Πώς κτίζονται εταιρείες υψηλών επιδόσεων

Πώς κτίζονται εταιρείες υψηλών επιδόσεων

4' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Ελληνική Εταιρεία Διοικήσεως Επιχειρήσεων (ΕΕΔΕ) και το European Foundation for Quality Management (EFQM) με τη διοργάνωση του «EFQM Forum Athens 2007» -του μεγαλύτερου ετήσιου Management Event στην Ευρώπη- από 1-3 Οκτωβρίου στην Αθήνα, όχι μόνο προσφέρουν προβολή της χώρας μας σε opinion leaders αλλά και πολλαπλά οφέλη με πολλαπλούς αποδεκτές. Στο πλαίσιο του Forum η ΕΕΔΕ σε συνεργασία με τον Σύνδεσμο Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών (ΣΕΒ), το Ιδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ) και τη Λέσχη Επιχειρηματικότητας προχώρησαν και στη σημαντική καινοτομία να εισάγουν και στη χώρα μας τον θεσμό της Συνάντησης Κορυφής (CΕΟ Summit). Πρόκειται για συνάντηση κορυφαίων επιχειρηματιών και επαγγελματιών από την Ελλάδα και τον υπόλοιπο κόσμο οι οποίοι έχουν την ευκαιρία να συζητήσουν θέματα επιχειρηματικής επικαιρότητας -τα πλέον ζέοντα- η άμεση αντιμετώπιση των οποίων έχει συνήθως υψηλή και μη αναστρέψιμη προτεραιότητα.

Φόρουμ

Τo φετινό Φόρουμ στην Αθήνα τελεί υπό την αιγίδα του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών όπως και του υπουργείου Ανάπτυξης και έχει θέμα «Κτίζοντας Οργανισμούς Υψηλών Επιδόσεων στην Ευρώπη» («Building High Performing Organizations in Europe» (www.efqmforum-athens.org). Είναι ένα σύνθετο event -ένα σύνολο εκδηλώσεων- στο οποίο θα συμμετέχουν επιχειρηματίες και επαγγελματίες από 40 χώρες της Ευρώπης και οι ομιλητές είναι προσωπικότητες διεθνώς καταξιωμένες. Προμετωπίδα του Forum 2007 είναι: «Ποια είναι η συνταγή για την επιτυχία. Πώς να ανταποκριθείς στον παγκόσμιο ανταγωνισμό. Πώς να δημιουργήσεις πρωταθλητές στο Επιχειρηματικό Περιβάλλον».

Οπως έχει ήδη δηλώσει ο πρόεδρος της Steering Committee κ. Σπύρος Δεσύλλας, πρόεδρος Ομίλου Εταιρειών Unlever Ελλάδας, «στόχος του Συνεδρίου είναι να ενεργοποιήσει όσο το δυνατόν περισσότερες επιχειρήσεις να βελτιώσουν την ανταγωνιστικότητά τους με κύριο άξονα την Επιχειρηματική Αριστεία. Μέσα από τη διοργάνωση θέλουμε να απαντήσουμε ουσιαστικά στο θέμα του Forum» -δηλαδή το πώς χτίζονται στην Ευρώπη επιχειρήσεις με υψηλές επιδόσεις. Κάτι που θα προκύψει μέσα από την παρουσίαση επιτευγμάτων της ευρωπαϊκής ανταγωνιστικότητας με συγκεκριμένες περιπτώσεις επιχειρήσεων όπως και με συγκεκριμένες βελτιώσεις του Μοντέλου Επιχειρηματικής Αριστείας. «Θέλουμε ακόμη να βοηθήσουμε τους Ελληνες επαγγελματίες και επιχειρηματίες να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις του μέλλοντος πιο οργανωμένα αλλά και τη Δημόσια Διοίκηση μέσα από συγκεκριμένες διαδικασίες ώστε να βελτιώσει τόσο τις υπηρεσίες όσο και την αποτελεσματικότητά της». Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται το CEO Summit (www.eede.gr) το οποίο θα λάβει χώρα την 1η Οκτωβρίου με τη συμμετοχή περισσότερων των 300 ανώτατων επιχειρηματικών στελεχών από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Υπογραμμίζουμε με ιδιαίτερη έμφαση το επιτυχές «δίδυμο» των επίκαιρων θεμάτων που έχουν επιλεγεί προς συζήτηση και ανταλλαγή απόψεων. Είναι η «Επιχειρηματική Ηθική» και το δεύτερο η «Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη». Οι σύνεδροι έχουν ήδη λάβει το γραπτό μήνυμα του κ. Σ. Δεσύλλα όπως και του προέδρου της Οργανωτικής Επιτροπής κ. Κ. Λαμπρινοπουλου, α΄ αντιπροέδρου ΕΕΔΕ, προέδρου & διευθύνοντος συμβούλου Sprint Integrated Communications. Οι οποίοι με συγκεκριμένο πρόλογο και με αιτιολογημένα ερωτήματα έχουν στήσει ήδη τη «ραχοκοκαλιά» της συζήτησης όπως και τους στόχους της τους οποίους επιγραμματικά περιγράφουν: «Στο CEO Summit θα εξετάσουμε τα οφέλη για μια επιχείρηση που επιλέγει να είναι κοινωνικά υπεύθυνη όπως και τις απειλές και τις ευκαιρίες που παρουσιάζονται όταν η επιχείρηση αυτή εντάξει στη στρατηγική της την εταιρική κοινωνική ευθύνη και την επιχειρηματική ηθική. Για πολλούς ανθρώπους ειδικά στην Ελλάδα η ηθική συνδυασμένη με το επιχειρείν παρουσιάζουν αντίφαση. Ωστόσο, οι επιχειρησιακοί ηγέτες αναγνωρίζουν ολοένα και περισσότερο την άμεση σχέση μεταξύ της ανάληψης των ευθυνών και της επιβίωσης μιας επιχείρησης».

Και τα ερωτήματα που εγείρονται και θα απαντηθούν στη συνάντηση κορυφής είναι τα εξής: «Μπορεί η ηθική να εξασφαλίσει πλεονέκτημα στις αγορές; Μπορεί να οδηγήσει σε ανώτερη απόδοση των εργαζομένων; Με ποιον τρόπο η επιχείρηση σήμερα μπορεί να εξισορροπεί αλλά και να ανταποκρίνεται με ολοκληρωμένο τρόπο στις οικονομικές, περιβαλλοντικές και κοινωνικές επιταγές αλλά και στις προσδοκίες των μετόχων;

Περί ηθικής

Η Επιχειρηματική Ηθική είναι το θέμα της πρώτης ενότητας του συνεδρίου CEO Summit. Για τη Διαφάνεια και πώς αυτή μπορεί να εντάσσεται σε κάθε επιχειρηματική λειτουργία ξεχωριστά θα μιλήσουν ο κ. Κ. Μπακούρης, πρόεδρος της Διεθνούς Διαφάνειας Ελλάς, ο dr Olivier Giscard d’ Estaing, πρόεδρος INSEAD Foundation, η κ. Sylvia Devoge γενική διευθύντρια Ευρώπης της HAY GROUP, ο Dr Οla Ullsten, πρώην πρωθυπουργός της Σουηδίας, ο κ. Αντώνης Γκορτζής, πρόεδρος Ινστιτούτου Επιχειρηματικής Ηθικής (ΕΒΕΝ). Θα καλύψουν θέματα επιχειρηματικής ηθικής παγκοσμίως και θα αναφερθούν στους τρόπους με τους οποίους η δέσμευση στους τομείς αυτούς μπορεί να αποδειχθεί επωφελής επιλογή εξασφαλίζοντας πλεονεκτήματα στις αγορές.

Στη δεύτερη ενότητα με θέμα την Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη σημαντικοί ομιλητές είναι ο κ. Δημήτρης Παπαλεξόπουλος, διευθύνων σύμβουλος του Ομίλου ΤΙΤΑΝ, ο κ. Michael Murphy, CEO Trimedia International, ο κ. Jean Martin, πρόεδρος Συνδέσμου Βιομηχανιών Τροφίμων και Ποτών κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, η κ. Σοφία Στάικου, πρόεδρος του Πολιτιστικού Ιδρύματος του Ομίλου Πειραιώς, υπεύθυνη της Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης της Τράπεζας, ο κ. Νίκος Αναλυτής, πρόεδρος του Δικτύου Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης.

Τέλος, ιδιαιτέρως ενδιαφέρουσα θα είναι και η τρίτη ενότητα κατά την οποία στα δύο αυτά θέματα -Επιχειρηματική Ηθική και Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη- θα γίνει προσέγγιση μέσα από διαφορετική επαγγελματική οπτική όπως προβλέπεται μέσα από τις τοποθετήσεις του προέδρου του ΣΕΒ κ. Δ. Δασκαλόπουλου, του προέδρου του Δ.Σ. της ΕΕΔΕ κ. Ν. Εμπέογλου, του δρος Μιχαήλ Κορτέση του ΙΟΒΕ, του προέδρου του Ινστιτούτου Επικοινωνίας κ. Δ. Μαύρου.

Τι είναι η Ελληνική Εταιρεία Διοικήσεως Επιχειρήσεων

Είναι σωματείο μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα. Ιδρύθηκε το 1962 με σκοπό τη διάδοση, ανάπτυξη και προβολή αρχών, μεθόδων και της πρακτικής του σύγχρονου μάνατζμεντ. Μέλη του είναι επιχειρήσεις, οργανισμοί και φυσικά πρόσωπα. Στο πλαίσιο της ΕΕΔΕ λειτουργούν επτά Ινστιτούτα: Μάρκετινγκ (ΕΙΜ), Οικονομικής Διοικήσεως Υπηρεσιών (ΙΟΔ), Διοικήσεως Παραγωγής Προϊόντων (ΙΔΙΠ-ΠΥ), Ελληνικό Ινστιτούτο Πληροφορικής (ΕΙΠ), Μάνατζμεντ Ανθρώπινου Δυναμικού (ΙΜΑΔ), Ανάπτυξης Γυναικών Μάνατζερ και Επιχειρηματιών (ΙΑΓΜΕ), Μάνατζμεντ Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης (ΙΜΔΔΑ). Τα κεντρικά γραφεία της είναι στην Αθηνά με περιφερειακά Τμήματα στη Μακεδονία, Πελοπόννησο, Δυτική Ελλάδα, Κρήτη και Θεσσαλία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή