Επίσημη πρεμιέρα χθες για τον έλεγχο των ασφαλιστικών εταιρειών

Επίσημη πρεμιέρα χθες για τον έλεγχο των ασφαλιστικών εταιρειών

1' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Επί τόπου ελέγχους σε όλες τις ασφαλιστικές εταιρείες ξεκίνησαν από χθες συνεργεία του υπουργείου Ανάπτυξης, στο πλαίσιο του ετήσιου τακτικού ελέγχου για τη χορήγηση των πιστοποιητικών φερεγγυότητας για τη χρήση του 2006. Ο φετινός έλεγχος ξεκινά με σημαντική καθυστέρηση, παρά το γεγονός ότι η κατάθεση των στοιχείων από τις εταιρείες έχει ολοκληρωθεί από τα τέλη Ιουνίου. Η καθυστέρηση αποδίδεται στη μεσολάβηση των εκλογών και στη χρονοβόρα διαδικασία για την πρόσληψη εξωτερικού συμβούλου.

Η πραγματοποίηση επί τόπου ελέγχων, σε 30 περίπου εταιρείες του ασφαλιστικού κλάδου, τακτική που υιοθετήθηκε από την προηγούμενη πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης, επαναφέρει το φόβητρο των ανακλήσεων αδειών λειτουργίας. Στον βαθμό που η νέα ηγεσία του υπουργείου δεν έχει προλάβει ακόμα να δώσει δείγματα γραφής, η φημολογία που συντηρείται συνδέεται κυρίως με την κατάσταση που επικρατεί στην αγορά και με την αναπαραγωγή των φαινομένων παθογένειας, όπως είναι η διατήρηση των ασφαλίστρων σε χαμηλά επίπεδα, παρά τις αυξημένες κεφαλαιακές απαιτήσεις του κλάδου. Οπως διαπιστώνουν στελέχη της αγοράς, η πολιτική ανάκλησης αδειών στον βαθμό που δεν συνοδεύθηκε από τη στενή επιτήρηση του κλάδου, δεν έφερε τελικώς την εξυγίανση και τα φαινόμενα απαξίωσης επανήλθαν στην καθημερινή πρακτική.

Ο φετινός έλεγχος, που όπως φαίνεται θα περιοριστεί για άλλη μια φορά στις εταιρείες του κλάδου αυτοκινήτου, έκανε σύμφωνα με πληροφορίες, επίσημη πρεμιέρα χθες, ξεκινώντας από τις εταιρείες Διεθνής Ενωση και General Union. Σήμερα, σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πληροφορίες, σειρά έχει η Ασπίς Πρόνοια, ενώ σταδιακά θα ακολουθήσουν και οι υπόλοιπες. Στη μελανή εικόνα των εταιρειών που δραστηριοποιούνται στον κλάδο του αυτοκινήτου, θα πρέπει να προστεθεί και η απουσία οποιουδήποτε ελέγχου στα αποθέματα των εταιρειών που δραστηριοποιούνται στον κλάδο ζωής. Η αξιοπιστία του κλάδου θεωρείται καθοριστικής σημασίας σε μια περίοδο που το ασφαλιστικό βρίσκεται στην καθημερινή ατζέντα και σύμφωνα με τις κυβερνητικές διακηρύξεις, η αναμόρφωσή του περνά μέσα από τη ενίσχυση του τρίτου πυλώνα. Η διενέργεια ενός ουσιαστικού ελέγχου στον πιο ευαίσθητο κλάδο της ασφαλιστικής βιομηχανίας συνδέεται με την ενεργοποίηση της Επιτροπής Εποπτείας Ιδιωτικής Ασφάλισης. Πρόκειται για τη νέα αρχή, που θα εποπτεύεται από το υπουργείο Οικονομίας και η οποία παρά το γεγονός ότι έχει συσταθεί εδώ και τέσσερα περίπου χρόνια, δεν έχει ακόμα αναλάβει έργο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή