Ανάκαμψη στα χρηματιστήρια λόγω Fed

Ανάκαμψη στα χρηματιστήρια λόγω Fed

1' 52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Λυτρωτικά λειτούργησε για την πορεία των δεικτών των χρηματιστηριακών αγορών και όχι μόνον η προχθεσινή απόφαση της Ομοσπονιδαικής Τράπεζας των ΗΠΑ (FED) για μια γενναία μείωση των επιτοκίων στην αμερικανική οικονομία από το 5,25% στο 4,75%. Εντονες ανοδικές τάσεις κυριάρχησαν από τον αμερικανικό οικοδομικό κλάδο μέχρι τον παγκόσμιο κλάδο εξόρυξης, από το Χρηματιστήριο της Κωνσταντινούπολης έως τις αγορές πετρελαίου και χρυσού. Οι φόβοι για μια εξάπλωση της κρίσης από την αμερικανική αγορά ακινήτων και στεγαστικής πίστης στην οικονομία της χώρας υποχώρησαν μετά τη δυναμική παρέμβαση του Μπεν Μπερνάνκι, ήτοι του κεντρικού τραπεζίτη των ΗΠΑ. Δεν είναι τυχαίο που αξιοσημείωτες επιδόσεις παρουσίασαν και οι μετοχές των εταιρειών που εξάγουν μεγάλο μέρος της παραγωγής τους στις ΗΠΑ.

Σε αυτό το σκηνικό δεν θα πρέπει να παραλειφθεί η χθεσινή απόφαση της Τράπεζας της Αγγλίας να διοχετεύσει για μια ακόμη φορά ρευστό στο εγχώριο τραπεζικό σύστημα, της τάξεως των 10 δισ. στερλινών. Οι γενικοί δείκτες όλων των χρηματιστηρίων της Ευρώπης σημείωσαν τη μεγαλύτερη άνοδο της τελευταίας τετραετίας και πλέον, ενώ αυτός της αγοράς στην Κωνσταντινούπολη κατέγραψε κέρδη 6,7%, αντικατοπτρίζοντας το υψηλότερο επίπεδο από τον Δεκέμβριο του 2003. Κέρδη υψηλότερα του 3% παρουσίασαν οι δείκτες των χρηματιστηρίων στη Νότια Κορέα, το Χονγκ Κονγκ, την Ινδία, τη Νότια Αφρική, την Ινδονησία και την Πολωνία. Μεγαλύτερα κέρδη (3,7%) σημείωσε νωρίτερα ο δείκτης Nikkei του Τόκιο, με τις τιμές των μετοχών των ιαπωνικών εταιρειών να φθάνουν στο ζενίθ της τελευταίας πενταετίας και πλέον.

Στις ΗΠΑ, οι επιδόσεις των μετοχών των οικοδομικών εταιρειών D.R Ηortoκαι Pulte Homes συνέχισαν να ενισχύονται για πέμπτη συνεχόμενη συνεδρίαση. Η τιμή της μετοχής της Coutrywide Financial, ήτοι της μεγαλύτερης εταιρείας παροχής στεγαστικών δανείων στις ΗΠΑ και ένας από τους πρωταγωνιστές στην κρίση των στεγαστικών δανείων χαμηλής εξασφάλισης, εμφάνισε τη μεγαλύτερη άνοδο του τελευταίου μηνός.

«Εορταστικό» κλίμα δημιουργήθηκε στον ευρωπαϊκό χρηματοπιστωτικό κλάδο, ενώ κέρδη κατέγραψαν οι πετρελαϊκές, όσο και ο κλάδος της εξόρυξης μετάλλων. Οι μετοχές των UBS, Deutsche Bank και Lloyds πρωτοστάστησαν στα κέρδη, ενώ αισθητή ήταν η κατά 6,3% άνοδος της μετοχής της εταιρείας BHP Βilliton.

Στο Λονδίνο, ο δείκτης FTSE-100 αναρριχήθηκε κατά 2,81% και ο δείκτης Cac-40 στο Παρίσι εμφάνισε κέρδη 3,27%. Στη Φρανκφούρτη, ο δείκτης Dax έκλεισε στις 7.750,84 μονάδες, με άνοδο 2,32%. Τέλος, οι επιδόσεις του πανευρωπαϊκού δείκτη FTSE Eurotop-100 τονώθηκαν κατά 2,61%.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή