Λεπτές ισορροπίες τώρα στον ΟΤΕ

Λεπτές ισορροπίες τώρα στον ΟΤΕ

2' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μπορεί η κυβέρνηση να επιχειρεί να καθησυχάσει εκείνους που ανησυχούν για το μέλλον του ΟΤΕ, αλλά είναι περισσότερο από δεδομένο ότι ο κυρίαρχος τηλεπικοινωνιακός Οργανισμός της χώρας είναι ευάλωτος σε μια επιθετική εξαγορά από τη MarfiInvestment Group (MIG). Και αυτό, παρά τα όσα «διαρρέουν» το τελευταίο διάστημα από την πλατεία Συντάγματος, περί ισχυρής βούλησης στην κυβέρνηση να τηρήσει στο ακέραιο τη διακηρυγμένη θέση της στον ΟΤΕ. Παράγοντες της αγοράς εκτιμούν ότι για μεγάλο χρονικό διάστημα η κυβέρνηση θα βρίσκεται υπό τη δαμόκλειο σπάθη μιας επιθετικής εξαγοράς επενδυτικών κεφαλαίων. Οι ίδιοι τόνιζαν, ότι το λιγότερο που θα μπορούσε να συμβεί είναι να παραμένει η κυβέρνηση με δεμένα τα χέρια στον ΟΤΕ, σε ό,τι αφορά τις στρατηγικές της επιδιώξεις στον ευαίσθητο τομέα των τηλεπικοινωνιών. Στελέχη της κυβέρνησης σημείωναν χθες ότι, κάτω από το σύνθημα «lessez faire», το οικονομικό επιτελείο δεν έχει τη διάθεση να αυξήσει τη συμμετοχή της στον ΟΤΕ (π.χ. μέσω της ΔΕΚΑ). Και αυτή η γραμμή θα τηρηθεί προκειμένου να μη δοθεί λάθος μήνυμα στις αγορές, περί αποκρατικοποιήσεων. Από την άλλη πλευρά, όμως, πληθαίνουν οι φήμες ότι η Μarfin, εκτός από μετοχική συμμετοχή στον OTE διαθέτει και συμμετοχή στην Cosmote. Αναλυτές εκτιμούν ότι η επενδυτική εταιρεία μπορεί να ελέγχει μέχρι και το 4% του μετοχικού κεφαλαίου της θυγατρικής του ΟΤΕ, γεγονός που αν ισχύει, καταρρίπτεται το σενάριο μιας ταχείας συγχώνευσης του ΟΤΕ με την Cosmote, με στόχο να αποδυναμωθεί η συμμετοχή της MIG στην πρώτη από τις δύο εταιρείες. Μια τέτοια εξέλιξη θα είχε ενδεχομένως το αντίθετο αποτέλεσμα από το επιδιωκόμενο – δηλαδή την αποδυνάμωση της συμμετοχής του Δημοσίου και μια ενδυνάμωση της συμμετοχής της MIG στη νέα εταιρεία.

Στο μεταξύ ραγδαίες είναι οι εξελίξεις στον Οργανισμό, μετά την απόφαση του προέδρου του ΟΤΕ κ. Παναγή Βουρλούμη να ζητήσει από τον διευθύνοντα σύμβουλο της Cosmote, να υποβάλει την παραίτησή του. Ο κ. Βουρλούμης ζήτησε το απόγευμα της περασμένης Δευτέρας την παραίτηση του κ. Μαρτιγόπουλου, η οποία υποβλήθηκε προφορικά.

Σήμερα αναμένεται να συνεδριάσει το Δ.Σ. της Cosmote, προκειμένου να γίνει επίσημα αποδεκτή η παραίτηση του κ. Μαρτιγόπουλου. Χθες ο ΟΤΕ προχώρησε σε ανακοίνωση σχετικά με το θέμα, η οποία αναφέρει τα εξής: «Ο ΟΤΕ ανακοινώνει ότι στις 16.00 της Τετάρτης, 26 Σεπτεμβρίου 2007, συνέρχεται το Διοικητικό Συμβούλιο της Cosmote για να κάνει αποδεκτή την παραίτηση του κ. Μαρτιγόπουλου, διευθύνοντος συμβούλου της εταιρείας. Οι λόγοι της παραίτησής του», καταλήγει η λιτή ανακοίνωση του ΟΤΕ, «σχετίζονται με τη διαφωνία του με τον κύριο μέτοχο της Cosmote σε θέματα στρατηγικής του Ομίλου ΟΤΕ».

Στο θέμα παρενέβη αργά χθες και το ΠΑΣΟΚ. Σε κοινή δήλωσή τους, η υπεύθυνη Οικονομίας του ΠΑΣΟΚ, κ. Β. Παπανδρέου, και ο υπεύθυνος Μεταφορών και Τηλεπικοινωνιών, κ. Ντίνος Ρόβλιας, έκαναν λόγο για «διοικητικά μαχαιρώματα» στο εσωτερικό του ομίλου που πίσω τους κρύβεται το «σχέδιο εκποίησης του ΟΤΕ». Τέλος, επισημαίνουν την απουσία στρατηγικής της κυβέρνησης στον τομέα των τηλεπικοινωνιών. Κυβερνητικά στελέχη ανέφεραν ότι ο κ. Βουρλούμης για τις τελευταίες κινήσεις σε ό,τι αφορά την Cosmote, είχε λάβει το «πράσινο φως» της κυβέρνησης. Και το θέμα της χθεσινής ημέρας πλέον είναι ποιος είναι ο αντικαταστάτης του κ. Μαρτιγόπουλου στην Cosmote. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Π. Βουρλούμης θα αναλάβει και τα καθήκοντα του διευθύνοντα συμβούλου της Cosmote.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή