Η νέα πολιτική θα επηρεάσει άμεσα και τη ΔΕΗ

Η νέα πολιτική θα επηρεάσει άμεσα και τη ΔΕΗ

2' 7" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την πλήρη απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρισμού και φυσικού αερίου επιδιώκει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, υιοθετώντας προτάσεις για τον διαχωρισμό της παραγωγής από τη διανομή. Τα δίκτυα διανομής παραμένουν υπό τον έλεγχο μεγάλων ενεργειακών Ομίλων (πρώην κρατικών μονοπωλίων) γεγονός που σύμφωνα με την E.E. δημιουργεί προσκόμματα στη διαδικασία της πλήρους απελευθέρωσης της αγοράς.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε χθες πως στηρίζει προτάσεις για τον διαχωρισμό των δικτύων διανομής και παραγωγής και την είσοδο νέων παικτών στον τομέα της διανομής. H εφαρμογή αυτών των προτάσεων θα οδηγήσει σε διάσπαση μεγάλους ενεργειακούς ομίλους της Ευρώπης όπως είναι η γερμανική Ε. ON, η ιταλική Eni SpA μαζί με τις γαλλικές EDF και Gaz de France, που ήδη βρίσκονται στο στόχαστρο ερευνών προκειμένου να διευκρινισθεί εάν παραβιάζουν την αντιμονοπωλιακή νομοθεσία της Ε.Ε. Ενδεχομένως, μάλιστα, να επιβληθούν πρόστιμα που θα αγγίζουν το 10% των ετήσιων πωλήσεων των εν λόγω ομίλων.

Η υιοθέτηση και υλοποίηση μιας τέτοιας πολιτικής από πλευράς της E.E. θα επηρεάσει άμεσα και την ΔΕΗ η οποία θα υποχρεωθεί σε έναν χρονικό ορίζοντα να προχωρήσει σε διάσπαση του κλάδου διανομής και να εκχωρήσει δικαίωμα πρόσβασης σε τρίτους, όπως συμβαίνει σήμερα με το σύστημα μεταφοράς ηλεκτρικού ρεύματος και φυσικού αερίου. Στην πράξη αυτό σημαίνει διεύρυνση των δραστηριοτήτων για τους ιδιώτες επενδυτές και στον τομέα των δικτύων, αγορά που μέχρι σήμερα κρατάνε οι καθετοποιημένες επιχειρήσεις ηλεκτρισμού. Το ενδεχόμενο αυτό θα αποδυναμώσει τόσο τη ΔΕΗ όσο και τις ισυχρές εταιρείες ηλεκτρισμού της Ευρώπης που αντιτίθενται σθεναρά στα σχέδια της E.E. H προώθησή της από πλευράς της E.E. όμως φαίνεται ότι συνδέεται και με την πολιτική άμυνας που επιχειρεί να οργανώσει η ενωμένη Ευρώπη απέναντι στα επεκτατικά σχέδια της Gazprom.

Οπως επισημαίνουν οι παρατηρητές του κλάδου, οι προτάσεις για την απελευθέρωση των δικτύων μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου αναμένεται να επηρεάσουν και το ρωσικό ενεργειακό μονοπώλιο ΟΑΟ Gazprom, το οποίο ικανοποιεί το ένα τέταρτο της συνολικής ζήτησης φυσικού αερίου στην Ε.Ε. Ειδικότερα προτείνεται η εφαρμογή μέτρων για την προστασία των στρατηγικών ενεργειακών συμφερόντων της Ε.Ε., καθώς εάν μια ξένη εταιρεία επιδιώξει στην είσοδό της στην ενιαία αγορά τότε θα πρέπει να διαχωρίσει τις δραστηριότητες προσφοράς με αυτές της διανομής ενέργειας προκειμένου να δημιουργηθεί και για τις Ευρωπαϊκές εταιρείες ένα παράθυρο εισόδου στην παραγωγή της Gazprom. Οι προτάσεις αυτές απειλούν πάντως πρωτίστως τις ίδιες τις E.E. ηλεκτρισμού και φυσικού αερίου και εκτιμάται πως θα διασπάσει τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. σε μια ομάδα χωρών -όπου θα πρωτοστατεί η Γερμανία και η Γαλλία- που θα αντιτίθενται στην εφαρμογή ενός σχετικού ρυθμιστικού πλαισίου και σε μια άλλη που θα τάσσεται υπέρ, με βασικό «συνήγορο» τη Βρετανία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή