Συμφέρουν τα δάνεια σε ελβετικό φράγκο

Συμφέρουν τα δάνεια σε ελβετικό φράγκο

1' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εξακολουθούν να υπερέχουν τα δάνεια σε ελβετικό φράγκο από τα δάνεια σε ευρώ. Παρά την αύξηση των ελβετικών επιτοκίων όσοι δανείστηκαν σε φράγκο αποκομίζουν σημαντικό όφελος τόσο από τη διαφορά των επιτοκίων όσο και από τη συναλλαγματική ισοτιμία.

Η έντονα ανοδική πορεία του ευρωπαϊκού νομίσματος αποφέρει σημαντικά οικονομικά οφέλη στη σημερινή συγκυρία. Αν κάποιος είχε λάβει δάνειο ύψους 160.590 ελβετικών φράγκων στο τέλος του 2006 το ποσό αυτό αντιστοιχούσε σε 100.000 ευρώ και σήμερα εννέα μήνες μετά (συνυπολογιζομένου του ποσού της αποπληρωμής του δανείου στο διάστημα αυτό) το υπόλοιπο του κεφαλαίου είναι 156.352 φράγκα που αντιστοιχούν σε 94.879 ευρώ.

Οπως υπολογίζουν στελέχη τραπεζών το όφελος που προκύπτει για τον δανειολήπτη από το δάνειο σε φράγκο έναντι του ευρώ είναι 810,72 στις πληρωμές (εκ των οποίων 704,73 ευρώ είναι από τη διαφορά του επιτοκίου και 105,99 ευρώ από τη διαφορά ισοτιμίας), ενώ το συνολικό όφελος στο υπολειπόμενο κεφάλαιο είναι 2.874,89 ευρώ εκ των οποίων 393,44 ευρώ είναι όφελος από το επιτόκιο και 2.481,44 ευρώ είναι το όφελος από την ισοτιμία. Με τους ίδιους υπολογισμούς αν κάποιος δανειστεί σήμερα 100.000 ευρώ με επιτόκιο 5% θα πληρώσει στην εικοσαετία 159.985 ευρώ, ενώ αν δανειστεί το ίδιο ποσό σε φράγκο τότε το επιτόκιο είναι 3,75% και στην εικοσαετία θα πληρώσει 143.797 ευρώ.

Ωστόσο, η εικόνα αυτή αποτελεί μόνο τη μία όψη του νομίσματος. Στελέχη τραπεζών προειδοποιούν ότι η ευνοϊκή αυτή εικόνα ισχύει μόνο υπό προϋποθέσεις και αν οι συνθήκες και τα οικονομικά δεδομένα μεταβληθούν τότε πολύ εύκολα μπορούν να έρθουν τα πάνω κάτω. Υπογραμμίζουν ότι αν η ανοδική τάση του ευρώ αντιστραφεί και κινηθεί πτωτικά τότε τα οφέλη των δανείων σε φράγκο σιγά σιγά θα περιορίζονται. Οπως υπολογίζουν οι τράπεζες αν η μέση ισοτιμία του φράγκου υποχωρήσει στο 1,481 τότε τα κέρδη του… ελβετικού δανείου εξανεμίζονται. Αν δε, η ισοτιμία υποχωρήσει σε χαμηλότερα επίπεδα τότε όσοι δανείστηκαν σε ελβετικό φράγκο θα έχουν ζημιές (σε σχέση με τους δανειολήπτες σε ευρώ) το ύψος των οποίων θα εξαρτηθεί από την ισοτιμία και τη διαφορά των επιτοκίων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή