Δύο κρίσιμες αποφάσεις για ΔΕΗ και ΔΕΠΑ

Δύο κρίσιμες αποφάσεις για ΔΕΗ και ΔΕΠΑ

1' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Από την περαιτέρω αναδιάρθρωση των ενεργειακών επιχειρήσεων ΔΕΗ και ΔΕΠΑ θα κριθεί και η δυναμική απελευθέρωσης των αγορών ηλεκτρισμού και φυσικού αερίου που έχει ήδη ξεκινήσει.

Η κυβέρνηση φέρεται να έχει εξετάσει αντίστοιχα σχέδια για τις δύο εταιρείες, τα οποία «πάγωσαν» λόγω εκλογών και μετατίθενται, σε περίπτωση νέας λαϊκής εντολής για διακυβέρνηση, για μετά τις 16 Σεπτεμβρίου.

Σε ό,τι αφορά τη ΔΕΗ, έχει εξετάσει όλα τα δυνατά σενάρια με επικρατέστερο αυτό του δεύτερου πακέτου μετοχοποίησης παράλληλα με την αναζήτηση στρατηγικού συμμάχου. Το σενάριο αυτό, όπως εκτιμούν αρμόδια κυβερνητικά στελέχη, εξυπηρετεί ταυτοχρόνως δύο στόχους, αναδιάρθρωση της ΔΕΗ και απελευθέρωση της αγοράς. Με την είσοδο ενός νέου πακέτου μετοχών στο Χρηματιστήριο, τονίζουν, εξασφαλίζεται μεγάλη διασπορά μετοχών ενώ η αναζήτηση στρατηγικού συμμάχου θα φέρει πιο κοντά στην απελευθέρωση την εγχώρια αγορά ηλεκτρισμού, που αποτελεί επίσης βασικό στόχο της κυβερνητικής πολιτικής.

Ωστόσο, για την προώθηση του σχεδίου περαιτέρω αναδιάρθρωσης της ΔΕΗ, θεωρείται απαραίτητη η προώθηση νομοθετικής ρύθμισης που θα επιτρέπει τη μείωση του ποσοστού του Δημοσίου στο μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας κάτω από το 51%.

Σε ό,τι αφορά τη ΔΕΠΑ, θεωρείται βέβαιη η είσοδος της μητρικής πλέον εταιρείας στο X.A. H εταιρεία λειτουργεί ήδη με τη νέα εταιρική μορφή.

Το κυβερνητικό σχέδιο προβλέπει μετοχοποίηση στο εμπορικό κομμάτι της εταιρείας σε ποσοστό που δεν έχει ακόμη οριστικοποιηθεί και κυμαίνεται μεταξύ του 30%-35% του μετοχικού της κεφαλαίου.

Τα προς επίλυση θέματα εν όψει της μετοχοποίησης που απασχόλησαν το προηγούμενο διάστημα το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, είναι η οψιόν της ΔΕΗ για συμμετοχή στη ΔΕΠΑ σε ποσοστό 30%, αλλά και οι υποχρεώσεις προς τη ΔΕΠΑ περί τα 80 εκατ. ευρώ από συσσωρευμένες ανεξόφλητες οφειλές για παροχή φυσικού αερίου της Βιομηχανίας Φωσφορικών Λιπασμάτων (ΒΦΛ). Στο μετοχικό κεφάλαιο της ΔΕΠΑ θα πρέπει να σημειωθεί ότι συμμετέχουν με ποσοστό 35% τα Ελληνικά Πετρέλαια.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή