«Πρώτη δικαίωση» θεωρεί η εταιρεία την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου

«Πρώτη δικαίωση» θεωρεί η εταιρεία την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου

2' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Περιορισμένη ανακούφιση για την Ολυμπιακή προσφέρει η χθεσινή απόφαση του Πρωτοδικείου των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων, που όμως χαρακτηρίζεται από τους κύκλους της εταιρείας ως μια πρώτη δικαίωση. Πρακτικά η «έκπτωση» που κέρδισε χθες η εταιρεία των 37 εκατομμυρίων ευρώ διαμορφώνει τα συνολικά χρέη της προς το Δημόσιο στα 124 εκατ. ευρώ από 161 εκατ. ευρώ που μετρούσε μέχρι χθες. Συγκεκριμένα το Πρωτοδικείο έκρινε ότι η Επιτροπή εσφαλμένα απαιτεί την επιστροφή των αερολιμενικών τελών (που αφορούν μόνο το αεροδρόμιο των Σπάτων) ύψους 34 εκατ. ευρώ καθώς και του ΦΠΑ των καυσίμων και των ανταλλακτικών των αεροσκαφών της παλαιάς Αεροπλοΐας, ύψους 3 εκατ. ευρώ. Η αμφισβήτηση της παλαιότερης απόφασης της Επιτροπής κρίνεται θετική τόσο από τους κύκλους της εταιρείας όσο και της κυβέρνησης χωρίς όμως να αλλάζει ουσιαστικά το τοπίο στην κατάσταση του εθνικού αερομεταφορέα. Οσον αφορά το σκέλος της απόφασης που δεν δικαιώνει την εταιρεία, η Ολυμπιακή διατηρεί δικαίωμα άσκησης αναίρεσης μόνο για νομικούς λόγους. Πρόθεση της νομικής υπηρεσίας είναι η αναίρεση, να ασκηθεί το συντομότερο δυνατό, εάν διαπιστωθεί ότι συντρέχουν νομικοί λόγοι, καθώς δεν δικαιούται να επικαλεστεί πραγματικά περιστατικά (πρόκειται για απόφαση του Πρωτοδικείου των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων).

Στην πραγματικότητα αποτελεί την πρώτη αναίρεση αρνητικής (καταδικαστικής) απόφασης που έχει λάβει έως τώρα το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο και κύκλοι της εταιρείας υποστηρίζουν ότι με αυτήν την αναιρετική απόφαση δημιουργείται ένα πολύ ισχυρό προηγούμενο.

Για ιδιαιτέρως θετική εξέλιξη κάνουν λόγο οι Ολυμπιακές Αερογραμμές που επισημαίνουν ότι η χθεσινή απόφαση «καταδεικνύει την αποτυχία των χειρισμών των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ στο θέμα της Ολυμπιακής».

Από την πλευρά της με λιτή ανακοίνωση η Ολυμπιακή Αεροπορία – Υπηρεσίες, την οποία μάλιστα αφορά άμεσα η απόφαση, κάνει λόγο για μερική αποδοχή της προσφυγής της εταιρείας, ενώ διαβεβαιώνει ότι «η απόφαση δεν επηρεάζει επ’ ουδενί την ομαλή λειτουργία τόσο της Ολυμπιακής Αεροπορίας – Υπηρεσίες Α.Ε. όσο και των Ολυμπιακών Αερογραμμών». «Την απτή απόδειξη ότι το Δημόσιο έχει χρέη απέναντι στην Ολυμπιακή αποτελεί η χθεσινή απόφαση» σχολίασε ο πρόεδρος της ΕΠΤΑΟΑ κ. Μάρκος Κανδηλλάκης που συμπλήρωσε ότι «ο δρόμος είναι ακόμα μακρύς».

Δικαίωση των προσπαθειών, που καταβάλλονται τα τελευταία χρόνια, χαρακτήρισε ο υφυπουργός Οικονομίας και Οικονομικών κ. Πέτρος Δούκας την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου τονίζοντας ότι «η κυβέρνηση παρέλαβε εκκρεμότητες ετών από τις προηγούμενες κυβερνήσεις, που απέτυχαν παταγωδώς στην εφαρμογή των προγραμμάτων εξυγίανσης της Ο.Α.» και διαβεβαιώνει ότι «συνεχίζουμε εντατικά τις προσπάθειες για την πλήρη εξυγίανση της εταιρείας». Για παντελή έλλειψη πολιτικής που εξανεμίζει τις θετικές εξελίξεις καταγγέλλει την κυβέρνηση ο υπεύθυνος Μεταφορών του ΠΑΣΟΚ κ. Ντίνος Ρόβλιας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή