Ισπανογαλλική τουριστική «απόβαση» στα ελληνικά νησιά

Ισπανογαλλική τουριστική «απόβαση» στα ελληνικά νησιά

3' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε ανοδική τροχιά κινούνται οι αφίξεις επισκεπτών από την Γαλλία και την Ισπανία προς τη χώρα μας. Δηλαδή, από δύο αγορές που βρίσκονται οι ίδιες στην κορυφή της λίστας των κρατών, παγκοσμίως, όσον αφορά στον εισερχόμενο τουρισμό.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού, το 2006, η Γαλλία υποδέχθηκε 79,1 εκατ. τουρίστες, καταλαμβάνοντας την πρώτη θέση στην παγκόσμια κατάταξη, ενώ η Ισπανία ακολουθεί με 58,5 εκατ. τουρίστες. Η μεν Γαλλία αποτελεί μία εδραιωμένη αγορά με αυξητική πορεία στις αφίξεις προς τη χώρα μας, ενώ η Ισπανία έχει αποκτήσει το τελευταίο διάστημα αξιοσημείωτη δυναμική. Με δεδομένη την σχετική «κόπωση» που εμφανίζουν οι δύο μεγαλύτερες αγορές εισερχόμενου τουρισμού για την Ελλάδα, όπως είναι η Βρετανία και η Γερμανία, τόσο η Γαλλία όσο και η Ισπανία έχουν ένα ιδιαίτερο ρόλο στην προσπάθεια προώθησης του ελληνικού τουριστικού προϊόντος σε όσο γίνεται περισσότερες χώρες για την «άντληση» επισκεπτών.

Ο Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών πραγματοποίησε ποσοτική και ποιοτική έρευνα για την ισπανική και την γαλλική αγορά βάσει στοιχείων Ιανουαρίου – Αυγούστου τα κύρια σημεία των οποίων παρουσιάζει σήμερα η «Κ».

Στο διάστημα Ιανουαρίου – Αυγούστου 2007 αφίχθησαν στο αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος» 82.212 τουρίστες από την Ισπανία έναντι 55.824 τουριστών το ίδιο διάστημα πέρυσι, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 47%. Αντίστοιχα, την ίδια περίοδο αφίχθηκαν 166.063 τουρίστες από τη Γαλλία έναντι 151.687 τουριστών στο επτάμηνο του 2006.

Πέρυσι, η παραμονή στην Ελλάδα των Ισπανών τουριστών έφθανε σε 12 ημέρες εκ των οποίων 4 ημέρες ήταν στην Αθήνα, ενώ φέτος η παραμονή φθάνει σε 11 ημέρες εκ των οποίων οι 3 στην Αθήνα. Το 2006, η παραμονή των Γάλλων τουριστών έφθανε σε 13 ημέρες εκ των οποίων 4 ημέρες ήταν στην Αθήνα, ενώ στο φετινό επτάμηνο η παραμονή φθάνει σε 12 ημέρες εκ των οποίων οι 3 στην Αθήνα.

Το προφίλ των τουριστών

Σύμφωνα με το δημογραφικό προφίλ των τουριστών από την Ισπανία, όπως φαίνεται στην έρευνα, ποσοστό 54% είναι άνδρες και ποσοστό 46% γυναίκες. Ποσοστό 44% αφορά σε ηλικίες από 25 – 34 ετών, ποσοστό 25% σε ηλικίες από 35 – 44 ετών, ποσοστό 15% από 45 – 54 ετών, ποσοστό 9% από 18 – 24 ετών, ποσοστό 6% από 55 – 64 ετών και ποσοστό 1% από 65 ετών και άνω.

Σύμφωνα με το δημογραφικό προφίλ των τουριστών από τη Γαλλία, ποσοστό 55% είναι άνδρες και ποσοστό 45% γυναίκες. Ποσοστό 27% αφορά σε ηλικίες από 25 – 34 ετών, ποσοστό, 23% σε ηλικίες από 35 – 44 ετών, ποσοστό, επίσης, 23% από 45 – 54 ετών, ποσοστό 12% από 18 – 24 ετών, ποσοστό 11% από 55 – 64 ετών και ποσοστό 4% από 65 ετών και άνω.

Από το σύνολο των επισκεπτών από την Ισπανία ποσοστό 86% διαθέτει πτυχίο κολλεγίου ή πανεπιστημίου, ποσοστό 12% έχει ολοκληρώσει σπουδές λυκείου και ποσοστό 2% έχει τελειώσει το δημοτικό. Αντίστοιχα, οι Γάλλοι τουρίστες διαθέτουν σε ποσοστό 79% πτυχίο κολλεγίου ή πανεπιστημίου, ποσοστό 20% έχει ολοκληρώσει σπουδές λυκείου και ποσοστό 2% έχει τελειώσει το δημοτικό. H συντριπτική πλειοψηφία των τουριστών που αφικνούνται από την Ισπανία στην Ελλάδα έχει δηλώσει ως τόπο διαμονής τη Μαδρίτη και ακολουθούν η Βαρκελώνη, η Βαλένθια, το Μπιλμπάο, η Πάλμα ντε Μαγιόρκα, η Μάλαγα και η Σεβίλλη. Οι περισσότεροι τουρίστες από τη Γαλλία έχουν τόπο διαμονής το Παρίσι και ακολουθούν οι πόλεις Λυών, Τουλούζη, Νάντη, Μασσαλία, Μπορντό, Νίκαια, Μετς και Λιλ.

Οπως σημειώνει ο διευθυντής Επικοινωνίας και Marketing του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών, κ. Γιώργος Καραμάνος, οι δύο αγορές της Γαλλίας και της Ισπανίας έχουν ένα πρόσθετο ενδιαφέρον για τον ελληνικό προορισμό, καθώς η ποιοτική έρευνα αναδεικνύει ότι υψηλό ποσοστό των τουριστών είναι υψηλού εισοδηματικού επιπέδου. Παράλληλα, δείχνουν ιδιαίτερη προτίμηση στον πολιτιστικό τουρισμό ξεφεύγοντας από το κλασικό μοντέλο «ήλιος – θάλασσα». Η δρομολόγηση πτήσεων χαμηλού κόστους αεροπορικών εταιρειών το φετινό καλοκαίρι, οι οποίες θα συνεχισθούν και τον χειμώνα, ενισχύουν και την προσπάθεια επιμήκυνσης της τουριστικής περιόδου που αποτελεί ζητούμενο για τον ελληνικό τουρισμό.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή