Μετοχές με το μάτι στην κάλπη

Μετοχές με το μάτι στην κάλπη

4' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο ι τιμές των μετοχών που βρέθηκαν στο «στόχαστρο» των μεγάλων επενδυτικών οικιών (Morgan Stanley, Fitch, Μerryl Lynch, UBS, Goldman Sachs), δύο εβδομάδες πριν από τις εκλογές, κατέγραψαν -τελικώς- άνοδο.

Οπως αποδεικνύει και ο σχετικός πίνακας, οι μετοχές των εταιρειών στις οποίες το ελληνικό Δημόσιο ελέγχει ή σχεδόν ελέγχει την καταστατική μειοψηφία (33,3%), ωφελήθηκαν από τις εκθέσεις των διεθνών οίκων, που είδαν το φως της δημοσιότητας, αρχής γενομένης τη Δευτέρα 3 Σεπτεμβρίου 2007, όταν η Morgan Stanley σε έκθεσή της (30/8, General Elections: A Risk-Return Approach), υποστήριζε ότι βασικός καταλύτης για τη μελλοντική πορεία του ΟΤΕ δεν είναι άλλος από την έκβαση των εκλογών της 16ης Σεπτεμβρίου. Υπενθυμίζεται ότι η Morgan Stanley προέβλεπε ενίσχυση κατά 25% της μετοχής εάν εκλεγεί η Ν.Δ. και πτώση 15% εάν εκλεγεί το ΠΑΣΟΚ. Ο οίκος διατηρεί τη σύσταση overweight, με την τρέχουσα τιμή-στόχο να βρίσκεται στα 26 ευρώ. Ομως, όπως σημειώνει σε εκτενή ανάλυσή του, σε περίπτωση εκλογικής νίκης της Ν.Δ., η μετοχή του ΟΤΕ μπορεί να φτάσει έως και τα 29,2 ευρώ, δηλαδή να ενισχυθεί κατά 25% σε σχέση με τα τρέχοντα επίπεδα. Σύμφωνα με τη Morgan Stanley, η διατήρηση στην εξουσία του κυβερνώντος κόμματος μεταφράζεται για τον ΟΤΕ σε συνέχιση του προγράμματος συνταξιοδοτικής μεταρρύθμισης, μείωσης προσωπικού αλλά και του προγράμματος ιδιωτικοποίησης του Οργανισμού.

Διαφορετικά σενάρια

Μετά τη Morgan Stanley είχε ακολουθήσει ελάχιστες ημέρες μετά έκθεση της Μerrill Lynch, αυτή τη φορά για τη μετοχή της ΔΕΗ, όπου γινόταν αναφορά για άνοδο 25% στην τιμή της μετοχής της ΔΕΗ από τα τρέχοντα επίπεδα, στα 27,2 ευρώ, σε περίπτωση επικράτησης της Νέας Δημοκρατίας στην επικείμενη εκλογική αναμέτρηση. Σε περίπτωση επικράτησης του ΠΑΣΟΚ ή εκλογικού αποτελέσματος που δεν «δίνει» αυτοδύναμη κυβέρνηση, ο οίκος εκτιμούσε ότι η μετοχή μπορεί να υποχωρήσει έως και 33%, στα 14,6 ευρώ. Η Merrill Lynch σημείωνε δύο διαφορετικά σενάρια για τη μετοχή της ΔΕΗ, ανάλογα με το αποτέλεσμα των βουλευτικών εκλογών στις 16 Σεπτεμβρίου.

Εάν ανανεωθεί η θητεία της, η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας μπορεί να λύσει διά παντός τα δομικά προβλήματα της ΔΕΗ, σημείωνε ο οίκος. Επιπλέον, η νίκη του κυβερνώντος κόμματος θέτει ιδανικές συνθήκες για τη διοίκηση της Επιχείρησης, για δέσμευση σε «επιθετικό» business plan τον Οκτώβριο.

Αυτή την εβδομάδα και πιο συγκεκριμένα την Τρίτη 18 Σεπτεμβρίου είχαμε μία νέα έκθεση για τη ΔΕΗ αυτή τη φορά από την Deutsche Bank, η οποία ερμηνεύοντας το αποτέλεσμα των εκλογών θέτει τιμή-στόχο τα 17 ευρώ. Σύμφωνα με την έκθεση του γερμανικού τραπεζικού ομίλου, η «Νέα Δημοκρατία κατά τις προηγούμενες εβδομάδες έστειλε ορισμένα θετικά σινιάλα σχετικά με μια πιθανή αναδιάρθρωση στη ΔΕΗ, το πιο σημαντικό κομμάτι της οποίας θα μπορούσε να είναι ο χειρισμός των υπηρεσιών κοινής ωφελείας που προσφέρει η Επιχείρηση, οι οποίες της κοστίζουν περίπου 300 – 400 εκατ. ευρώ». Για να εξισορροπηθούν τα κόστη αυτά, υποστηρίζει η γερμανική τράπεζα, απαιτούνται αυξήσεις στα τιμολόγια της τάξης του 8% – αν και όπως αναφέρει η έκθεση κάτι τέτοιο θα ήταν πολιτικά μη δημοφιλές. Με πιθανές εξελίξεις στο θέμα των τιμολογίων και των ρυθμιστικών αποφάσεων αλλά και του business plan της Επιχείρησης να δημοσιοποιείται τον Οκτώβριο, η Deutsche Bank βλέπει την πιθανότητα για θετικά νέα.

Οι περισσότεροι μεγάλοι οίκοι (Morgan Stanley, Merryl Lynch, Fitch κ.ά.) θεωρούν ότι παρά τη μείωση της κοινοβουλευτικής δύναμης της Νέας Δημοκρατίας το κυβερνών κόμμα έχει αρκετή δύναμη για να προχωρήσει στις προγραμματιζόμενες μεταρρυθμίσεις για τον δημόσιο τομέα και η αισιοδοξία αυτή φαίνεται να αντικατοπτρίζεται και στο ταμπλό της Σοφοκλέους.

Οι διεθνείς επενδυτικοί οίκοι αναμένουν τις κυβερνητικές εξαγγελίες στο πλαίσιο της κατάθεσης του σχεδίου του προϋπολογισμού τη μεθεπόμενη Δευτέρα 1η Οκτωβρίου.

Ταυτόχρονα, η κυβέρνηση σχεδιάζει την εισαγωγή στο Χρηματιστήριο Αθηνών, της ΔΕΠΑ, του διεθνούς αεροδρομίου «Ελευθέριος Βενιζέλος», ενώ θα προωθηθεί και η πώληση του Καζίνο στην Πάρνηθα.

Και τώρα, τι;

Αναφορικά με την πορεία της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς, όπως υπογραμμίζει ο κ. Νικόλαος Ηρ. Γεωργιάδης Valuation & Research Specialists (VRS), ακολουθεί μία ιδιαίτερα ώριμη τροχιά, όπου παρά την αξιοσημείωτη μεταβλητότητα, δεν παρατηρούνται ακραία φαινόμενα συμπεριφοράς, τουλάχιστον στην πλειοψηφία των μετοχών. Είναι χαρακτηριστικό ότι η κατάκτηση των 5.000 μονάδων έγινε με ένα σταδιακό και ίσως «κοπιώδη» τρόπο, με αρκετές διακυμάνσεις αλλά και με απορρόφηση διαδοχικών επιπέδων στήριξης για τις μεγάλες κυρίως μετοχές του Χρηματιστηρίου. Η αγορά απέχει πλέον 1.400 μονάδες περίπου από το ιστορικό υψηλό του Γενικού Δείκτη, με την πλειοψηφία των συναλλαγών να πραγματοποιείται ακόμη από ξένους και Ελληνες θεσμικούς επενδυτές και επαγγελματίες της κεφαλαιαγοράς.

Σύμφωνα με τον κ. Γεωργιάδη, «εάν θεωρήσουμε ως οδηγό τους ιστορικούς κύκλους της αγοράς τα τελευταία 30 χρόνια, τότε η κατάσταση αυτή -δηλαδή της συμμετοχής των θεσμικών και των επαγγελματιών- είναι πιθανό να συνεχισθεί μέχρι την εκ νέου επίτευξη του παλαιού ιστορικού υψηλού του Γενικού Δείκτη. Αντίθετα, σε επίπεδα πολύ υψηλότερα των 6.500 μονάδων αναμένεται να «ευαισθητοποιηθούν» οι ιδιώτες επενδυτές και να αρχίσουν να εισέρχονται δυναμικότερα στην αγορά. Σημειώνεται ότι οι εν λόγω κύκλοι επαληθεύονται με πολλές ομοιότητες τις τελευταίες 3 δεκαετίες».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή