Τον Οκτώβριο οι προτάσεις για το Εμπορευματικό Κέντρο του ΟΣΕ

Τον Οκτώβριο οι προτάσεις για το Εμπορευματικό Κέντρο του ΟΣΕ

1' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στο τελευταίο δεκαήμερο του Οκτωβρίου αναμένεται να υποβληθούν οι τεχνικές προτάσεις των τεσσάρων κοινοπραξιών που συμμετέχουν στη B΄ φάση του διαγωνισμού της Εμπορευματικά Κέντρα A.E., θυγατρικής του ΟΣΕ, για τη δημιουργία εμπορευματικού κέντρου στην περιοχή του Θριασίου Πεδίου, συνολικού προϋπολογισμού 150 εκατ. ευρώ. Πάντως, τα χρονικά περιθώρια για την ανάπτυξη του εμπορευματικού κέντρου με μερική χρηματοδότηση της E.E. στενεύουν επικίνδυνα, καθώς οι υπάρχουσες ευρωπαϊκές οδηγίες καθιστούν σαφές ότι αν δεν λειτουργήσει το κέντρο μέχρι τα τέλη του 2009, θα διακοπεί η χρηματοδότηση και θα ζητηθεί η επιστροφή των προκαταβολών.

Τα επιχειρηματικά σχήματα που διεκδικούν αυτό το σημαντικό για τις μεταφορές και το εμπόριο έργο, αποτελούνται από: Ακτωρ ΑΤΕ-Συγγελίδης-Θεοχαράκης, Goldair Cargo-Γερμανικοί Σιδηρόδρομοι, J&P Αβαξ- ΓΕΚ-Ρrologis, Sharmet AE- ΑΤΤΙΚΑΤ ΑΤΕ-Confide, Imperio και Τεχνική Ολυμπιακή Α.Ε.-Μοχλός Α.Ε.-ΑΣΠΙΟΚΑΤ.

Σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Εμπορευματικά Κέντρα A.E. κ. Δημ. Βαμβακόπουλο, μετά την αξιολόγηση των τεχνικών προσφορών θα ζητηθεί η υποβολή των οικονομικών προσφορών. Αν δεν υπάρχουν ενστάσεις και λοιπές καθυστερήσεις, τότε ο ανάδοχος του έργου θα μπορεί να ανακοινωθεί τον Μάρτιο του 2008. Οπως τονίζει ο κ. Βαμβακόπουλος «το αποτέλεσμα του διαγωνισμού κατά ένα μικρό ποσοστό θα εκτιμηθεί από τις τεχνικές προσφορές, με βασικό ζητούμενο την αύξηση του σιδηροδρομικού φόρτου και λοιπά ζητήματα οργάνωσης του κέντρου, αλλά στο μεγαλύτερο βαθμό, θα εξαρτηθεί από το τίμημα που θα προσφέρει η κάθε κοινοπραξία». Το σύνολο της δομήσιμης επιφάνειας είναι 240.000 τ.μ. και το υποχρεωτικό βάσει των όρων του διαγωνισμού είναι το 70% της παραπάνω επιφάνειας. H διάρκεια της παραχώρησης είναι τα 30 έτη, με οψιόν επέκτασης για επιπλέον 10 έτη. H Εμπορευματικά Κέντρα A.E. συμμετέχει στο έργο με ποσοστό 15% και την υποχρέωση να συμμετέχει στις μελλοντικές αυξήσεις κεφαλαίου αν επιθυμεί να διατηρήσει το ποσοστό αυτό.

Σε ό,τι αφορά το εμπορευματικό κέντρο της Θεσσαλονίκης, συνολικού προϋπολογισμού 120 εκατ. ευρώ, ολοκληρώθηκαν οι διαδικασίες χωροθέτησης της έκτασης των 672 στρεμμάτων στο πρώην στρατόπεδου Γκόνου. Το υπουργείο Οικονομίας, στο οποίο ανήκε η έκταση, ενέκρινε το αίτημα του υπουργείου Δικαιοσύνης για παραχώρηση μέρους της έκτασης για την επέκταση των φυλακών Διαβατών και πλέον ανοίγει ο δρόμος για την ολοκλήρωση των σχετικών μελετών, που θα έχουν ολοκληρωθεί στα τέλη του 2008. Για το συγκεκριμένο έργο η Εμπορευματικά Κέντρα συζητά με τον Οργανισμό Λιμένος Θεσσαλονίκης το ενδεχόμενο συμμετοχής του στην επένδυση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή