O ΔΗΚΤΗΣ

2' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Από τη θέση του «πωλητή» σε εκείνη του διαχειριστή

Εναν στενό συνεργάτη του επέλεξε ο Γ. Αλογοσκούφης ως αντικαταστάτη του Γ. Κουρή, στη Γενική Γραμματεία Δημοσιονομικής Πολιτικής: τον μέχρι σήμερα ειδικό γραμματέα Αποκρατικοποιήσεων Λουκά Παπάζογλου. Ο κ. Παπάζογλου, δοκιμαστικά για ένα διάστημα, θα διατηρήσει και την εποπτεία των αποκρατικοποιήσεων. Η ειδική γραμματεία αποκρατικοποιήσεων θα «εκπέσει» σε γενική διεύθυνση του υπουργείου με επικεφαλής γενικό διευθυντή, ο οποίος θα αναφέρεται στον κ. Παπάζογλου, κατά τα πρότυπα του Οργανισμού Διαχείρισης Δημόσιου Χρέους. Το πείραμα αναμένεται να πετύχει αφού ο κ. Παπάζογλου γνωρίζει τον μηχανισμό των αποκρατικοποιήσεων πάρα πολύ καλά. Τώρα θα μάθει και τη γκρίνια του κάθε κρατικού παράγοντα, που ζητάει επιπλέον πιστώσεις από τον προϋπολογισμό.

Οι «ράμπο» με νέο αρχηγό

Οι αλλαγές γραμματέων στο ΥΠΟΙΟ, ωστόσο, δεν ολοκληρώθηκαν ακόμη. Σύμφωνα με πληροφορίες, αντικαθίσταται εντός των ημερών ο επικεφαλής της ΥΠΕΕ (πρώην ΣΔΟΕ) Η. Αργυρός. Τη θέση του καταλαμβάνει ο γεν. γραμματέας Ολυμπιακής Αξιοποίησης, Σπ. Κλαδάς.

Ο ανασχηματισμός της ΤτΕ

Την τακτική μηνιαία συνάντησή τους θα έχουν σήμερα στη 1 μετά το μεσημέρι ο υπουργός Οικονομίας Γ. Αλογοσκούφης και ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος, Ν. Γκαργκάνας. Στην πρώτη μετά τις εκλογές συνάντησή τους, θα ανταλλάξουν απόψεις για την πορεία της οικονομίας και τον υπό κατάρτιση προϋπολογισμό, το προσχέδιο του οποίου θα κατατεθεί στη Βουλή την ερχόμενη Δευτέρα. Σημειώνεται ότι η θητεία του κ. Γκαργκάνα και των υποδιοικητών κ. Θωμόπουλου και Παλαιοκρασσά λήγει τον Ιούνιο του 2008 και οι πληροφορίες θέλουν τη μία θέση υποδιοικητή να έχει ήδη «κλείσει» ο πρόεδρος της Ολυμπιακά Ακίνητα, Χρ. Χατζηεμμανουήλ.

Εξετάσεις για χρηματιστές

Την πρώτη Κυριακή του Νοεμβρίου θα πραγματοποιηθούν από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς οι εξετάσεις πιστοποίησης στελεχών σε ΕΠΕΥ, ΑΕΔΑΚ, ΑΕΕΧ και ΑΕΕΔ για τη λήψη και διαβίβαση εντολών σε κινητές αξίες και παράγωγα προϊόντα. Η ύλη των εξετάσεων ορίζεται στην (υπό έκδοση) κοινή απόφαση του Δ.Σ. της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς και του διοικητή της Τραπέζης Ελλάδος, το κείμενο της οποίας είναι διαθέσιμο στην ιστοσελίδα της Ε.Κ. Η βάση επιτυχίας των εξετάσεων θα είναι 75% των συνολικά 80 ερωτήσεων σε χρόνο μιας ώρας. Δύσκολο;

Ποιοι πωλούν – ποιοι αγοράζουν

Σε 9 εισηγμένες παρατηρήθηκε μεταβολή των ποσοστών των βασικών τους μετόχων, κατά τη διάρκεια της 3ης εβδομάδας του Σεπτεμβρίου. Οι σημαντικότερες αλλαγές αφορούσαν τη μείωση του βασικού μετόχου κ. Γιώργου Φειδάκη στη F.G. Europe από 56,15% στο 52,7%. Το ποσοστό της J&P Αβαξ στο μετοχικό κεφάλαιο της Αθηνάς αυξήθηκε στο 75,940% από 72,980%, στο πλαίσιο της δημόσιας πρότασης που έχει καταθέσει η πρώτη για την απόκτηση του συνόλου των μετοχών της εταιρείας. Στο 32,540% από 33,700% προηγουμένως κατήλθε το ποσοστό της κ. Αγγέλας Βαρβέρη στην εταιρεία Ν. Βαρβέρης – Moda Bagno. Στο 22,290% από 20,010% ανήλθε η συμμετοχή του κ. Κωνσταντίνου Ψαλλίδα στο μετοχικό κεφάλαιο της Εδραση στις 19/9/2007, μετά τη μετατροπή μέρους των ομολογιών από το μετατρέψιμο ομολογιακό δάνειο της εταιρείας σε 133.500 ονομαστικές μετοχές. Το ποσοστό του εφοπλιστή Νίκου Πατέρα αυξήθηκε στην εταιρεία Λυμπέρης από 5,01% στο 10,01%, μετά την απόκτηση μετοχών στις 17/9/2007. Στο επίπεδο του 90,040% από 82,220 ανήλθε το ποσοστό που κατέχει η Info-Quest, η οποία ελέγχεται από τον κ. Θεόδωρο Φέσσα, στην εταιρεία Unisystems.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή