Εβδομάδα με δύο πρόσωπα στο Χ.Α.

Εβδομάδα με δύο πρόσωπα στο Χ.Α.

2' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Διττή εικόνα παρουσίασε το Χρηματιστήριο Αθηνών, στη διάρκεια της πρώτης μετεκλογικής εβδομάδας. Οι συνεδριάσεις της Δευτέρας και της Τρίτης χαρακτηρίσθηκαν από επιλεκτικές τοποθετήσεις ξένων χαρτοφυλακίων που επαναβεβαίωσαν την εμπιστοσύνη τους στην επανεκλογή της Νέας Δημοκρατίας για 2η συνεχή τετραετία στη διακυβέρνηση της χώρας μας. Την Τετάρτη η Αθήνα ακολούθησε το ράλι ανόδου της υπόλοιπης Ευρώπης που δημιούργησε η απόφαση της FED να μειώσει τα αμερικανικά επιτόκια κατά 50 μονάδες βάσης. Τη Πέμπτη επικράτησαν πτωτικές τάσεις, καθώς οι επενδυτές προσέτρεξαν να κατοχυρώσουν τα βραχυπρόθεσμα κέρδη της προηγούμενης συνεδρίασης.

Η χρηματιστηριακή αγορά βρίσκεται σε στάση αναμονής προκειμένου να ξεκαθαρισθεί το διεθνές τοπίο, καθώς τα απανωτά ιστορικά υψηλά του αργού πετρελαίου, του ευρώ έναντι του δολαρίου και των νέων υψηλών σε χρυσό, νικέλιο, χαλκό, συνθέτουν ένα εκρηκτικό κοκτέιλ για την ισορροπία των αγορών.

Τα πρώτα αποτελέσματα εννεαμήνου που θα αρχίσουν να δημοσιεύονται μέσα στον Οκτώβριο και η ολοκλήρωση των ανακοινώσεων από τις 303 εισηγμένες θα γίνει στις 30 Νομεβρίου, θα δώσουν την επόμενη τάση στην αγορά η οποία εκτιμάται ότι θα κινηθεί το επόμενο διάστημα με βάση τις επιχειρηματικές εξελίξεις σε συγκεκριμένους κλάδους που παρουσιάζουν και τη μεγαλύτερη κινητικότητα.

Φτωχή από επιχειρηματικά γεγονότα η προτελευταία χρηματιστηριακή εβδομάδα του Σεπτεμβρίου, ξεχώρισε η σύσταση εμπορικής επιχείρησης στη Βουλγαρία από την Καλπίνης-Σίμος, αλλά και την πρώτη παραγγελία της νεοσυσταθείσης κοινοπραξίας των Σωληνουργείων Κορίνθου στη Ρωσία.

Υποεκτιμήθηκε από τις τράπεζες και τις χρηματιστηριακές εταιρείες σε Ελλάδα και τις υπόλοιπες χώρες της Δυτικής Ευρώπης -εκτός Αγγλίας- η σπουδαιότητα της κοινοτικής οδηγίας MiFiD, με αποτέλεσμα να παρατηρούνται σημαντικές καθυστερήσεις στην υλοποίησή της που τίθεται σε ισχύ από την 1η Νοεμβρίου σ’ όλη την Ευρωπαϊκή Ενωση.

Αυτό ήταν το βασικό συμπέρασμα ημερίδας που διοργάνωσε την Τετάρτη η Ernst&Young, με σκοπό να παρουσιάσει τη κατάσταση υλοποίησης της νέας οδηγίας στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με τους ομιλητές, η επιτάχυνση στην υλοποίηση των έργων συμμόρφωσης απαιτείται από τις τράπεζες και τις χρηματιστηριακές εταιρείες ώστε να «συμμορφωθούν» με τις επιταγές της ΜiFiD.

Σύμφωνα με τον κ. Κωνσταντίνο Σεγρεδάκη, υπεύθυνο Τμήματος Ανάλυσης της Praxis χρηματιστηριακής, «μια δεύτερη ανάγνωση της ομιλίας του προέδρου της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ (FED), Μπεν Μπερνάνκι, μας οδηγεί στο συμπέρασμα ότι οι φόβοι για επιβράδυνση των ρυθμών ανάπτυξης σε συνδυασμό με τους κλυδωνισμούς που έχουν προκληθεί στο πιστωτικό σύστημα, οδήγησαν τη FED να κάνει το χατίρι των κεφαλαιαγορών και να προβεί σε αναγκαστική μείωση του βασικού και του προεξοφλητικού επιτοκίου κατά 50 μονάδες βάσης. Θεωρούμε ότι σκοπός της FED είναι να τονώσει τη ρευστότητα, επιδιώκοντας παράλληλα να απομακρύνει τους κινδύνους εισόδου της οικονομίας των ΗΠΑ σε ύφεση, χωρίς να αγνοεί ταυτόχρονα τους πληθωριστικούς φόβους.

Ο κ. Σεγρεδάκης υπογραμμίζει ότι «η κίνηση της FED μπορεί να ερμηνευτεί από το γεγονός ότι η τρέχουσα πιστωτική κρίση έχει προκαλέσει αναταραχές στην αγορά κατοικίας, με αποτέλεσμα να αποτελεί σοβαρή απειλή για την ευρύτερη οικονομία.

Η «ψευδαίσθηση πλούτου» (wealth effect), η οποία είχε δημιουργηθεί στους Αμερικανούς καταναλωτές, λόγω της υπερβολικής ανόδου των τιμών των ακινήτων, κατά τα τελευταία χρόνια, έχει τώρα δώσει τη θέση της σε μια εύθραυστη καταναλωτική εμπιστοσύνη από τη συνεχιζόμενη υποχώρηση των εν λόγω τιμών».

Επισημαίνουμε, λέει ο κ. Σεγρεδάκης, ότι στο ενδεχόμενο που κλονιστεί η καταναλωτική εμπιστοσύνη στις ΗΠΑ, οι επιπτώσεις στην πραγματική οικονομία θα είναι σημαντικές, καθώς η κατανάλωση συνεισφέρει σημαντικό ποσοστό του συνολικού αμερικανικού ΑΕΠ, γεγονός που ενδέχεται να οδηγήσει σε επιβράδυνση των ρυθμών ανάπτυξης.

Από την άλλη πλευρά, η FED διευκρίνισε ότι θα συνεχίσει να παρακολουθεί στενά την πορεία του πληθωρισμού, καθώς οι κίνδυνοι πληθωριστικών πιέσεων παραμένουν, γεγονός το οποίο αποτυπώνεται στις τιμές των Α΄ υλών και των εμπορευμάτων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή