Η ΡΑΕ υπέρ της χρήσης λιθάνθρακα στην ηλεκτροπαραγωγή

Η ΡΑΕ υπέρ της χρήσης λιθάνθρακα στην ηλεκτροπαραγωγή

2' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το «πράσινο φως» για τη χρήση του λιθάνθρακα στην ηλεκτροπαραγωγή έδωσε η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας. Στη συζήτηση που έχει ανοίξει με αφορμή την υψηλή διακύμανση του πετρελαίου και του φυσικού αερίου περί του μίγματος καυσίμων στην ηλεκτροπαραγωγή τα επόμενα χρόνια, η εποπτεύουσα ανεξάρτητη διοικητική αρχή του τομέα της ενέργειας τάσσεται υπέρ της χρήσης των στερεών καυσίμων. Σύμφωνα με πληροφορίες η PAE έχει γνωμοδοτήσει προς το υπουργείο Ανάπτυξης υπέρ της έκδοσης άδειας λειτουργίας στην TEPNA για την κατασκευή ανθρακικής μονάδας ισχύος 420 MW στο Μαντούδι Ευβοίας, όπως και για την κατασκευή ανθρακικής μονάδας ισχύος 600 MW της Edesa Hellas στα Ασπρα Σπίτια Βοιωτίας. Κατά τις ίδιες πληροφορίες, θετικά αναμένεται να γνωμοδοτήσει και για την επένδυση της Edison στον Αστακό Αιτω/νίας που προβλέπει την κατασκευή μονάδας ηλεκτροπαραγωγής ισχύος 600 MW με πρώτη ύλη εισαγόμενο λιθάνθρακα που θα μεταφέρεται αξιοποιώντας τις λιμενικές εγκαταστάσεις της Ναυτιλιακής Βιομηχανικής Περιοχής. Στη διαδικασία της γνωμάτευσης βρίσκεται και η αίτηση της ΔΕΗ για την κατασκευή μονάδας συνολικής ισχύος 700-800 MW στο Αλιβέρι, που θα λειτουργεί επίσης με πρώτη ύλη τον εισαγόμενο λιθάνθρακα που θα μεταφέρεται μέσω των λιμενικών εγκαταστάσεων της ΑΓΕΤ Ηρακλής.

Η PAE ανοίγει τον δρόμο για την εγκατάσταση συνολικά 2.400 MW περίπου που θα παράγονται από την καύση εισαγόμενου λιθάνθρακα. H ισχύς αντιστοιχεί στη συνολική παραγωγή των παλαιάς τεχνολογίας μονάδων της ΔΕΗ, οι οποίες τιμωρήθηκαν προχθές με πρόστιμο από το ΥΠΕΧΩΔΕ ύψους ενός εκατ. ευρώ για υπέρβαση των ορίων στους εκπεμπόμενους ρύπους.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το 2001 η PAE είχε απαγορέψει τη χρήση στερεών καυσίμων στην ηλεκτροπαραγωγή, στηρίζοντας τότε τα ιδιωτικά επενδυτικά σχέδια που αναφέρονταν στη χρήση του φυσικού αερίου. Οι υψηλές τιμές πετρελαίου που έχουν εξωθήσει προς τα πάνω και τις τιμές του φυσικού αερίου καθιστούν μη ανταγωνιστή τη χρήση του φυσικού αερίου στην ηλεκτροπαραγωγή και παγκοσμίως το επενδυτικό ενδιαφέρον στρέφεται στα στερεά καύσιμα. Την κατεύθυνση αυτή έχει ακολουθήσει και το επενδυτικό ενδιαφέρον στην Ελλάδα. H επιλογή μίγματος καυσίμου στην ηλεκτροπαραγωγή για τη χώρα μας δεν είναι εύκολη υπόθεση, καθώς από τη μια θα πρέπει να συνεκτιμηθεί η διεύρυνση της υψηλής εξάρτησης από τις εισαγόμενες πρώτες ύλες και η αναπόφευκτη εξ αυτής αύξηση των τιμολογίων στην περίπτωση της στροφής στο φυσικό αέριο, αλλά και η επίτευξη των δεσμέυσεων που έχει αναλάβει η χώρα μας έναντι των εταίρων της για μείωση των ρύπων, στην περίπτωση της στροφής στα στερεά καύσιμα.

Η PAE παίρνει ως σημείο αναφοράς τις υψηλές εκπομπές ρύπων από τη λειτουργία των λιγνιτικών σταθμών παλαιάς τεχνολογίας της ΔΕΗ βάσει του οποίου προκύπτει σοβαρή μείωση από την υποκατάστασή τους με τη λειτουργία μονάδων λιθάνθρακα σύγχρονης τεχνολογίας. H σύγκριση, ωστόσο, υποστηρίζουν οι επικριτές της χρήσης στερεών καυσίμων για ηλεκτροπαραγωγή, θα πρέπει να γίνεται με το φυσικό αέριο και τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Η θετική γνωμοδότηση της PAE και στα δύο επενδυτικά σχέδια που προηγήθηκαν αλλά και η αναμενόμενη σε αυτά που εκκρεμούν προϋποθέτει τη χρήση της πλέον φιλικής προς το περιβάλλον τεχνολογίας. H προϋπόθεση αυτή δεν έχει εκληφθεί προς το παρόν ως αντικίνητρο από τους επενδυτές, οι οποίοι συνεχίζουν τη διαδικασία για την έκδοση αδειών εγκατάστασης. Οι επενδυτικές ανησυχίες εστιάζονται κυρίως στις αντιδράσεις των τοπικών κοινωνιών που θεωρούνται αναμενόμενες καθώς έχουν αρχίσει ήδη να διαφαίνονται και σε πιθανές προσφυγές στο ΣτΕ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή