Μέγα ενδιαφέρον για τη μετοχή του ΟΤΕ

Μέγα ενδιαφέρον για τη μετοχή του ΟΤΕ

2' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Βαθιά ανακούφιση στον ΟΤΕ, αλλά και στους επενδυτές του, μετά την ετυμηγορία της κάλπης. Σε μια μέτρια για το Χ.Α. συνεδρίαση, η μετοχή του ΟΤΕ «σκαρφάλωσε» στα 24,3 ευρώ καταγράφοντας άνοδο κατά 2,53%.

Μάλιστα, στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης ο αποθετήριος τίτλος του ΟΤΕ (ADR) «χτύπησε» χθες στο μέσον της συνεδρίασης νέο ιστορικό υψηλό στα 16,84 δολ. Αυτό όμως δεν ισχύει για τη Σοφοκλέους, λόγω ισοτιμίας ευρώ/δολαρίου.

Οι αιτίες ανόδου

Το ξέσπασμα της μετοχής ΟΤΕ υποστηρίχθηκε αφενός μεν από το αποτέλεσμα των εκλογών, που προεξοφλεί τη συνέχιση της μεταρρύθμισης στον ΟΤΕ που δρομολόγησε η διοίκηση του κ. Π. Βουρλούμη, αφετέρου δε στις αγορές μετοχών που πραγματοποιεί η Marfin Investment Group (MIG). H τελευταία ανακοίνωσε χθες ότι πάτησε το όριο του 10% στον ΟΤΕ και ότι ελέγχει άμεσα ποσοστό 6,3629% (31.187.757 μετοχές) και έμμεσα το 4,4421% (21.772.970 μετοχές) μέσω χρηματοπιστωτικού μέσου (total return equity swap) για τις οποίες τα δικαιώματα ψήφου ασκούνται σύμφωνα με τις οδηγίες της. Στην πράξη η Marfin ελέγχει τα δικαιώματα ψήφου στο 10,805% των μετοχών του ΟΤΕ, αλλά το 4,44% των μετοχών ανήκουν στον πιστωτή που της δάνεισε για να τις αγοράσει (ένα είδος ενέχυρου).

Σημειώνεται ότι χθες άλλαξαν χέρια περίπου 1,5 εκατ. μετοχές ΟΤΕ με τη μορφή πακέτων. Οι αγορές έγιναν σε τιμές πάνω από τα 24 ευρώ και εκτιμάται ότι ο αγοραστής είναι η MIG. Παράγοντες της Marfin ανέφεραν ότι δεν υπάρχει καθοδήγηση για τα επόμενα βήματα σε ό,τι αφορά τη συμμετοχή της στον ΟΤΕ και ότι όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοικτά. Φήμες πάντως την περασμένη εβδομάδα έκαναν λόγο για στόχευση της Marfin στον ΟΤΕ σε ποσοστό 13%-14%.

Από την άλλη πλευρά, παράγοντες του ΟΤΕ έκαναν λόγο για αναγκαιότητα της κυβέρνησης να χαράξει τη γραμμή που θα πρέπει ν’ ακολουθήσει ο Οργανισμός απ’ εδώ και στο εξής. Πάντως, στελέχη του ΟΤΕ χθες δεν απέκλειαν και το ενδεχόμενο, η Marfin να είναι ο στρατηγικός επενδυτής στον Οργανισμό. Οπως και να έχει η κατάσταση, οι εξελίξεις θα καθοριστούν από τον επόμενο υπουργό Οικονομίας, που όλα δείχνουν ότι θα είναι ο κ. Γ. Αλογοσκούφης.

Παράλληλα όμως με τη μετοχή του ΟΤΕ, πραγματικό άλμα κατά 7,5% πραγματοποίησε χθες και η μετοχή της Cosmote, η οποία έκλεισε στα 24,08 ευρώ. Η άνοδος αποδόθηκε στο ότι, μετά τις εκλογές, λύνονται τα χέρια του κ. Βουρλούμη όσον αφορά τον χειρισμό των μειοψηφιών της θυγατρικής εταιρείας. Και οι αναλυτές θεωρούν πλέον θέμα χρόνου το «ξεδίπλωμα» μιας κίνησης από την πλευρά του ΟΤΕ σε ό,τι αφορά την απόκτηση των μειοψηφιών της Cosmote – μια κίνηση η οποία μπορεί να πλησιάσει σε αξία τα 3 δισ. ευρώ.

Αναβάθμιση δικτύου

Ο ΟΤΕ ανακοίνωσε χθες ότι στο πλαίσιο αναβάθμισης του δικτύου του θα εκτελεστούν εργασίες αναβάθμισης σε τηλεπικοινωνιακούς κόμβους (DSLAM) του δικτύου ADSL. Ο Οργανισμός προγραμματίζει την αναβάθμιση 405 DSLMs σε Αττική, Β. Ελλάδα και Κρήτη μεταξύ Πέμπτης 20 Σεπτεμβρίου και Τετάρτης 3 Οκτωβρίου 2007. Οι εργασίες θα πραγματοποιούνται κατά τη διάρκεια της νύχτας, από 23.00 έως 07.00, αλλά κατά τα παραπάνω διαστήματα ενδέχεται να υπάρξουν μικρές διακοπές στη λειτουργία του δικτύου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή