Ενίσχυση Νομαρχιακού και Τοπικού Τύπου

Ενίσχυση Νομαρχιακού και Τοπικού Τύπου

3' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μετά τα Προγράμματα για την ενίσχυση των ΜΜΕ Εμπορίου και Παροχής Υπηρεσιών και της Γυναικείας Απασχόλησης και Επιχειρηματικότητας, παράταση δόθηκε και στο Πρόγραμμα για την ενίσχυση του Ημερήσιου και Εβδομαδιαίου, πολιτικού και αθλητικού περιεχομένου, Νομαρχιακού και Τοπικού Τύπου.

Οπως είχαμε αναφέρει και σε φύλλο του Ιουλίου, πρόκειται για τον δεύτερο κύκλο της Δράσης (είχε προκηρυχθεί και το φθινόπωρο του 2006), η οποία επιδοτεί τους εκδότες για την προμήθεια υπολογιστικών συστημάτων ή/και υπηρεσιών, με σκοπό τη σύνδεση με το Διαδίκτυο ή την περαιτέρω εκμετάλλευσή του. Σημαντικός θεωρείται και ο εκσυγχρονισμός της ήδη υπάρχουσας υποδομής της επιχείρησης ή ένωσης. Δηλαδή, το πρόγραμμα αφορά την οικονομική ενίσχυση για την προμήθεια ηλεκτρονικού εξοπλισμού, λογισμικού, υπηρεσιών Διαδικτύου και βασικού εξοπλισμού γραφείου (έπιπλα-σκεύη) καθώς και σύσταση και υλοποίηση της μελέτης για την υπαγωγή στο πρόγραμμα.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΕΟΜΜΕΧ, που είναι ο αρμόδιος φορέας υλοποίησης, στόχος του προγράμματος είναι η σύνδεση με το Διαδίκτυο και η χρήση του, από ένα σημαντικό αριθμό μικρών περιφερειακών εφημερίδων, με σκοπό να αναπτύξουν «ηλεκτρονικά» δραστηριότητες όπως:

– Πληροφόρηση και γρήγορη επικοινωνία με πελάτες, προμηθευτές και συνεργάτες.

– Προβολή και προώθηση των εκδοτικών δραστηριοτήτων σε μια διευρυμένη δυνητική πελατεία.

– Αποστολή και λήψη δεδομένων με πελάτες, προμηθευτές, συνεργάτες ή με το Δημόσιο.

– Αναζήτηση ευκαιριών στην αγορά και επιχειρηματικών συνεργασιών.

– Το άνοιγμα με πιο εύκολο και γρήγορο τρόπο στην διεθνή αγορά.

Δικαίωμα συμμετοχής έχουν όλες οι νομαρχιακές και τοπικές, ημερήσιες και εβδομαδιαίες εφημερίδες, πολιτικού και αθλητικού περιεχομένου, που δραστηριοποιούνται νόμιμα στην ελληνική επικράτεια, καθώς και οι ενώσεις ιδιοκτητών ημερήσιων και εβδομαδιαίων νομαρχιακών και τοπικών εφημερίδων, οι οποίες θα πρέπει να έχουν ολοκληρώσει (κλείσει) τουλάχιστον τη διαχειριστική χρήση 2006.

Προσοχή: Οσες επιχειρήσεις έχουν ενταχθεί στον πρώτο κύκλο δεν έχουν δικαίωμα συμμετοχής.

Το Πρόγραμμα χρηματοδοτεί

– Εκσυγχρονισμό των ΜΜ Εκδοτικών Επιχειρήσεων με τη χρηματοδότηση της εισαγωγής και εφαρμογής εργαλείων πληροφορικής στις δραστηριότητες της επιχείρησης.

– Υποστήριξη των Επιχειρήσεων για την ανάπτυξη καινοτόμων εφαρμογών πληροφορικής στην παραγωγή, ενημέρωση και επικοινωνία.

– Βελτίωση της εσωτερικής οργάνωσης των Επιχειρήσεων βάσει της ανάπτυξης των παραπάνω εφαρμογών σε θέματα καταχώρισης, αποθήκευσης και διάχυσης της πληροφορίας ώστε να λειτουργούν ως ανταγωνιστικές, βιώσιμες επιχειρήσεις.

– Βελτίωση των κτιριακών υποδομών των γραφείων και των εγκαταστάσεων.

– Υποστήριξη των Επιχειρήσεων για καινοτόμες μεθόδους παραγωγής των φύλλων του εντύπου ώστε να ανταποκρίνονται στις σημερινές απαιτήσεις της ταχείας μετάδοσης της πληροφορίας.

Υψος και είδος ενίσχυσης

Ο ανώτατος υποβαλλόμενος και επιχορηγούμενος προϋπολογισμός για τις ημερήσιες και εβδομαδιαίες πολιτικού και αθλητικού περιεχομένου εφημερίδες ανέρχεται σε 20.000 ευρώ ανά πρόταση. Για τις ενώσεις ιδιοκτητών ο ανώτατος προϋπολογισμός ανέρχεται στις 40.000 ευρώ ανά πρόταση.

Η επιχορήγηση ανέρχεται στο 55% του επιχορηγούμενου προϋπολογισμού, ενώ η ιδία συμμετοχή δεν μπορεί να είναι μικρότερη του 25% αυτού.

Επιλέξιμες ενέργειες – δαπάνες

Κατηγορία 1

– Προμήθεια αναγκαίου ηλεκτρονικού εξοπλισμού:

Ηλεκτρονικοί Υπολογιστές-Laptop (συμπεριλαμβανομένου του λειτουργικού). Εκτυπωτές-Πολυμηχανήματα. Φωτοαντιγραφικό μηχάνημα (το πολύ ένα). Μέσα οπτικοποίησης (π.χ. σκάνερ, φωτογραφική μηχανή, βιντεοκάμερα). Ειδησεογραφικά μέσα (π.χ. Τηλεόραση, DVD, DVD-RW, ραδιόφωνο, δορυφορικό δέκτη – όχι όμως τη συνδρομή) Φαξ. Σύνδεση στο Διαδίκτυο για ένα χρόνο.

– Λογισμικό

Αnti-Virus. Προμήθεια λογισμικού σχετικό με εκτυπωτικές δραστηριότητες (π.χ. προγράμματα επεξεργασίας φωτογραφίας, επεξεργασίας κειμένου και εκτυπώσεις) (μόνο έτοιμα πακέτα της αγοράς). Προμήθεια λογισμικού επιχειρησιακής διαχείρισης (ERP μόνο έτοιμα πακέτα της αγοράς).

Ανάπτυξη ιστοσελίδας στο Διαδίκτυο, σε περίπτωση που δεν διαθέτουν, και φιλοξενία αυτής για ένα χρόνο (virtual hosting) σε πάροχο σχετικών υπηρεσιών.

Ανάπτυξη εφαρμογών ηλεκτρονικού επιχειρείν, ηλεκτρονικού εμπορίου (π.χ. e-business, e-commerce).

Ανώτατο όριο για την κατηγορία αυτή θεωρείται το ποσό των 14.000 ευρώ για τις ημερήσιες-εβδομαδιαίες πολιτικού και αθλητικού περιεχομένου εφημερίδες, ενώ για τις ενώσεις ιδιοκτητών το ποσό των 30.000 ευρώ. Στην περίπτωση που μια επιχείρηση ή ένωση θελήσει να χρησιμοποιήσει μόνο την Κατηγορία 1 τότε δεν υπάρχει ελάχιστο όριο επένδυσης. Στην περίπτωση όμως που μια επιχείρηση θελήσει να επιλέξει δαπάνες και από τις Κατηγορίες (2, 3) τότε θα πρέπει να έχει επιλέξει δαπάνη τουλάχιστον 5.000 ευρώ από την Κατηγορία 1.

Κατηγορία 2

– Πάγιος εξοπλισμός επίπλων

– Πάγιος εξοπλισμός σκευών (φωτιστικό, κλιματιστικό)

Μέγιστο ύψος δαπάνης για την Κατηγορία 2 θεωρείται το ποσόν των 4.000 ευρώ για τις ημερήσιες -εβδομαδιαίες πολιτικού και αθλητικού περιεχομένου εφημερίδες, ενώ για τις ενώσεις ιδιοκτητών θεωρείται το ποσό των 10.000 ευρώ. Δεν υπάρχει ελάχιστο όριο.

Κατηγορία 3

Εκπόνηση και υλοποίηση της μελέτης με καταγραφή και τεκμηρίωση των αναγκών για την υπαγωγή της πρότασης στο πρόγραμμα.

Ανώτατο όριο για την κατηγορία αυτή θεωρείται το ποσόν των 2.000 ευρώ. Δεν υπάρχει ελάχιστο όριο.

Σημειώνεται ότι ο ΦΠΑ δεν θεωρείται επιλέξιμη δαπάνη σε καμία κατηγορία, επιλέξιμες είναι οι δαπάνες που έχουν πραγματοποιηθεί μετά την ημερομηνία δημοσίευσης του προγράμματος και ότι ο εξοπλισμός θα πρέπει να είναι καινούργιος και όχι μεταχειρισμένος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή