«Φως» στη ΔΕΗ για τη ρήτρα καυσίμων

«Φως» στη ΔΕΗ για τη ρήτρα καυσίμων

2' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την έγκριση του νέου υπουργού Ανάπτυξης Χρήστου Φώλια στη γνωμοδότηση της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (PAE) για τον τρόπο υπολογισμού του κόστους υπηρεσιών κοινής ωφέλειας (ΥΚΩ), αναμένει η ΔΕΗ για να εισρεύσουν στα ταμεία της περί τα 400 εκατ. ευρώ. Το ποσό αυτό προσεγγίζει το κόστος των τιμολογίων ηλεκτρικού ρεύματος για τους πολύτεκνους και των τιμολογίων των μη διασυνδεδεμένων νησιών -που έχουν χαρακτηριστεί με απόφαση του πρώην υπουργού Ανάπτυξης Δ. Σιούφα ως υπηρεσίες κοινής ωφελείας- για το έτος 2007. H γνωμοδότηση της PAE προβλέπει σχέδιο υπολογισμού του κόστους των ΥΚΩ για τα επόμενα πέντε χρόνια, με «έτος βάσης» το 2007 και αναπροσαρμογή ανά έτος βάσει ρήτρας καυσίμων και πληθωρισμού. H πρόβλεψη αυτή στηρίζεται στο σκεπτικό ότι το σύνολο σχεδόν της παραγωγής των μη διασυνδεδεμένων νησιών εξαρτάται από το πετρέλαιο. Στην περίπτωση που ο νέος υπουργός συμφωνήσει, εκτιμάται ότι ανοίγει τον δρόμο για την υιοθέτηση του αιτήματος που προβάλλει η ΔΕΗ τα δύο τελευταία χρόνια για καθιέρωση ρήτρας καυσίμων σε όλες τις κατηγορίες τιμολογίων ηλεκτρικού ρεύματος. Σύμφωνα με πληροφορίες η αναπροσαρμογή του τιμολογίου θα λαμβάνει υπόψη της την εκτίμηση για τη διεθνή τιμή του πετρελαίου όχι στο σύνολό της, αλλά σε ποσοστό 30% περίπου, αλλά και την εκτίμηση για την εξέλιξη του πληθωρισμού σε ποσοστό 90%. O περιορισμός του ποσοστού καθιερώνεται ως κίνητρο για τη ΔΕΗ να προχωρήσει τάχιστα στη διασύνδεση των νησιών με το ηπειρωτικό σύστημα, γεγονός που θα καταστήσει μη αναγκαίες τις επιδοτήσεις των τιμολογίων.

Η σχετική γνωμοδότηση, η οποία σύμφωνα με πληροφορίες τυγχάνει της αποδοχής της ΔΕΗ, βρίσκεται στα χέρια του υπουργού Ανάπτυξης Χρ. Φώλια και αναμένει την εκ του νόμου έγκριση.

Η καταβολή του ποσού των 400 εκατ. ευρώ αποτελεί αποζημίωση της ΔΕΗ A.E. για τις υπηρεσίες που προσφέρει κάτω του κόστους βάσει σχετικής κοινοτικής νομοθεσίας με την οποία έχει εναρμονιστεί η χώρα από το 2001, χωρίς ωστόσο να έχει ανταποκριθεί μέχρι σήμερα. H ΔΕΗ διεκδικεί τα αντίστοιχα ποσά από τα έτη 2001 και μετά, βάσει και των σχετικών κυβερνητικών δεσμεύσεων που αναλήφθηκαν κατά την εισαγωγή της στο X.A. και καταγράφονται στο ενημερωτικό εισαγωγής της.

Ο νέος υπουργός Ανάπτυξης κ. Χρήστος Φώλιας και ο υπουργός Οικονομίας θα πρέπει να συναποφασίσουν από πού θα δοθούν τα 400 εκατ. ευρώ στη ΔΕΗ, εάν δηλαδή θα καταβληθούν από τον κρατικό προϋπολογισμό ή αν ένα μέρος μετακυλιστεί στους καταναλωτές μέσω αύξησης των τιμολογίων κατά το πρότυπο που έχουν υιοθετήσει και άλλες χώρες της Ε.Ε.

Η προηγούμενη ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης, όπως και ο υπουργός Οικονομίας Γ. Αλογοσκούφης φέρονται να έχουν δεσμευτεί για την αποζημίωση του έτους 2007, όπως και για τις επόμενες χρονιές. H καταβολή των χρημάτων μέσα στο 2007 θεωρείται δεδομένη, καθώς όπως εκτιμούν αρμόδιοι παράγοντες αποτελεί και μiα μοναδική ευκαιρία ενίσχυσης των οικονομικών της ΔΕΗ για την αναγκαία εξυγίανσή της με πόρους που δεν είναι και δεν μπορούν να χαρακτηριστούν ως κρατική επιδότηση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή