«Πολιτική» εκτίμηση για τη μετοχή της ΔΕΗ

«Πολιτική» εκτίμηση για τη μετοχή της ΔΕΗ

2' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Διπλάσια τιμή για τη μετοχή της ΔΕΗ με αυτοδύναμη κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας σε σχέση με κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ ή έλλειψη αυτοδυναμίας, βλέπει η αμερικανική επενδυτική τράπεζα Merrill Lynch σε χθεσινή έκθεση για την εταιρεία, προκαλώντας την έντονη αντίδραση της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Ο διεθνής οίκος τοποθετεί τη «σωστή αξία» της μετοχής της ΔΕΗ στα 27,2 ευρώ σε περίπτωση που εκλεγεί με αυτοδυναμία η Νέα Δημοκρατία και στα μόλις 14,6 ευρώ στην περίπτωση που νικήσει το ΠΑΣΟΚ ή δεν υπάρξει αυτοδύναμη κυβέρνηση. Πρόκειται για μια μάλλον ασυνήθιστη πρακτική για χρηματιστηριακή ανάλυση να δίνει τέτοιο εύρος αποτίμησης ανάλογα με το ποιο κόμμα θα κερδίσει τις εκλογές.

Ανοικτό αποτέλεσμα

Στην ίδια έκθεση, η Merrill Lynch εκτιμά ότι το αποτέλεσμα των εκλογών είναι ανοικτό καθώς το μικρό προβάδισμα που είχε στις δημοσκοπήσεις στις αρχές Αυγούστου η κυβέρνηση «φαίνεται να περιορίστηκε με τις τραγικές πυρκαγιές του Αυγούστου». Λόγω της αβεβαιότητας, διατηρεί τη σύσταση «ουδέτερη» για τη μετοχή, που χθες έκλεισε στα 22,42 ευρώ. Η υπεύθυνη Οικονομίας του Κοινοβουλευτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ, Βάσω Παπανδρέου, σχολίασε σχετικά με την έκθεση της Merrill Lynch ότι: «Η Ν.Δ. στον πανικό της για το αποτέλεσμα των εκλογών επιστρατεύει τους συνεργάτες-συμμάχους της, ξένους οίκους, που έχουν αποκομίσει τεράστια ποσά εις βάρος των Ελλήνων φορολογουμένων. Οι οίκοι αυτοί φοβούνται, και δικαιολογημένα, ότι δεν θα μπορούν να συνεχίσουν τις «δουλειές» με τα δομημένα ομόλογα, τις «συμβουλές», τις αποκρατικοποιήσεις, τις υπόγειες συναλλαγές και διαδρομές. Μετά τη γνωστή σε όλους JP Morgan, τη Morgan Stanley, ήρθε και η σειρά της Merrill Lynch να κινδυνολογήσει για την αξία της μετοχής της ΔΕΗ. Ολως τυχαίως, οι οίκοι αυτοί συνδέονται με διάφορα σκάνδαλα και αδιαφανείς διαδικασίες αποκρατικοποιήσεων και ξεπουλήματος της δημόσιας περιουσίας. Η ωμή και απροκάλυπτη παρέμβαση των ξένων αυτών οίκων υπέρ της Ν.Δ. αποδεικνύει ακριβώς τις αμαρτωλές σχέσεις τους με την κυβέρνηση της Ν.Δ. Οσο κι αν κραυγάζουν όμως για τα συμφέροντά τους, ο ελληνικός λαός θα προασπίσει τα δικά του συμφέροντα και θα δώσει τέλος, με την ψήφο του, στη λεηλασία που έχει στηθεί εις βάρος του».

Οι αναλυτές της Merrill Lynch εξετάζουν δύο σενάρια σχετικά με το εκλογικό αποτέλεσμα και τις συνέπειες που θα έχει για τη ΔΕΗ. Σύμφωνα με το «θετικό σενάριο», όπου κερδίζει η Νέα Δημοκρατία, «θα λυθούν μιας και διά παντός τα διαρθρωτικά προβλήματα της ΔΕΗ». Η αποτίμηση προκύπτει από την πρόβλεψη για μεσοσταθμική αύξηση των τιμολογίων της ΔΕΗ κατά 5% το 2008 και κατά 4% το χρόνο μέχρι το 2011. Επιπλέον προβλέπει επιστροφές συνολικά 365 εκατ. ευρώ μετά τους φόρους από την κυβέρνηση ως αποζημίωση για τα ευνοϊκά τιμολόγια αγροτών, πολυτέκνων κ.λπ. στη διάρκεια της τετραετίας. Τέλος, προβλέπει συνολική μείωση του κόστους κατά 830 εκατ. ευρώ στην τετραετία. Στο «αρνητικό σενάριο» η χαμηλότερη αποτίμηση προκύπτει από τη μικρότερη μεσοσταθμική αύξηση των τιμολογίων κατά 4% το 2008 και το 2009 και κατά 3% στη συνέχεια καθώς και από τις, κατά τη Merrill Lynch, μηδενικές επιστροφές και μηδενική μείωση του κόστους μέχρι το 2011. Η εκτίμηση αυτή προκαλεί εντύπωση καθώς η χώρα είναι υποχρεωμένη από το ευρωπαϊκό θεσμικό πλαίσιο να προχωρήσει στις επιστροφές, η δε μείωση του κόστους του πρώτου σεναρίου ούτως ή άλλως δεν συμπεριλαμβάνει μείωση του προσωπικού, που είναι ένα πράγματι ευαίσθητο πολιτικά ζήτημα. Απαντώντας σε σχετικό αίτημα της «Κ», η Merrill Lynch αρνήθηκε να κάνει οποιοδήποτε περαιτέρω σχόλιο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή