Ενας γρίφος ζητάει λύση στο μέγαρο του ΟΤΕ

Ενας γρίφος ζητάει λύση στο μέγαρο του ΟΤΕ

4' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μπορεί η Marfin ν’ απέτυχε να μπει στον τραπεζικό τομέα, πέτυχε όμως να μπει στις τηλεπικοινωνίες. Η «θερινή έφοδος» του κ. Α. Βγενόπουλου στα «βαλκανικά ανάκτορα» των επικοινωνιών, εν μέσω ραστώνης σε κυβέρνηση και διοίκηση του ΟΤΕ, όχι μόνον του βγήκε, αλλά δημιούργησε και ισχυρά αναχώματα. Ο ίδιος έχει δηλώσει ότι κατέχει το 10,8% του μετοχικού κεφαλαίου στον ΟΤΕ, αλλά όλοι κάνουν λόγο για έλεγχο του 14% -15% των μετοχών του οργανισμού.

Η κίνηση προκάλεσε τεράστια αμηχανία και εκνευρισμό. Ολοι στην κυβέρνηση, αλλά και στον ΟΤΕ, θέτουν το ίδιο ερώτημα: πού το πάει ο Βγενόπουλος και αν πίσω από τον ίδιο, βρίσκονται κάποιοι άλλοι. Ο ίδιος το μόνο που δήλωσε είναι ότι δεν είναι «περαστικός» μέτοχος και ότι ο ΟΤΕ συνιστά «στρατηγικού ενδιαφέροντος» επένδυση για τη Marfin Investment Group (ΜΙG).

Πολλοί έκαναν λόγο -μερικοί εξ αυτών από τη Marfin- για σχέδιο πλήρους ελέγχου στον ΟΤΕ από τη ΜΙG, συμπεριλαμβανομένου και της διοίκησης της επιχείρησης. «Νομίζετε ότι αν χρειαστεί δεν μπορεί η Marfin ν’ αγοράσει management;» παρατηρούσε πρόσφατα στέλεχος της Marfin, υπογραμμίζοντας ότι στο παρελθόν, αρκετά private equity funds επένδυσαν επιτυχημένα σε τηλεπικοινωνιακές επιχειρήσεις, με πιο κοντινό παράδειγμα την TIM Hellas. Η τελευταία, αντί 1,6 δισ. ευρώ, εξαγοράστηκε τον Μάιο του 2005 από τις APAX/Texas Pacific Group.

Αρκετοί αναλυτές παρατηρούσαν ότι ο ΟΤΕ αποτελεί απλά ένα «καιροσκοπικό καταφύγιο» της υπερβολικής ρευστότητας της MIG. Οι ίδιοι σημειώνουν με έμφαση ότι, καθώς απέτυχαν οι προσπάθειες απόκτησης ερεισμάτων στον τραπεζικό χώρο, η υπερβάλλουσα ρευστότητα εκτονώνεται σε αγορές μετοχών ΟΤΕ. «Πόσες Vivarti-ες μπορείς ν’ αποκτήσεις όταν έχεις στη διάθεσή σου 5-10 δισ. ευρώ;» αναρωτιόνταν στέλεχος επενδυτικής εταιρείας. Και με δεδομένο ότι ο ΟΤΕ δεν έχει δείξει ακόμη τις πραγματικές δυνάμεις του, η κίνηση μπορεί να είναι μια καλή επένδυση για τη ΜΙG.

Παράγοντες της αγοράς αναφέρουν ότι ο Βγενόπουλος βρίσκεται σε ιδιαίτερα δυσχερή θέση, καθώς φέρεται να έχει υποσχεθεί στους επενδυτές απόδοση κεφαλαίων της τάξης του 25% σε ετήσια βάση. Επιπλέον το γεγονός ότι σημαντικά κεφάλαια δεν έχουν τοποθετηθεί, αυξάνει την πίεση. Σαν συνέπεια δεν αποκλείεται, μεγάλο μέρος της διαθέσιμης ρευστότητας να διοχετευθεί προς τον ΟΤΕ. Μέχρι σήμερα, επισήμως έχουν επενδυθεί περίπου 1 δισ. ευρώ, ενώ με βάση την τρέχουσα χρηματιστηριακή αξία, η Marfin θα μπορούσε να καταστεί ο βασικός μέτοχος με μια δαπάνη της τάξης των 3,5 δισ. ευρώ. Η όλη εξέλιξη εκθέτει ανεπανόρθωτα την κυβέρνηση, η οποία φέρεται να σέρνεται πίσω από την υπόθεση Μarfin-ΟΤΕ, χωρίς πυξίδα και προσανατολισμό. «Για την ώρα θα μπορούσε να εξελιχθεί σε μια επιθετική εξαγορά» λέει ο κ. Στ. Μάνος, πρώην βουλευτής και υπουργός. Σήμερα, λέει, «γνωρίζουμε ότι η Marfin ελέγχει το 10% του ΟΤΕ. Γνωρίζουμε όμως», αναρωτιέται, «αν κάποιοι άλλοι έχουν αγοράσει για λογαριασμό της Marfin ή ποιοι μπορεί να βρίσκονται πίσω από την επενδυτική εταιρεία;».

Ο πρώην βουλευτής αναφέρει ότι δεν είναι κατά των κινήσεων της Marfin, η οποία λειτουργεί όπως νομίζει η ίδια ότι είναι καλύτερο γι’ αυτήν. Θεωρεί όμως τη συγκεκριμένη υπόθεση, άλλη μια απόδειξη της απουσίας οράματος για την Ελλάδα γενικότερα -και τις τηλεπικοινωνίες ειδικότερα- από την πλευρά της κυβέρνησης. Ο ίδιος επισημαίνει ότι στον κρίσιμο τομέα των τηλεπικοινωνιών η κυβέρνηση θα έπρεπε να είχε συγκεκριμένο σχέδιο και στόχευση και όχι να σύρεται πίσω από τις κινήσεις των επενδυτικών εταιρειών. «Εδώ αποφασίσαμε με ποιους θα συνεργαστούμε στους ενεργειακούς άξονες -που για εμένα προσωπικά είναι μικρότερης σημασίας θέμα- και αφήνουμε στην τύχη του τον ΟΤΕ;» διερωτάται. «Εμείς πρέπει ν’ αποφασίσουμε», προσθέτει ο κ. Μάνος, «ποιος είναι ο καλύτερος για το μέλλον του ΟΤΕ και της χώρας και να καθίσουμε στο ίδιο τραπέζι να συζητήσουμε, πώς μπορούμε να μεγιστοποιήσουμε τα εθνικά και αναπτυξιακά οφέλη αυτής της συνεργασίας».

Και η λειτουργία της αγοράς; Αλλωστε η Μarfin δεν πραγματοποιεί τίποτε περισσότερο απ’ αυτό που πράττουν καθημερινά χιλιάδες άλλοι επενδυτές. Ο κ. Μάνος είναι κάθετος: «Οταν έχεις δύο σπίτια, το ένα δίπλα στο άλλο και πουλάς το ένα από τα δύο, τότε η τιμή πώλησης δεν είναι το μοναδικό κριτήριο για τον αγοραστή. Θα πρέπει να σε ενδιαφέρει και ποιος θα εγκατασταθεί δίπλα σου», λέει χαρακτηριστικά.

Τα δύο μοντέλα του κ. Αλογοσκούφη

«Με τον ΟΤΕ έχουμε ξεκαθαρίσει ότι, αν βρεθεί ο κατάλληλος στρατηγικός επενδυτής, θα προχωρήσουμε περαιτέρω. Αν δεν βρεθεί θα δούμε ξανά τη συμμετοχή του Δημοσίου, αν πρέπει να πέσουμε κι άλλο στο ποσοστό, ώστε ο ΟΤΕ να λειτουργήσει σαν μια πολυμετοχική επιχείρηση, στο πλαίσιο του ανταγωνισμού όπως λειτουργούν άλλες επιχειρήσεις που στο παρελθόν τις επηρέαζε το Δημόσιο, όπως η Εθνική και η Εμπορική Τράπεζα. Εχουμε δύο μοντέλα, ένα της Εθνικής που είναι μια πολυμετοχική τράπεζα με πολύ μεγάλη διασπορά. Θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί και στον ΟΤΕ. Βέβαια εκεί το Δημόσιο λόγω κάποιων ιδιαιτεροτήτων θα πρέπει να κρατήσει κάποιο ποσοστό τουλάχιστον 5%-10% για να έχει ένα λόγο και για θέματα εθνικής ασφάλειας των τηλεπικοινωνιών. Κατ’ τα άλλα δεν υπάρχει κάποιος ιδιαίτερος λόγος να έχει το Δημόσιο ένα υψηλό ποσοστό. Στη ΔΕΗ…».
Γ. Αλογοσκουφης
10/9/2007 Διαδικτυακή Συνέντευξη στα ενημερωτικά sites

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή