O ΔΗΚΤΗΣ

2' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οταν τη γραφειοκρατία προωθούν οι ιδιώτες!

Δεκάδες τηλέφωνα διαμαρτυρίας απ’ όλη την Ελλάδα δέχεται η «Κ» από επενδυτές, οι οποίοι δεν μπορούν να ανοίξουν κοινές επενδυτικές μερίδες, καθώς υπάρχει άρνηση από χρηματιστηριακές εταιρείες και από τράπεζες. Είναι αξιοσημείωτο το γεγονός ότι ενώ ο θεσμός λειτουργεί επίσημα από τις 2 Ιουλίου (η «Κ» είχε αποκαλύψει στο φύλλο της 30ής Αυγούστου ότι έχουν ανοίξει μόλις 170 μερίδες), η εικόνα αγανάκτησης και δυσφορίας από επενδυτές και ιδιαίτερα μέλη οικογενειών συνεχίζεται μέχρι σήμερα. Η βασική δικαιολογία από AXE και τράπεζες προς τους πελάτες τους είναι ότι δεν γνωρίζουν την ύπαρξη τέτοιου θεσμού. Μήπως θα πρέπει η διοίκηση της EXAE να δει το θέμα πιο ζεστά και να συνεννοηθεί με την Τράπεζα της Ελλάδος και την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς ώστε να εφαρμοσθεί το συγκεκριμένο μέτρο, καθώς πολλές οικογένειες θέλουν να λύσουν το θέμα με τη μεταβίβαση των μετοχών σε έναν κωδικό, όπως ισχύει άλλωστε και με τους κοινούς λογαριασμούς ταμιευτηρίου. Οχι τίποτε άλλο, αλλά μιλάμε για ένα θεσμό που είχε πολυδιαφημιστεί για να εξυπηρετήσει το ευρύ επενδυτικό κοινό, το οποίο συνεχίζει να ρίχνει «μαύρη πέτρα» στο Χ.Α.!!!

Ο ανταγωνισμός φέρνει πλούτο

Η ελληνική ναυτιλία συνεχίζει να αποτελεί «εθνικό κεφάλαιο» και «πυλώνα της εθνικής οικονομίας», συνεισφέροντας ετησίως περισσότερα από 14,5 δισ. ευρώ ναυτιλιακό συνάλλαγμα. Το μέγεθος αυτής της σταθερής κάθε χρόνο εισροής γίνεται περισσότερο κατανοητό, αν συγκριθεί με τα 4,24 δισ. που αποτελούν την αύξηση των εξαγωγών την τριετία 2004- 2006, το έσοδο από τις αποκρατικοποιήσεις τη διετία 2005-2006 που ανήλθε σε 4,6 δισ. και τις ξένες άμεσες επενδύσεις, που έφθασαν τα 4,3 δισ. ευρώ. Την ίδια στιγμή, ο αριθμός των πλοίων που υψώνουν την ελληνική σημαία αυξάνεται συνεχώς χάρη στα μέτρα της προηγούμενης κυβέρνησης που έκαναν το εθνικό νηολόγιο ανταγωνιστικότερο. Αυτές οι επισημάνσεις έγιναν στην κοινή συνάντηση των προεδρείων της Ενωσης Ελλήνων Εφοπλιστών και της Ελληνικής Επιτροπής Ναυτιλικής Συνεργασίας Λονδίνου κι έχουν τη δική τους σημασία, καθώς δείχνουν τις δυνατότητες που υπάρχουν και σε άλλους κλάδους της οικονομίας, εφόσον δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις να δραστηριοποιηθούν σε ένα απελευθερωμένο και ανταγωνιστικό περιβάλλον…

Ακρίβεια που καίει τους πάντες

Βροχή οι ερωτήσεις χθες στον νέο υφυπουργό Ανάπτυξης κ. Γ. Βλάχο κατά την ανάληψη των νέων καθηκόντων του και οι περισσότερες γύρω (τι άλλο;) από την ακρίβεια. Τι να πει ο άνθρωπος, αφού πρέπει πριν από όλα να ενημερωθεί και να «αντιληφθεί πού βρίσκεται», όπως χαρακτηριστικά διευκρίνισε. Βέβαια, για το πού βρίσκεται τον προϊδέασε ο απερχόμενος υφυπουργός κ. Γιάννης Παπαθανασίου στην τελετή παράδοσης – παραλαβής. «Αμα δεις τη γλύκα…» του είπε, χωρίς να καταλήξει κάτι που σε τελείως ελεύθερη μετάφραση θα μπορούσε να σημαίνει σε «αναμμένα κάρβουνα»…

Παραλαμβάνει τη σκυτάλη

Το εγκώμιο του Γ. Αλογοσκούφη για τον απερχόμενο γενικό γραμματέα Κ. Μουσουρούλη, που ακολουθεί τον Χρ. Φώλια στο υπουργείο Ανάπτυξης, ήταν ειλικρινές. Ακόμη και οι πολιτικοί του αντίπαλοι αναγνωρίζουν ότι έκανε καλή δουλειά στη διαχείριση των κοινοτικών κονδυλίων. Σίγουρος -και όσοι τον γνωρίζουν λένε και άξιος- αντικαταστάτης του είναι ο μέχρι τώρα πρόεδρος του Οργανισμού Προώθησης Εξαγωγών και στενός συνεργάτης του υπουργού Οικονομίας, Π. Δρόσος, αν και ακούστηκαν τα ονόματα του έως προχθές γενικού γραμματέα του υπουργείου Ανάπτυξης Ν. Στεφάνου και του ειδικού γραμματέα Ανταγωνιστικότητας του ΥΠΑΝ Σπ. Ευσταθόπουλου.

Κουίζ

Ποιος θα… αποκρατικοποιήσει τον γενικό γραμματέα του Γενικού Λογιστηρίου κ. Γ. Κουρή; Μήπως ο ειδικός γραμματέας αποκρατικοποιήσεων κ. Λ. Παπάζογλου; Και στη θέση του κ. Παπάζογλου;

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή