Ανάχωμα στις επιθετικές εξαγορές τραπεζών

Ανάχωμα στις επιθετικές εξαγορές τραπεζών

1' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αναχώματα ασφαλείας για την προστασία των εγχώριων εμπορικών τραπεζών έναντι επιθετικών κινήσεων δημιουργεί η Τράπεζα της Ελλάδας (ΤτΕ). Σύμφωνα με πληροφορίες, η κεντρική τράπεζα με επιστολή της τους ζητεί να της παρέχουν πρόσθετες πληροφορίες για μετόχους που ελέγχουν ποσοστό άνω του 1%.

Στόχος της κίνησης είναι να καταγραφούν όλα τα επιθετικά χαρτοφυλάκια, δηλαδή private equities και hedge fund’s, τα οποία θα μπορούσαν να ασκήσουν πίεση στις διοικήσεις των τραπεζών και να δρομολογήσουν εξελίξεις έχοντας βραχυχρόνιους στόχους. Επιπλέον με την επιστολή της η κεντρική τράπεζα ζητεί να την ενημερώσουν για μετόχους για τους οποίους υπάρχουν ενδείξεις ότι συνδέονται, με στόχο να ασκήσουν επιρροή στη διοίκηση της τράπεζας.

Ηδη στην Ευρώπη έχουν καταγραφεί αρκετές επιθετικές ενέργειες από τέτοιου είδους επενδυτικά σχήματα, ενώ κατά καιρούς η Εθνική Τράπεζα, η Alpha Bank και η Τράπεζα Πειραιώς έχουν στοχοποιηθεί από ξένους οίκους ως στόχοι εξαγοράς. Παράλληλα πριν από λίγες εβδομάδες η MIG ανακοίνωσε την αγορά του 5% μετοχών του ΟΤΕ ενώ σήμερα ελέγχει ποσοστό άνω του 10%, κίνηση που φαίνεται ότι έχει προκαλέσει προβληματισμό στην κυβέρνηση.

Η πρωτοβουλία της ΤτΕ εντάσσεται στον ευρύτερο προβληματισμό που επικρατεί σε όλες τις εποπτικές αρχές αναφορικά με τον ρόλο των private equities και hedge fund’s. Η επιθετικότητα των private equities, οι ανορθόδοξες πρακτικές που ακολουθούν με στόχο το βραχυπρόθεσμο όφελος δημιουργούν έντονη ανησυχία ότι υπό προϋποθέσεις θα μπορούσαν να δημιουργήσουν αναταράξεις. Η ανησυχία αυτή είναι ακόμα μεγαλύτερη για την εγχώρια αγορά εξαιτίας του μικρού μεγέθους της.

Επίσης με την επιστολή η ΤτΕ επιδιώκει την περαιτέρω ενίσχυση της διαφάνειας. Η κεντρική τράπεζα θέλει να βάλει φραγμό στις υπόγειες κινήσεις μετόχων που συνδέονται με τη διοίκηση και συγκεντρώνουν μετοχές μέσω τρίτων (φυσικών ή νομικών προσώπων) για να ελέγχουν έμμεσα μεγαλύτερο ποσοστό από αυτό που εμφανίζεται ή να επηρεάζουν την τιμή της μετοχής τους.

Πλέον με το νέο θεσμικό πλαίσιο κάθε μέτοχος που επιθυμεί να αποκτήσει ποσοστό άνω του 5% σε μια τράπεζα θα πρέπει να λάβει σχετική έγκριση από την Τράπεζα της Ελλάδος (έναντι 10% που ήταν μέχρι πρόσφατα), ενώ η κεντρική τράπεζα έχει τη δυνατότητα να ζητήσει πρόσθετες πληροφορίες για κάθε μέτοχο που έχει συγκεντρώσει ποσοστό άνω του 1%.

Επιπρόσθετα η κίνηση της ΤτΕ έχει έντονο συμβολικό χαρακτήρα, υπογραμμίζοντας ότι παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις, τις συμπεριφορές των μετόχων και των επενδυτικών σχημάτων και στέλνει μήνυμα ότι δεν θα ανεχτεί πρωτοβουλίες ή πρακτικές οι οποίες ξεφεύγουν από το πνεύμα του νόμου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή