Εισαγόμενες αναταράξεις στο Χρηματιστήριο

Εισαγόμενες αναταράξεις στο Χρηματιστήριο

2' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η δεύτερη χρηματιστηριακή εβδομάδα του Σεπτεμβρίου, συνέπεσε χρονικά με την τελική ευθεία για την αυριανή εκλογική αναμέτρηση. Το χρηματιστήριο Αθηνών κινήθηκε σταθεροποιητικά, χωρίς να απουσιάζουν και οι εισαγόμενοι κραδασμοί που προκάλεσαν οι ανησυχίες των ευρωπαϊκών αγορών για το μέγεθος της κρίσης στην αμερικανική αγορά ενυπόθηκων στεγαστικών δανείων (sub rime). Ταυτόχρονα στη διάρκεια της εβδομάδας τα ιστορικά υψηλά που κατέγραψε η τιμή του αργού πετρελαίου και του ευρώ έναντι του δολαρίου έθεσαν σε συναγερμό τις αγορές. Η εικόνα ομαλοποιήθηκε την Πέμπτη μετά τα καλύτερα του αναμενόμενου στοιχεία για τις εβδομαδιαίες αιτήσεις επιδόματος ανεργίας στην αγορά των ΗΠΑ.

Το Χ.Α. με τη συμβολή του τραπεζικού κλάδου επαναπροσέγγισε τα επίπεδα των 4.850 μονάδων, ενώ η αξία των συναλλαγών παρέμεινε σε υποτονικά επίπεδα εξαιτίας της προεκλογικής περιόδου.

Το σημαντικότερο γεγονός της εβδομάδας όπου απουσίασαν επιχειρηματικές εξελίξεις από τις εισηγμένες, ήταν τα στοιχεία της Εχαε (www.hscd.gr) για τις επενδυτικές κινήσεις τον Αύγουστο όπου κατεγράφη ένα παράδοξο φαινόμενο. Πιο συγκεκριμένα οι αλλοδαποί επενδυτές εμφανίζονται πωλητές τον περασμένο μήνα, ωστόσο συνεχίζουν να αυξάνουν το ποσοστό τους στη συνολική κεφαλαιοποίηση του ΧΑ. Αυτό εξηγείται καθώς η πλειοψηφία των μετοχών που κατέχουν οι αλλοδαποί επενδυτές είναι τα blue chips που είχαν και τις μικρότερες απώλειες στις διακυμάνσεις του Αυγούστου. Πιο αναλυτικά η συμμετοχή των ξένων στο Χ.Α. εμφανίζεται αυξημένη τον Αύγουστο για το σύνολο των εισηγμένων καθώς ανήλθε στο 52,22% από 51,73% τον Ιούλιο. Από την αρχή του 2007 η καθαρή εισροή κεφαλαίων από ξένους επενδυτές έχει φτάσει τα 5,165 δισ. ευρώ.

Στις υπόλοιπες εξελίξεις της εβδομάδας να αναφέρουμε ότι μέχρι και τις 12 Οκτωβρίου 2007, ισχύει η πρόσκληση ενδιαφέροντος που απηύθυνε το ΧΑ σε συνεργασία με τον Οίκο FTSE σε όσες ΑΕΔΑΚ επιθυμούν να προχωρήσουν στη δημιουργία, εισαγωγή και διάθεση στην ελληνική αγορά του πρώτου Διαπραγματεύσιμου Αμοιβαίου Κεφαλαίου (ΔΑΚ). Το πρώτο ΔΑΚ, γνωστό διεθνώς ως Exchange Traded Fund (ETF), θα εκδοθεί με αναφορά στο δείκτη FΤSΕ/ΧΑ 20, που αποτελείται από εταιρείες μεγάλης κεφαλαιοποίησης που διαπραγματεύονται στο Χρηματιστήριο Αθηνών. Τα μερίδια ΔΑΚ είναι μερίδια αμοιβαίων κεφαλαίων τα οποία εκδίδονται από ΑΕΔΑΚ και εισάγονται προς διαπραγμάτευση στο Χρηματιστήριο. Αγοράζονται και πωλούνται κατά τη διάρκεια των ωρών διαπραγμάτευσης του Χρηματιστηρίου, μέσω των Μελών του, όπως ακριβώς οι μετοχές.

Δεύτερη υποχρεωτική δημόσια πρόταση κατέθεσε τη Δευτέρα η Dionysos Leisure προκειμένου να αποκτήσει το υπόλοιπο 18,3% της εισηγμένης Regency Entertainment (Ηyatt) και να οδηγήσει τη μετοχή εκτός του χρηματιστηρίου Αθηνών.

Το σίριαλ της εξόδου της Regency από το ΧΑ που έχει ξεσπάσει τους τελευταίους 15 μήνες αφορά την πρόθεση 3 hedge funds που σήμερα ελέγχουν το 12,5% του μετοχικού κεφαλαίου να μπλοκάρουν τη συγχώνευση της εισηγμένης με τη BC Partners, αξιώνοντας τιμή ανώτερη από τα 11 ευρώ που είχε προσφερθεί στους υπολοίπους μετόχους κατά την περίοδο της πρώτης δημόσιας πρότασης πριν από 15 μήνες περίπου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή