Ε.Ε.: Μεταρρύθμιση στην αγορά ζάχαρης

Ε.Ε.: Μεταρρύθμιση στην αγορά ζάχαρης

1' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την επιτάχυνση της μεταρρύθμισης της ευρωπαϊκής αγοράς ζάχαρης, με στόχο τον περιορισμό της υπερπαραγωγής, ενέκρινε χθες το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, μετά τη διαπίστωση ότι η μέχρι τώρα πορεία της εφαρμογής των μεταρρυθμίσεων είναι μάλλον απογοητευτική.

Στόχος της μεταρρύθμισης της αγοράς ζάχαρης ήταν ο περιορισμός της παραγωγής κατά 10 εκατομμύρια τόνους μέχρι το 2010, όμως μέχρι τώρα η μείωση δεν υπερβαίνει τα 2,2 εκατομμύρια τόνους, με αποτέλεσμα να αναζητούνται τώρα νέες μέθοδοι περιορισμού του αριθμού των παραγωγών μέσω της εξόδου από την αγορά των λιγότερο ανταγωνιστικών και άρα πιο εξαρτημένων από τις πάσης φύσεως κοινοτικές επιδοτήσεις.

Το Κοινοβούλιο, εγκρίνοντας εκθέσεις της ευρωβουλευτού του ΠΑΣΟΚ κ. Κ. Μπατζελή, υιοθετεί την επιτάχυνση της εξόδου των παραγωγών μέσω της αύξησης της αποσυνδεδεμένης ενίσχυσης, εκείνης με άλλα λόγια που λαμβάνουν πια απλώς και μόνον ως αγρότες, ανεξαρτήτως του τι και πόσο παράγουν.

Παράλληλα, το Κοινοβούλιο ζητεί οι επιχειρήσεις που έχουν ήδη αποποιηθεί ποσοστώσεις να μπορούν να υποβάλουν πρόσθετη αίτηση αποποίησης έως τις 30 Απριλίου 2008 καθώς και την αύξηση της ενίσχυσης αναδιάρθρωσης από 218,75 σε 625 ευρώ για την περίοδο εμπορίας 2008/2009. Τέλος, προτείνεται η κατά 100% (αντί για 35%) ενίσχυση των επιχειρήσεων ζάχαρης που στρέφονται στην παραγωγή βιοαιθανόλης, καθώς και να δοθεί πρόσθετη ενίσχυση στους τευτλοπαραγωγούς ύψους 260 ευρώ ανά τόνο αποδεσμευθείσας ποσόστωσης.

Η ίδια η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, διαπιστώνοντας την απροθυμία των παραγωγών να στραφούν σε επωφελέστερες καλλιέργειες, έχει απειλήσει με ευθεία μείωση των ποσοστώσεων, ωστόσο, το Κοινοβούλιο, χωρίς να απορρίπτει την προσέγγιση αυτή, ζητάει ουσιαστικά να δοθούν πρώτα στους παραγωγούς επιπλέον οικονομικά κίνητρα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή