Ξεπέρασε τον πήχυ του 1,2 δισ. η αύξηση κεφαλαίου της Eurobank

Ξεπέρασε τον πήχυ του 1,2 δισ. η αύξηση κεφαλαίου της Eurobank

2' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε χθες η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της Eurobank EFG, ύψους 1,2 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία, η αύξηση καλύφθηκε πάνω από 1,2 φορά καθώς πολλοί μέτοχοι έκαναν χρήση του δικαιώματος προεγγραφής για την κάλυψη τυχών αδιάθετων δικαιωμάτων. Σημειώνεται ότι βάσει των όρων της αύξησης για το δικαίωμα προεγγραφής η υπερκάλυψη δεν μπορεί να ξεπεράσει το 1,5.

Υπενθυμίζεται ότι εκδόθηκαν 61,4 εκατ. νέες μετοχές οι οποίες διατέθηκαν στους παλαιούς μετόχους σε αναλογία 2 νέες για κάθε 15 παλαιές προς 20 ευρώ εκάστη.

Τα νέα κεφάλαια θα αξιοποιηθούν για να ενισχυθεί περαιτέρω η παρουσία του ομίλου στη νέα Ευρώπη και την ανατολική Μεσόγειο, τόσο σε χώρες όπου ήδη δραστηριοποιείται, όσο και σε χώρες που παρουσιάζουν μεγάλες προοπτικές ανάπτυξης και στις οποίες δεν έχει ακόμη παρουσία. Οι επενδύσεις που έχει ήδη πραγματοποιήσει ο όμιλος Eurobank στη νέα Ευρώπη ξεπερνούν το 1,3 δισ. ευρώ και ελέγχει δίκτυο 900 σημείων σε 6 χώρες με περισσότερους από 10.500 υπαλλήλους. Οι χορηγήσεις του ομίλου στο εξωτερικό υπερδιπλασιάστηκαν τον τελευταίο χρόνο και εκτιμώνται σήμερα στα 6 δισ. ευρώ, ενώ ο όμιλος θα αναθεωρήσει προς τα άνω τους στόχους για το 2008 και μετέπειτα. Υπενθυμίζεται ότι ο στόχος για το 2009 ήταν κέρδη άνω των 260 εκατ. ευρώ από τις δραστηριότητες στο εξωτερικό.

Την προηγούμενη εβδομάδα ολοκληρώθηκε με επιτυχία και η αύξηση κεφαλαίου της Τράπεζας Πειραιώς, ύψους 1,35 δισ. ευρώ. Στελέχη τραπεζών σημειώνουν ότι η μεγάλη επιτυχία των αυξήσεων παρά τη δυσμενή διεθνή συγκυρία αντανακλά την εμπιστοσύνη των ξένων για το εγχώριο χρηματοοικονομικό σύστημα αλλά και την ελληνική οικονομία ευρύτερα.

Ασφαλής λιμένας

Παρά την ανησυχία για την κατάσταση στις αγορές διεθνώς, την αβεβαιότητα για το μέγεθος του προβλήματος που έχει δημιουργήσει η κρίση με τα στεγαστικά δάνεια και τις επιπτώσεις στην πραγματική οικονομία, οι μετοχές των εγχώριων τραπεζών την προηγούμενη εβδομάδα κινήθηκαν έντονα ανοδικά στο Χρηματιστήριο Αθηνών.

Η μετοχή της Εθνικής κινήθηκε σταθερά ανοδικά τις προηγούμενες ημέρες, ενώ σημαντικά κέρδη αποκόμισαν και οι μετοχές της Eurobank, της Alpha και της Πειραιώς. Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος βρέθηκαν και μετοχές τραπεζών μικρότερου μεγέθους όπως η Τράπεζα Κύπρου. Σύμφωνα με στελέχη τραπεζών, οι εγχώριες τράπεζες εμφανίζουν σημαντικά πλεονεκτήματα στην τρέχουσα κρίση, καθώς δεν έχουν επενδύσει στις επίμαχες υψηλού κινδύνου εκδόσεις, διαθέτουν υψηλή ρευστότητα (σε σύγκριση με τις ευρωπαϊκές) και επιπλέον η εγχώρια αγορά στεγαστικής πίστης χαρακτηρίζεται από ιδιαίτερα χαμηλό πιστωτικό κίνδυνο, καθώς οι τράπεζες δεν χορηγούν δάνεια δίχως μεγάλες εξασφαλίσεις. Ετσι πολλοί ξένοι προχωρούν σε αγορές μετοχών εγχώριων τραπεζών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή