Ραγδαίες οι εξελίξεις στον ΟΤΕ

Ραγδαίες οι εξελίξεις στον ΟΤΕ

2' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δραματικές είναι οι εξελίξεις στον όμιλο ΟΤΕ. Τη στιγμή που η Marfin «καραδοκεί» για την απόκτηση του ελέγχου στον ΟΤΕ, ο πρόεδρος του ΟΤΕ κ. Π. Βουρλούμης, σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, ζήτησε και έλαβε χθες την παραίτηση του διευθύνοντος σύμβουλου της Cosmote, κ. Ε. Μαρτιγόπουλου.

Στο μεταξύ, κατά τη χθεσινή συνάντηση του υπουργού Οικονομίας κ. Γ. Αλογοσκούφη και του αντιπροέδρου της Marfin κ. Α. Βγενόπουλου, η κυβέρνηση ζήτησε από τον νέο μέτοχο του ΟΤΕ, -όπως έγραψε η «Κυριακάτικη Καθημερινή»- να γνωστοποιήσει δημοσίως τις προθέσεις της για τον ΟΤΕ. «Εντός των επομένων ημερών θα υπάρξει εκτενέστερη δημόσια ανακοίνωση της MIG επί του θέματος (σ.σ. της συμμετοχής της MIG στο μετοχικό κεφάλαιο του ΟΤΕ)», ανέφερε η χθεσινή ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομίας.

Η ανακοίνωση

Αναλυτικά η ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομίας που διανεμήθηκε χθες αναφέρει: «Ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών κ. Γιώργος Αλογοσκούφης συναντήθηκε σήμερα με τον αντιπρόεδρο της Marfin Investment Group (MIG) κ. Ανδρέα Βγενόπουλο και συζήτησαν θέματα αναφορικά με την παρούσα κατάσταση και τις επιχειρηματικές και στρατηγικές προοπτικές του ΟΤΕ. Σύμφωνα με ανακοίνωσή της, η MIG κατέχει ποσοστό που υπερβαίνει το 10% του μετοχικού κεφαλαίου και είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος μέτοχος του ΟΤΕ. Ο υπουργός, με την ευκαιρία της συνάντησης, επανέλαβε την ήδη διακηρυγμένη θέση της κυβέρνησης σχετικά με την αποκρατικοποίηση του ΟΤΕ. Ο κ. Βγενόπουλος, εκ μέρους της MIG, διαβεβαίωσε για την πρόθεση άριστης συνεργασίας με την κυβέρνηση σχετικά με το μέλλον του ΟΤΕ. Εντός των επομένων ημερών θα υπάρξει εκτενέστερη δημόσια ανακοίνωση της MIG επί του θέματος». Κύκλοι του υπουργείου Οικονομίας ανέφεραν χθες μετά τη συνάντηση, ότι ο κ. Αλογοσκούφης ξεκαθάρισε στον κ. Βγενόπουλο ότι η διακηρυγμένη θέση της κυβέρνησης είναι, είτε στρατηγικός επενδυτής ευρωπαϊκής προέλευσης στον ΟΤΕ, είτε πολυμετοχικό μοντέλο Εθνικής Τράπεζας, όπου τον τελικό λόγο στις εξελίξεις θα έχει το Δημόσιο.

Τα σενάρια

Από τη πλευρά της Marfin, χθες μεταδίδονταν ότι η συνάντηση Αλογοσκούφη-Βγενόπουλου πραγματοποιήθηκε σε καλό κλίμα και ότι οι δύο πλευρές συζήτησαν από κοινού το μέλλον του οργανισμού. Επίσης κατά τη διάρκεια της χθεσινής ημέρας «διέρρεαν» σενάρια, σύμφωνα με τα οποία η Marfin θα παρουσίαζε σχέδιο στον κ. Αλογοσκούφη με το οποίο ρόλο στρατηγικού επενδυτή στον ΟΤΕ θα μπορούσε να διαδραματίσει η ETI Salat. Πρόκειται για τον ΟΤΕ των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, στην οποία κύριος μέτοχος είναι η Dubai Investment Group η οποία επίσης συμμετέχει στη MIG. Σημειώνεται ότι η ETI Salat είχε εκφράσει το προπερασμένο καλοκαίρι ενδιαφέρον για την ιδιωτικοποίηση του ΟΤΕ.

Σε ό,τι αφορά την παραίτηση Μαρτιγόπουλου, αυτή εκτιμάται ότι ανοίγει τον δρόμο για την απόκτηση των μειοψηφιών της Cosmote από τον ΟΤΕ. Είναι άγνωστο αν η κυβέρνηση συναινεί στο συγκεκριμένο σχέδιο Βουρλούμη, αλλά ήταν σαφής η αντίθεση των Βουρλούμη-Μαρτιγόπουλου στο συγκεκριμένο θέμα. Μάλιστα οι αντιθέσεις είχαν λάβει «σάρκα και οστά» στις τελευταίες ανακοινώσεις προϊόντων των δύο επιχειρήσεων, όπου κάθε εταιρεία πραγματοποιούσε τη δική της στρατηγική στην αντιμετώπιση του ανταγωνισμού.

Το θέμα Μarfin

Πάντως, αξιόπιστες πληροφορίες ανέφεραν ότι η διοίκηση του ΟΤΕ δεν πρόκειται να ξεκινήσει θέμα απορρόφησης της Cosmote, πριν ξεκαθαρίσει το θέμα Marfin στον ΟΤΕ. Και αυτό, γιατί στο ενδεχόμενο ανταλλαγής μετοχών -που ήταν το επικρατέστερο σενάριο- αποδυναμώνεται περαιτέρω η συμμετοχή του Δημοσίου στον ΟΤΕ. Ως εκ τούτου, η αθόρυβη «εισβολή» της MIG στον ΟΤΕ -η οποία σύμφωνα με πληροφορίες συνεχίστηκε κατά τη χθεσινή συνεδρίαση που άλλαξαν χέρια περί τα 2,5 εκατ. μετοχές του ΟΤΕ- αποτελεί πρόβλημα και για τα μεσοπρόθεσμα σχέδια του οργανισμού (δηλαδή την εξεύρεση μεγάλου Ευρωπαίου τηλεπικοινωνιακού οργανισμού ως στρατηγικού επενδυτή) και για τα άμεσα, όπως είναι η συγχώνευση ΟΤΕ-Cosmote. H κυβέρνηση άργησε, για άλλη μια φορά, να δει το πρόβλημα…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή