ΓΕΓΟΝΟΤΑ

3' 7" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Νο 1 το Ασφαλιστικό

Οι εκλογές τελείωσαν, η αυλαία έπεσε και από την επομένη μέρα η κυβέρνηση Καραμανλή καλείται να δώσει λύσεις σε μια σειρά από καυτά προβλήματα που αφορούν την οικονομία. Προϋπολογισμοί (νυν κι επόμενος), Κοινοτικά Πλαίσια Στήριξης (Τρίτο και Τέταρτο), υλοποίηση των υπεσχημένων (που ήταν πολλά) κι επιλογή -επιτέλους- ενός συγκεκριμένου μοντέλου ανάπτυξης (ισπανικό ή ιρλανδικό ή σκανδιναβικό), είναι μερικά από αυτά. Και στην κορυφή της πυραμίδας, το ασφαλιστικό.

Ιδιωτικοποιήσεις

Η εισαγωγή του αεροδρομίου «Ελ. Βενιζέλος» στο χρηματιστήριο, όπως και η ιδιωτικοποίηση των μεγαλύτερων λιμανιών της χώρας, είναι μερικοί μόνο από τους νέους «σταθμούς» του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων της δεύτερης θητείας της κυβέρνησης Καραμανλή. Και βεβαίως, υπάρχουν πάντα και οι σταθερές «αξίες» του ΟΤΕ, της ΔΕΗ, του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, της ΑΤΕ, της ΕΥΔΑΠ και της ΔΕΠΑ.

Μπούμερανγκ η εξαγορά;

Η διοίκηση της βρετανικής τράπεζας Barclays πήρε το πράσινο φως από τους μετόχους της για να προχωρήσει στην κατάθεση της τελικής προσφοράς (58 δισ. ευρώ) για την εξαγορά της ολλανδικής ΑΒΝ Amro. Δεν είναι λίγοι πάντως εκείνοι που υποστηρίζουν ότι αν το εγχείρημα αποτύχει, τότε το πιθανότερο είναι ότι θα γίνει η ίδια στόχος εξαγοράς.

Δυσοίωνες προβλέψεις

«Πάρ’ τον στον γάμο σου να σου πει και του χρόνου». Γάντι ταιριάζει η λαϊική ρήση στην περίπτωση του κ. Ζαν Κλοντ Γιουνγκέρ, προέδρου του Eurogroup, ο οποίος, την ώρα που οι αγορές διεθνώς αναζητούν ισορροπίες, εν μέσω μιας κρίσης με απρόβλεπτες προς το παρόν συνέπειες, δήλωσε: «Δεν νομίζω ότι τα χειρότερα έχουν παρέλθει»…

Προστασία από πιστωτές

Αίτηση για υπαγωγή στο άρθρο 44 κατέθεσε, σύμφωνα με πληροφορίες, η Πουλιάδης και Συνεργάτες. Ηδη, έχει συμφωνήσει με τις πιστώτριες τράπεζες (Εθνική και Efg Eurobank – Ergasias) για την άμεση συγχρηματοδότηση, ενώ οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι η εταιρεία θα εξακολουθήσει -στο μέτρο του δυνατού- τη δραστηριοποίησή της στο κομμάτι της χονδρικής διάθεσης.

Η πρώτη μεταγραφή

Την προηγούμενη εβδομάδα γράφαμε για επικείμενες μεταγραφές στελεχών στον τραπεζικό κλάδο. Και πριν το μελάνι στεγνώσει ανακοινώθηκε η πρώτη. Ο λόγος αφορά στην παραίτηση του κ. Μιχάλη Κολακίδη από την Τράπεζα Πειραιώς. Οι πληροφορίες επιμένουν ότι κατευθύνεται προς την Efg Eurobank – Εrgasias.

Η Porche και η ΔΕΘ

Μια Porche Cayman και δύο ταξίδια για δύο άτομα στο Ντουμπάι, κληρώνει τη Δευτέρα η διοργανώτρια αρχή της 72ης ΔΕΘ. Τα δώρα δεν στάθηκαν πάντως ικανά να προσελκύσουν περισσότερους επισκέπτες στη φετινή διοργάνωση, η οποία ατύχησε από πολλές πλευρές (πυρκαγιές, προεκλογική περίοδος, παραδοσιακή φθορά κ.λπ., κλπ).

«Χρυσός» κυριολεκτικά

Δεν είναι απαραίτητο να επαληθευτεί, αλλά υπάρχει σενάριο εργασίας, το οποίο «κυκλοφορεί» σε μεγάλους ξένους οίκους, που δεν αποκλείει το ενδεχόμενο η τιμή του πετρελαίου να φτάσει ακόμα και στα 100 δολάρια το βαρέλι. Προς το παρόν, ο πρώτος «στόχος» είναι τα 85 δολάρια.

Και μια διόρθωση

Στο προηγούμενο τεύχος, στο ρεπορτάζ της σελ. 5 για την επικείμενη -τότε- μείωση των επιτοκίων της Fed, όπου η λέξη-κλειδί («μείωση») αναφερόταν δεκάδες φορές, εκ παραδρομής γράφτηκε σε ένα σημείο η λέξη «αύξηση». Ο υπογράφων τη διόρθωση φέρει και την ακέραια ευθύνη του λάθους.

Ο «Θείος Μπεν» είναι δίπλα στις αγορές

Τελικώς, η Federal Reserve πήρε την μεγάλη απόφαση και την Τρίτη ο επικεφαλής της κ. Μπεν Μπερνάνκι ανακοίνωσε τη μείωση των 50 μονάδων βάσης για τα επιτόκια της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ. Οι αγορές υποδέχθηκαν με ενθουσιασμό -θα μπορούσε να πει κανείς- την απόφαση, όμως πάντα θα υπάρχει ο αντίλογος, που θα προκαλεί πονοκέφαλο στον διάδοχο του κ. Αλαν Γκρίνσπαν. Μήπως, κατ’ αυτόν τον τρόπο, έτεινε χείρα βοηθείας στους ανά τον κόσμο κερδοσκόπους; Και ποιος μπορεί να εγγυηθεί ότι στο μέλλον δεν θα κάνουν τα ίδια ή και χειρότερα, γνωρίζοντας ότι θα υπάρχει πάντα κάποιος «θείος Μπεν» που θα προστρέξει προς βοήθεια, όταν τη χρειαστούν; Ηδη, δεν είναι λίγοι εκείνοι που προεξοφλούν και νέα μείωση μέσα στον Οκτώβριο. Κι έπεται μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα συνέχεια, σύμφωνα με όλες τις έως τώρα ενδείξεις.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή