Διαχωρισμό του λειτουργικού από το ιδιοκτησιακό καθεστώς προωθεί στις τηλεπικοινωνίες η Κομισιόν

Διαχωρισμό του λειτουργικού από το ιδιοκτησιακό καθεστώς προωθεί στις τηλεπικοινωνίες η Κομισιόν

1' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τον λειτουργικό, αλλά όχι απαραίτητα ιδιοκτησιακό διαχωρισμό των τηλεπικοινωνιακών γιγάντων της Ευρώπης σε παρόχους τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών και εταιρείες διαχείρισης του δικτύου, προωθεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, και η Ελλάδα είναι μία από τις χώρες στις οποίες μια τέτοια εξέλιξη εξετάζεται ήδη.

Το ζήτημα συζήτησε χθες στις Βρυξέλλες με την επίτροπο Τηλεπικοινωνιών, Βίβιαν Ρέντινγκ, ο πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων, καθηγητής Νικήτας Αλεξανδρίδης, ο οποίος σε συνέντευξη που παραχώρησε μετά τη συνάντηση, επισήμανε ότι η ΕΕΤ&Τ ετοιμάζει εις βάθος εξέταση του ενδεχομένου αλλά και ότι σε κάθε περίπτωση, η επιβολή λειτουργικού διαχωρισμού είναι μια λύση που πρέπει να έχει στην «εργαλειοθήκη» της, όπως σημείωσε, κάθε εποπτική και ρυθμιστική αρχή. Σε δήλωσή του, ο κ. Αλεξανδρίδης τονίζει ότι στη συνάντηση αναφέρθηκε στις -προχθεσινές- προτάσεις της Επιτροπής για διαχωρισμό της παραγωγής ενέργειας από τη διανομή ζητώντας από την επίτροπο «να φανεί τουλάχιστον εξ ίσου φιλόδοξη» στον τομέα των τηλεπικοινωνιών. Κατέστησε πάντως σαφές ότι η ΕΕΤ&Τ, σε αντίθεση με ό,τι έχει συμβεί σε άλλες χώρες όπως η Βρετανία, θα περιμένει τη δημιουργία σαφούς ευρωπαϊκού νομικού πλαισίου πριν λάβει τις αποφάσεις της στην κατεύθυνση του λειτουργικού διαχωρισμού.

Στην ίδια συνέντευξη Τύπου, η επίτροπος Ρέντινγκ διευκρίνισε πως ο προτεινόμενος διαχωρισμός εταιρειών, όπως ο ΟΤΕ, θα αποφασίζεται κατ’ αρχήν από την εκάστοτε εθνική αρχή, που στην περίπτωση της Ελλάδας είναι η ΕΕΤ&Τ, για να λάβει στη συνέχεια την έγκριση της Επιτροπής. Στο βαθμό δε που θα επιβάλλεται υποχρεωτικά, θα αφορά μόνο τον λειτουργικό διαχωρισμό, όχι το ιδιοκτησιακό καθεστώς των ιδίων των δικτύων, με τη δημιουργία (υπό πολύ συγκεκριμένους και αυστηρούς όρους) ανεξαρτήτων εταιρειών για τη διαχείριση του δικτύου. Ενας πλήρης διαχωρισμός, με άλλα λόγια η αλλαγή και του ιδιοκτησιακού καθεστώτος θα είναι εθελοντική, θα πραγματοποιείται μόνον κατόπιν αποφάσεως της ίδιας της εταιρείας, που ενδεχομένως θα κρίνει ότι μετά τον λειτουργικό διαχωρισμό δεν έχει πλέον ουσιαστικό συμφέρον να διατηρεί το δίκτυο στην κατοχή της.

Γενικότερα, στο πλαίσιο της τόνωσης του ανταγωνισμού, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προωθεί την ενίσχυση και νομική θωράκιση των εθνικών εποπτικών αρχών και τον συντονισμό τους σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή