Οι επιχειρήσεις δεν είναι αποκομμένες από την κοινωνία

Οι επιχειρήσεις δεν είναι αποκομμένες από την κοινωνία

2' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μπορεί από την εποχή των «ευεργετών» να έχουμε φθάσει σήμερα στην εποχή της Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης, όμως, όπως και τότε έτσι και τώρα, οι επιχειρήσεις και οι επιχειρηματίες έδωσαν δυναμικό παρόν και βρέθηκαν αρωγοί για την αντιμετώπιση των πολύ δύσκολων περιστάσεων που δημιούργησαν οι πυρκαγιές στη χώρα μας. Πέρα από το «ζεστό» χρήμα που διέθεσαν, προσέφεραν προϊόντα, είδη πρώτης ανάγκης, τεχνογνωσία και συνέβαλαν σημαντικά όχι μόνο στην ανακούφιση των κοινοτήτων που καταστράφηκαν.

Στον απόηχο του τραγικού αυτού γεγονότος ζητήσαμε από τον πρόεδρο του Ελληνικού Δικτύου για την Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη κ. Νίκο Αναλυτή να μας μιλήσει περισσότερο για την συμμετοχή του επιχειρηματικού κόσμου στην κοινωνική και πολιτιστική ανάπτυξη της χώρας και, ειδικότερα, τον ρωτήσαμε, αν το πρόσφατο αυτό δυναμικό παρόν των επιχειρήσεων ήταν μια κίνηση που αναμενόταν από την κοινωνία.

«Ασφαλώς, ναι. Οι προσδοκίες που έχουν πλέον οι κοινωνίες από τις επιχειρήσεις έχουν διευρυνθεί. Η ανάληψη κοινωνικών και περιβαλλοντικών πρωτοβουλιών έχουν συνδεθεί με την οικονομική αποδοτικότητα. Θέματα που αντιμετωπίζει η κοινωνία είναι κύρια θέματα και για τις επιχειρήσεις. Είναι πλέον γνωστό και έχει γίνει συνείδηση από όλους ότι οι επιχειρήσεις σε όλη την ιστορική διαδρομή τους δεν λειτουργούν αποκομμένες από τις κοινότητες μέσα στις οποίες είναι δραστηριοποιημένες. Ανεξάρτητα από το όποιο μέγεθός τους, ενσωματώνουν ως Προμηθείς την αξία της κοινωνικής και περιβαλλοντικής ευθύνης τους στις επιχειρηματικές τους στρατηγικές και ενεργούν ως αναπόσπαστα μέλη της κοινωνίας, ως ενεργές «εταιρείες πολιτών». Ειδικά στην Ελλάδα δεν υπάρχει γωνιά αυτού του τόπου που να μη φέρει τις έμπρακτες αποδείξεις της κοινωνικής ευθύνης μεγάλων ανδρών του επιχειρηματικού κόσμου.

Ο κ. Αναλυτής μας αναφέρει ότι η λίστα των εταιρειών μελών του Δικτύου – και όχι μόνο – που ανέλαβαν πρωτοβουλίες είναι μεγάλη «και δεν είναι μόνο το σήμερα. Είναι και το αύριο. Είναι το μέλλον των γενεών που έρχονται και το φυσικό περιβάλλον που θα βρουν. Και στον τομέα αυτό έχουν ήδη αρχίσει να δραστηριοποιούνται οι επιχειρήσεις, και όταν μιλάμε για επιχειρήσεις δεν πρέπει να ξεχνάμε τους εργαζόμενους οι οποίοι άμεσα αντέδρασαν με προσφορά εθελοντικής εργασίας ακόμη και με οικονομική βοήθεια. Εχουμε μάλιστα περιπτώσεις πολυεθνικών εταιρειών που οι προσφορές τους ήρθαν και από εργαζόμενους σε αλλά κράτη».

Κλείνοντας τη συζήτησή μας ο κ. Αναλυτής έδωσε στην «Κ» και την είδηση ότι το Δίκτυο δημιούργησε ήδη Ομάδα Εργασίας από εκπροσώπους των εταιρειών μελών του η οποία προσεχώς θα ανακοινώσει συγκεκριμένο πρόγραμμα για ανάληψη κοινής δράσης. Η Ομάδα συστήθηκε ύστερα από αίτημα των μελών του αμέσως μετά την πυρκαγιά στην Πάρνηθα και η προσεχής συνάντηση για την ανακοίνωση του προγράμματος του Δικτύου θα πραγματοποιηθεί στις 26 Σεπτεμβρίου 2007. «Εκείνο που χρειάζεται είναι η δημιουργία συνεργιών μεταξύ όλων των ενδιαφερόμενων μερών, ώστε το αποτέλεσμα που θα επιτύχουμε να είναι όσο το δυνατόν καλύτερο. Ολοι μαζί, Πολιτεία, τοπική αυτοδιοίκηση, επιχειρήσεις, μη κυβερνητικές οργανώσεις, εξειδικευμένοι φορείς, πρέπει να ενώσουν τις δυνάμεις τους για συντονισμό των ενεργειών, που όχι μόνο θα δώσουν λύση στα προβλήματα που δημιουργήθηκαν, αλλά και θα βάλουν τις βάσεις, για να αποφεύγονται παρόμοια στο μέλλον» καταλήγει ο κ. Αναλυτής.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή