Αισιόδοξες προβλέψεις για τις μετοχές από την αμερικανική Citigroup

Αισιόδοξες προβλέψεις για τις μετοχές από την αμερικανική Citigroup

1' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δύο με τέσσερα χρόνια ανόδου των χρηματιστηρίων αλλά με εντονότερες διακυμάνσεις έχουμε μπροστά μας, σύμφωνα με την παρουσίαση που έκαναν αναλυτές της αμερικανικής τράπεζας Citigroup σε δημοσιογράφους χθες στην Αθήνα. Η αισιόδοξη αυτή εκτίμηση προκύπτει από ανάλυση του κύκλου ομολόγων-μετοχών, σύμφωνα με την οποία κατά την «ανώριμη φάση ανόδου» της αγοράς (bull) ανεβαίνουν ταυτόχρονα και τα ομόλογα και οι μετοχές, όπως συνέβη από τα μέσα του 2003 μέχρι τώρα (για περίπου 50 μήνες). Η επόμενη «ώριμη φάση ανόδου», που κατά τη Citigroup μόλις άρχισε, χαρακτηρίζεται από πτώση των τιμών των ομολόγων αλλά διατήρηση της ανόδου των μετοχών. Στον προηγούμενο κύκλο ομολόγων-μετοχών αυτή η φάση είχε κρατήσει 30 μήνες ενώ στον προ-προηγούμενο 16 μήνες.

Πάντως οι εντονότερες διακυμάνσεις που παρατηρούνται σε αυτήν τη φάση θα κάνουν δύσκολη τη ζωή για τους επενδυτές και ιδίως για όσους έχουν δανειστεί κεφάλαια για να επενδύσουν, όπως ανέφερε ο αναλυτής της Citigroup, Ρόμπερτ Μπάκλαντ, εξηγώντας ότι αυτοί οι επενδυτές κινδυνεύουν να υποχρεωθούν από τις πιστώτριες τράπεζες να πουλήσουν στις χειρότερες στιγμές χάνοντας τις ευκαιρίες.

Αναφερόμενος στην πρόσφατη μείωση των επιτοκίων της αμερικανικής κεντρικής τράπεζας Federal Reserve κατά μισή εκατοστιαία μονάδα, ο κ. Μπάκλαντ είπε ότι με βάση την προηγούμενη εμπειρία οι μετοχές δίνουν θετικές αποδόσεις σε βάθος 12 μηνών από την έναρξη της πτώσης των επιτοκίων. Μάλιστα, είπε, η εμπειρία δείχνει ότι η μείωση των αμερικανικών επιτοκίων μπορεί να ευνοήσει πολύ περισσότερο τις ξένες μετοχές από τις ίδιες τις αμερικάνικες.

Η Citigroup «βλέπει» το ευρώ-δολάριο στο 1,43-1,44 στο τέλος του επόμενου έτους, ενώ ο κ. Γεράσιμος Σπυριδάκης, επικεφαλής της Citi Private Bank για την Ελλάδα που πρόσφατα ανέλαβε και όλους τους Ελληνες πελάτες της τράπεζας παγκοσμίως, τόνισε ότι «πρόκειται για αδυναμία του δολαρίου παρά για ισχύ του ευρώ» και ο αναλυτής κ. Ρίτσαρντ Ριντ εκτιμά ότι η πορεία του δολαρίου δεν θα οδηγήσει σε μια καταστροφική κατάσταση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή