Οι ευρυζωνικές συνδέσεις άνοιξαν τώρα τον δρόμο για τα «βίντεο κατ’ απαίτηση»

Οι ευρυζωνικές συνδέσεις άνοιξαν τώρα τον δρόμο για τα «βίντεο κατ’ απαίτηση»

2' 52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στην αγορά του «βίντεο κατ’ απαίτηση (ή video on demand)» εισέρχεται η Audio Visual Enterprises. Η εταιρεία, σε συνεργασία με το τηλεοπτικό κανάλι Star και την εταιρεία πληροφορικής Real Consulting, έχουν συστήσει την Digital Aged Distribution (DAD) της οποίας βασικός σκοπός είναι η ανάπτυξη πλατφόρμας παροχής υπηρεσιών video on demand (VoD). Οι υπηρεσίες θα προσφερθούν σε συνεργασία με κάποιον ή κάποιους τηλεπικοινωνιακούς παρόχους με τους οποίους η εταιρεία αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις.

«Διαπραγματευόμαστε με τρεις παρόχους τη διαθεσιμότητα της υπηρεσίας και θεωρούμε ότι μέχρι το τέλος του έτους θα έχουμε καταλήξει με τους συνεργάτες μας, ώστε η υπηρεσία να είναι διαθέσιμη στο κοινό μέσα στο α΄ εξάμηνο του 2008», λέει ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Audio Visual (ΑV) κ. Ι. Κουρτέσης. Ο ίδιος χαρακτήρισε την κίνηση αυτή αναγκαία, καθώς η αγορά των ευρυζωνικών συνδέσεων πλέον παρέχει την κατάλληλη υποδομή για την παροχή υπηρεσιών VoD.

H AV, σύμφωνα με τον κ. Κουρτέση, είχε εξετάσει το ενδεχόμενο παροχής υπηρεσιών VoD από το 2003, αλλά το σχέδιο ανεστάλη καθώς διαπιστώθηκε η απουσία της κατάλληλης τηλεπικοινωνιακής υποδομής στη χώρα. «Μέχρι και την εκδοχή ν’ αναπτύξουμε δίκτυο είχαμε συζητήσει, αλλά τελικά κρίναμε ότι αυτή η δραστηριότητα αφορά τις τηλεπικοινωνιακές επιχειρήσεις και όχι εμάς».

Η διοίκηση της AV, αν και ποντάρει ισχυρά στη διάθεση του VoD, διατηρεί επιφυλακτική στάση για την ανταπόκριση του κοινού. «Η Ελλάδα παρουσιάζει μεγάλες διαφοροποιήσεις από τις άλλες ανεπτυγμένες χώρες στην υιοθέτηση των τεχνολογιών», λέει ο κ. Κουρτέσης. Ο ίδιος σημειώνει το παράδειγμα της πώλησης μιας ταινίας (σε DVD) και της ενοικίασής της, όπου στην Ελλάδα το 80% των εσόδων προέρχεται από ενοικίαση ταινιών και το υπόλοιπο 20% από την πώληση. «Στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ γίνεται ακριβώς το αντίθετο», σημειώνει ο κ. Κουρτέσης, προσθέτοντας ότι για τον λόγο αυτό δεν θα εξαφανιστούν τα video clubs, παρά την εμφάνιση της υπηρεσίας VoD.

Σύμφωνα με τη διοίκηση της AV, η υπηρεσία VoD θα συνιστά ένα δίκτυο διάθεσης ταινιών για θέαση, συμπληρωματικό στο ήδη υφιστάμενο δίκτυο των 3.500 video clubs. «Κατ’ αρχάς είναι θέμα ηθικής τάξης για εμάς να συνεχίσουν να υπάρχουν οι συνεργάτες μας που μας στήριξαν όλα αυτά τα χρόνια», λέει ο κ. Κουρτέσης. Επιπλέον, όπως αναφέρει, δεν θεωρεί ότι η αγορά του DVD θα εξαφανιστεί εντελώς λόγω της νέας υπηρεσίας. Τέλος, επισημαίνεται ότι η διάθεση μιας ταινίας μέσω VoD θα έχει ένα «παράθυρο» στο οποίο το video club θα έχει την πρωτοκαθεδρία στη διαθεσιμότητα ενός τίτλου ταινίας. Πάντως, αυτή τη στιγμή εξετάζεται και το ενδεχόμενο τα video clubs ν’ αποτελέσουν δίκτυο προσέλκυσης νέων πελατών στη νέα υπηρεσία, εισπράττοντας μερίδιο από τα έσοδα.

Από την άλλη πλευρά, η AV δεν ανησυχεί για την είσοδο των τηλεπικοινωνιακών παρόχων στην αγορά του VοD. Ηδη δύο πάροχοι, η Vivodi και η On Telecoms, προσφέρουν υπηρεσίες VoD, ενώ αρκετοί άλλοι ετοιμάζονται να προσφέρουν την ίδια υπηρεσία. Ο πρόεδρος της AV θεωρεί φυσιολογικό το ενδιαφέρον των τηλεπικοινωνιακών παρόχων, αλλά εκτιμά πως αυτή είναι μια δραστηριότητα, η οποία θέλει τον… ειδικό της. «Το να βάλεις 500 ή 1.000 ταινίες σε ένα σύστημα δεν σημαίνει πολλά. Ο τρόπος λειτουργίας του VοD θα είναι σύμφωνα με τις δικές μας προδιαγραφές», λέει ο κ. Κουρτέσης και αυτό, «όχι γιατί το θέλουμε εμείς, αλλά επειδή το επιβάλλουν τα αμερικανικά studios».

Τέλος, ο κ. Κουρτέσης εκτιμά ότι οι τηλεπικοινωνιακοί πάροχοι θα δυσκολευθούν να βγάλουν έσοδα από μια τέτοια υπηρεσία και πολύ περισσότερο θα δυσκολευθούν να έχουν κέρδη, παρά το γεγονός ότι το περιεχόμενο θα είναι ο πλέον προσοδοφόρος τομέας των ηλεκτρονικών επικοινωνιών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή