«Τόνωση στην αγορά λόγω αυτοδυναμίας»

«Τόνωση στην αγορά λόγω αυτοδυναμίας»

1' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με την ολοκλήρωση των εκλογών φεύγει από την αγορά η αβεβαιότητα, που είχε οδηγήσει ορισμένους επενδυτές να τηρήσουν στάση περιορισμού του κινδύνου, φοβούμενοι νίκη του ΠΑΣΟΚ ή έλλειψη αυτοδυναμίας. Τώρα αναμένεται εκ νέου «παιχνίδι» πάνω σε σενάρια για αναδιάρθρωση επιχειρήσεων και εξαγορών-συγχωνεύσεων. Αυτό αναφέρει χθεσινή έκθεση της ελβετικής τράπεζας UBS που περιλαμβάνει εκτιμήσεις για τις συνέπειες που θα έχει το εκλογικό αποτέλεσμα για ορισμένες μετοχές και κλάδους.

Οι εκτιμήσεις

Για τη μετοχή του ΟΤΕ η UBS παραμένει θετική ιδίως επειδή η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας είχε διακηρύξει από την πρώτη της θητεία ότι θέλει να μειώσει το μερίδιό της στον Οργανισμό από το 28% ενδεχομένως ώς το 8-10%. «Το αποτέλεσμα των εκλογών θα διευκολύνει και ορισμένους άλλους καταλύτες, όπως η αγορά μειοψηφικών μεριδίων στην Cosmote, επαναγορά ιδίων μετοχών της τάξης του 10% ή την πώληση περιουσιακών στοιχείων (ακινήτων) αξίας περίπου ενός δισ. ευρώ», σημειώνει η έκθεση της UΒS.

Για τη ΔΕΗ, που είχε προγραμματίσει να ανακοινώσει τον Οκτώβριο το πενταετές επιχειρηματικό σχέδιο, η επανεκλογή της Νέας Δημοκρατίας έχει θετικό αντίκτυπο γιατί θα πρέπει οπωσδήποτε να εγκριθεί από την κυβέρνηση. «Πιστεύουμε ότι ο συνδυασμός ενός ισχυρού διευθύνοντος συμβούλου και οικονομικού διευθυντή και η κρατική αναδιάρθρωση θα έχει ως αποτέλεσμα καλύτερη αγορά ηλεκτρικής ενέργειας και μεγαλύτερη κερδοφορία για τη ΔΕΗ», εκτιμά η UBS. «Θυμόμαστε τη δυσκολία της κυβέρνησης να στελεχώσει τα υπουργεία στην αρχή της πρώτης θητείας της, ενώ ταυτόχρονα έπρεπε να διασφαλίσει την επιτυχία των Ολυμπιακών Αγώνων, που είχε ως αποτέλεσμα το χάσιμο χρόνου και την προώθηση λιγότερων μεταρρυθμίσεων», συμπληρώνει.

Για τον κατασκευαστικό κλάδο η UBS εκτιμά ότι είχε γίνει απόσυρση θέσεων από επενδυτές για λόγους μείωσης του κινδύνου από πιθανές καθυστερήσεις στην ανάθεση δημοσίων έργων σε περίπτωση αλλαγής κυβέρνησης ή έλλειψης αυτοδυναμίας. Συνεπώς περιμένει ανάκαμψη του κλάδου με ευνοημένες τις μετοχές της Ελληνικής Τεχνοδομικής, της ΓΕΚ, της ΤΕΡΝΑ και του Μυτιληναίου μέσω της ΜΕΤΚΑ.

Τέλος, ανάλογες ανησυχίες είχαν οι επενδυτές για τον χρηματοπιστωτικό κλάδο λόγω της πιθανότητας προσωρινού παγώματος των ιδιωτικοποιήσεων με διαφορετικό εκλογικό αποτέλεσμα και της αλλαγής των διοικήσεων σε ορισμένες τράπεζες με «κρατική επιρροή». Συνεπώς η επανεκλογή θα έχει άμεσο θετικό αντίκτυπο για το χρηματοπιστωτικό κλάδο και τα Ελληνικά Χρηματιστήρια, σύμφωνα πάντα με την UBS.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή