Στη «δίνη» των εκλογών και των διεθνών εξελίξεων τα Αμοιβαία

Στη «δίνη» των εκλογών και των διεθνών εξελίξεων τα Αμοιβαία

2' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εκροές εν όψει εκλογών αλλά και «ηλεκτρισμένου» κλίματος στο διεθνές περιβάλλον διαπιστώνονται στα μετοχικά αμοιβαία κεφάλαια τον τελευταίο μήνα. Η ανησυχία των επενδυτών για μη αυτοδύναμη κυβέρνηση οδήγησε σε ρευστοποιήσεις μεριδίων, οι οποίες εντάθηκαν από την αρχή του Σεπτεμβρίου.

Οι εκροές από τα μετοχικά κεφάλαια, τα οποία από την αρχή του έτους έχουν επιτύχει ικανοποιητικές και συχνά μεγαλύτερες του γενικού δείκτη του Χ.Α. αποδόσεις, επισημαίνονται από διαχειριστές και στελέχη των ΑΕΔΑΚ, ως το μελανό σημείο των επενδύσεων σε αμοιβαία κεφάλαια.

Από την ημερομηνία αναγγελίας των εκλογών στις 16 Αυγούστου έως και στις 11 Σεπτεμβρίου, οι εκροές των μετοχικών αμοιβαίων εσωτερικού ανήλθαν σε 55,8 εκατ. ευρώ. Από το ποσό αυτό, σχεδόν τα μισά κεφάλαια, δηλαδή τα 26,2 εκατ. ευρώ, αποτέλεσαν τις εκροές του Σεπτεμβρίου. Ενδεικτικό της ανησυχίας των επενδυτών για το αμφίβολο εκλογικό αποτέλεσμα, είναι ότι όσο πλησιάζει η ημερομηνία της εκλογικής αναμέτρησης οι εκροές των μετοχικών εσωτερικού αυξήθηκαν και μόνο στο διήμερο 10 και 11 Σεπτεμβρίου αυτές ανήλθαν στα 11,9 εκατ. ευρώ, δηλαδή περίπου το 20% των συνολικών εκροών του εξεταζόμενου διαστήματος πραγματοποιήθηκε τις τελευταίες ημέρες.

Στελέχη της αγοράς, ωστόσο, επισημαίνουν ότι ο φόβος για μη αυτοδύναμη κυβέρνηση είναι μόνο ένας παράγοντας που οδηγεί σε εκροές, ο οποίος μάλιστα εκτιμούν ότι θα έχει μόνο βραχυπρόθεσμες επιρροές στις επενδυτικές επιλογές των διαχειριστών και των μεριδιούχων.

Ως βασική αρνητική παράμετρο, επισημαίνουν τις επιδράσεις του διεθνούς περιβάλλοντος. Και αναφέρουν ότι η κρίση που έχει αναπτυχθεί στην αγορά ενυπόθηκων δανείων υψηλού κινδύνου (subprime) δημιουργεί κλίμα αβεβαιότητας, το οποίο ενδέχεται να συνεχιστεί και στο επόμενο διάστημα.

Και τούτο διότι αναμένεται να εμφανιστούν εταιρείες, τράπεζες και hedge funds με μεγάλη έκθεση σε αυτήν την αγορά, αλλά και στα παράγωγα προϊόντα της.

Η στάση αναμονής που επικρατεί, εξηγούν οι ίδιοι κύκλοι, θα διαρκέσει ώσπου να διαφανεί ποιες εταιρείες έχουν χάσει κεφάλαια και πόσα είναι αυτά. Τα πρώτα σαφή στοιχεία αναμένονται τον Οκτώβριο, όταν θα δημοσιευτούν τα αποτελέσματα εννεαμήνου των τραπεζών και των μεγάλων χρηματοοικ ονομικών ομίλων και επιχειρήσεων, οπότε και θα αποτυπωθεί το μέγεθος του προβλήματος.

Ρόλο όμως θα διαδραματίσει και η απόφαση για τη μεταβολή των επιτοκίων από τη Fed. Αν και αναμένεται μείωση του βασικού επιτοκίου, ωστόσο προσοχή θα δοθεί από τους διαχειριστές κεφαλαίων ανά τον κόσμο, στον λόγο που οδήγησε την κεντρική αμερικανική τράπεζα στην απόφαση αυτή. Ετσι, προσθέτουν, στο περιβάλλον αυτό, το εκλογικό αποτέλεσμα της 16η Σεπτεμβρίου αποτελεί ένα μόνον παράγοντα που συμβάλλει στις εκροές από τα μετοχικά αμοιβαία κατά τον τελευταίο μήνα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή