Χρηματοδοτείται η πυρηνική σύντηξη με τη χρήση laizer

Χρηματοδοτείται η πυρηνική σύντηξη με τη χρήση laizer

1' 52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η ανάγκη αξιοποίησης πηγών ενέργειας που να μην πλήττουν το περιβάλλον αλλά και να καλύπτουν τις ανάγκες των όλο και πιο ταχύρρυθμων οικονομιών φαίνεται να αναγνωρίζει η Ευρωπαϊκή Ενωση, η οποία αποφάσισε τη χρηματοδότηση ερευνητικού προγράμματος που συντονίζουν Βρετανοί επιστήμονες για την πυρηνική σύντηξη με τη χρήση laizer. Η Ε. Ε. πρόκειται να διαθέσει κεφάλαια της τάξεως των 738 εκατ. ευρώ, καθώς αυτή η μέθοδος παραγωγής ενέργειας θεωρείται πως εγγυάται οικονομικά οφέλη τόσο για την προσφορά όσο και για τη ζήτηση.

Βασικό κίνητρο για την επένδυση σε τέτοιας φύσεως προγράμματα αποτελούν εκτιμήσεις για μια αύξηση της τιμής του ουρανίου στο μέλλον. Στο εν λόγω πρόγραμμα, που ονομάζεται HiPER, συμμετέχουν επίσης επιστήμονες από τη Γαλλία -μια χώρα που ήδη καλύπτει σημαντικό μέρος των αναγκών της οικονομίας και της βιομηχανίας από την παραγωγή πυρηνικής ενέργειας-, την Ιταλία, την Τσεχία, την Πορτογαλία και την Ελλάδα.

Την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση της Ρωσίας ανακοίνωσε χθες σχέδια για την ανάπτυξη εργοστασίων παραγωγής πυρηνικής ενέργειας που θα καταναλώνουν λιγότερο ουράνιο. Ανάλογες προθέσεις έχουν διατυπωθεί από τις κυβερνήσεις τις ΗΠΑ, της Ιαπωνίας, της Κίνας και της Ινδίας, με απώτερο στόχο τη μείωση των δαπανών για την ενέργεια. Στην περίπτωση της Ρωσίας, οι νέες εργοστασιακές μονάδες θα είναι έτοιμες μέσα σε μια δεκαετία, σύμφωνα με τον Νικολάι Οσκλανόβ, ο οποίος επιμελείται πρόγραμμα ανάπτυξης καινοτόμου αντιδραστήρα για εμπορική χρήση, προσθέτοντας ότι «το ουράνιο θα είναι όλο και πιο ακριβό».

Η ανάγκη αποδέσμευσης από τις συμβατικές πηγές ενέργειας είναι ένας παράγοντας, μεταξύ άλλων, που έχει οδηγήσει τελευταία σε άνοδο την τιμή του ουρανίου. Οι απαιτήσεις για τη μείωση της εξάρτησης από το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο, η ελλιπής προσφορά και η ανάγκη εξάπλωσης αποτελεσματικότερων και φιλικότερων ως προς το περιβάλλον πηγών ενέργειας δημιουργούν τις προϋποθέσεις για μια μακροπρόθεσμα ανοδική αγορά. Ενας ακόμη παράγοντας που εκτιμάται πως θα συμβάλει στην περαιτέρω ενίσχυση της τιμής του ουρανίου είναι η ελλιπής προσφορά.

Το ειδησεογραφικό πρακτορείο Bloomberg ανακοίνωσε χθες εκτιμήσεις, που θέλουν τη διακύμανση της τιμής του ουρανίου μεταξύ 85 και 100 δολαρίων τη λίβρα μέσα στις επόμενες εβδομάδες. Ιδιαίτερη δραστηριότητα εκτιμάται ότι θα υπάρξει προς τα τέλη του μηνός, ενώ στις αρχές του 2008 αναμένεται να φθάσει ακόμη και τα 110 δολάρια, ανά λίβρα, σύμφωνα με τα στοιχεία της RBC Dominion Securities που δόθηκαν στο Bloomberg.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή