Ζητούμενο η ανακατανομή κοινοτικών κονδυλίων για ενίσχυση των πυροπαθών

Ζητούμενο η ανακατανομή κοινοτικών κονδυλίων για ενίσχυση των πυροπαθών

2' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κρίσιμο δίμηνο για τα κοινοτικά κονδύλια, είναι αυτό που ακολουθεί την επομένη των εκλογών. Το κρίσιμο στοίχημα για τη νέα κυβέρνηση δεν είναι άλλο από τη διαπραγμάτευση για παράταση του Γ΄ Κοινοτικού Πλαισίου, προκειμένου να δοθεί η δυνατότητα ανακατανομής των κονδυλίων των 12 δισ. ευρώ, υπέρ των πυροπαθών περιοχών. Με παράλληλες διαδικασίες θα πρέπει να εγκριθούν τα τομεακά και περιφερειακά προγράμματα του Εθνικού Στρατηγικού Πλαισίου Αναφοράς, του τέταρτου δηλαδή πακέτου, που σύμφωνα με τον προγραμματισμό αναμένεται μέχρι το τέλος Οκτωβρίου. Η τήρηση του χρονοδιαγράμματος είναι κρίσιμη, προκειμένου να εκταμιευθούν τα πρώτα 400 εκατ. ευρώ, που είναι το ύψος της κοινοτικής προκαταβολής του ΕΣΠΑ.

Νέα διαπραγμάτευση

Τόσο το θέμα της έγκαιρης εκταμίευσης της προκαταβολής του τέταρτου πακέτου όσο και αυτό της διάσωσης των κονδυλίων του τρίτου είναι κρίσιμα, γιατί ούτε λίγο ούτε πολύ, είναι οι πόροι που θα στηρίξουν την ανασυγκρότηση των περιοχών που επλήγησαν, αλλά και θα προετοιμάσουν την ελληνική οικονομία για μια νέα εποχή χωρίς μεγάλα κοινοτικά «πακέτα».

Η θετική υποδοχή του αιτήματος που υπέβαλε η ελληνική πλευρά για παράταση του χρόνου απορρόφησης των 12 δισ. ευρώ, όπως ερμηνεύεται η, διά στόματος Μπαρόζο και Χούμπνερ δήλωση ότι, «η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι διατεθειμένη να παράσχει κάθε δυνατή χρηματοοικονομική και νομική υποστήριξη προς την Ελλάδα», ανακούφισε τους αρμόδιους του υπουργείου Οικονομικών, καθώς ουσιαστικά ελαχιστοποιείται ο κίνδυνος απώλειας κοινοτικών κονδυλίων. Ωστόσο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει δώσει προς το παρόν μόνο την κατ’ αρχήν έγκριση. Το αμέσως προσεχές διάστημα, η ελληνική πλευρά θα πρέπει να διαπραγματευθεί με τις αρμόδιες κοινοτικές υπηρεσίες και να υποστηρίξει με πειστικότητα το σχετικό αίτημα, στον βαθμό που οι κοινοτικές υπηρεσίες δεν έχουν αντιμετωπίσει μέχρι σήμερα αντίστοιχο προηγούμενο.

Με ακόμη μεγαλύτερη τεχνική επάρκεια θα πρέπει να υποστηριχθεί ο φάκελος που θα καταθέσει η ελληνική πλευρά στο Ταμείο Αλληλεγγύης, προκειμένου να γίνει αποδέκτης της κοινοτικής αρωγής. Σύμφωνα με τις κοινοτικές διαδικασίες και τη δέσμευση που έχει αναλάβει η χώρα μας, ο σχετικός φάκελος θα κατατεθεί στα τέλη Οκτωβρίου, προκειμένου να γίνει δυνατή η έγκριση της βοήθειας εντός του 2007. Σημειώνεται ότι οι πόροι του Ταμείου Αλληλεγγύης χρηματοδοτούν μόνο προσωρινές δράσεις ενίσχυσης των πυρόπληκτων και όχι μόνιμη αποκατάσταση των υποδομών. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να επιλεγούν προσεκτικά οι δαπάνες που θα περιληφθούν στον φάκελο ώστε να είναι επιλέξιμες. Η αναθεώρηση των προγραμμάτων του Γ΄ ΚΠΣ, που επίσης με τη σειρά της θα πρέπει να έχει υποβληθεί εντός του Νοεμβρίου, αποτελεί επίσης ένα κρίσιμο στοίχημα, αφού όπως έχουν κάνει σαφές οι κοινοτικές υπηρεσίες, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, δεν είναι διατεθειμένη να μοιράσει λευκές επιταγές. Ολες οι προτάσεις θα πρέπει να είναι επαρκώς στοιχειοθετημένες και φυσικά να παραπέμπουν σε μια συγκροτημένη και συνεκτική πολιτική αποκατάστασης των ζημιών και συγκράτησης του πληθυσμού στις περιοχές που επλήγησαν.

ΕΣΠΑ

Στο σκέλος του Εθνικού Στρατηγικού Πλαισίου Αναφοράς, η ολοκλήρωση -στο παρά πέντε, δηλαδή την περασμένη Παρασκευή- της διαδικασίας της εσωτερικής διαβούλευσης με τις αρμόδιες κοινοτικές υπηρεσίες ανοίγει τον δρόμο για την έγκριση των επτά τομεακών και των πέντε περιφερειακών προγραμμάτων του ΕΣΠΑ και την εκταμίευση των πρώτων κοινοτικών κονδυλίων του τέταρτου πακέτου, από τον πρώτο κιόλας χρόνο της νέας προγραμματικής περιόδου. Η καταβολή της προκαταβολής των 400 εκατ. ευρώ έχει και δημοσιονομική σημασία, αφού η κυβέρνηση τα έχει προϋπολογίσει ως έσοδα στον προϋπολογισμό. Μια εμπλοκή στην εκταμίευση, εκτός της καθυστέρησης στην υλοποίηση κάποιων προγραμμάτων, θα συμβάλει στη διεύρυνση του ελλείμματος, αφού όχι μόνο δεν θα εισρεύσουν αυτά τα κονδύλια στα δημόσια ταμεία, αλλά θα χρειαστεί να καταβληθούν αντίστοιχοι εθνικοί πόροι για να προχωρήσουν τα έργα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή