης αναζήτησης.

Αλλαγή στη διοίκηση της Citi

Διευρυμένες αρμοδιότητες αναθέτει η Citi στον κ. Γεράσιμο Σπυριδάκη – Managing Director της Citi Private Bank Λονδίνου – καθώς αναλαμβάνει από τον κ. Peter Charrington τη θέση του Global Market Manager για την Ελλάδα. Ο κ. Σπυριδάκης συνεργάζεται με τη Citi τα τελευταία 10 χρόνια, ως στέλεχος στα γραφεία της Νέας Υόρκης, των Βρυξελλών και του Λονδίνου. Στο παρελθόν διετέλεσε σύμβουλος επιχειρήσεων και product manager σε εταιρείες όπως οι United Distillers και Gallagher.