Οι επικοινωνίες ελκύουν διεθνώς

Οι επικοινωνίες ελκύουν διεθνώς

2' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οταν πριν από περίπου 18 μήνες η Blackstone, το μεγάλο επενδυτικό fund, απέκτησε το 5,2% της Deutsche Telekom, η εταιρεία βγήκε άμεσα και δήλωσε τις προθέσεις της για τη συγκεκριμένη συμμετοχή. Το επενδυτικό fund δήλωσε ότι συνιστά κίνηση επενδυτικού χαρακτήρα και μέσο εκτόνωσης της τεράστιας ρευστότητάς του, η οποία προερχόταν από τα τεράστια κεφάλαια που είχε συσσωρεύσει τη συγκεκριμένη περίοδο.

Η επενδυτική εταιρεία ενδεχομένως να ήθελε «κάτι περισσότερο» από την Deutsche Telekom, όπως για παράδειγμα είχε συνέβη λίγους μήνες πριν με τον κυρίαρχο τηλεπικοινωνιακό οργανισμό της Δανίας, TDC, τον οποίο είχαν αποκτήσει επενδυτικά κεφάλαια. Ωστόσο, σύμφωνα με τους αναλυτές, τις φιλοδοξίες αυτές «ψαλίδισε» η γερμανική κυβέρνηση και η Blackstone παρέμεινε στο 5,2% χωρίς να διανοηθεί να κάνει βήμα παραπάνω.

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν

Τον ίδιο τηλεπικοινωνιακό οργανισμό είχε βάλει στόχο και η ρωσική Sistema, η οποία με προξενητή τον πρόεδρο της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν, είχε προτείνει ανταλλαγή μετοχών μεταξύ της γερμανικής και της ρωσικής εταιρείας. Ωστόσο και το σενάριο αυτό έληξε άδοξα, καθώς η κυβέρνηση της καγκελαρίου Αγκελα Μέρκελ έβαλε άμεσα πάγο στα σχέδια των Ρώσων δισεκατομμυριούχων, οι οποίοι και αναδιπλώθηκαν άμεσα. Σήμερα, το γερμανικό δημόσιο παραμένει στο 32% του μετοχικού κεφαλαίου της Deutsche Telekom και κανένας δεν απειλεί με εξαγορά την επιχείρηση.

Στο παρελθόν υπήρξαν πολλά φαινόμενα απόκτησης ελέγχου κυρίαρχων τηλεπικοινωνιακών οργανισμών, με πιο πρόσφατο παράδειγμα αυτό της Olivetti στην Telecom Italia. Η πρώτη από τις δύο, κατέχοντας το 18% στη μεγάλη ιταλική εταιρεία, κόντεψε να «ξοκείλει το σκάφος» με λαθεμένες επιλογές. Τελικά παρέδωσε τα ηνία της Telecom Italia στην Pirelli, η οποία σε μια προσπάθεια διόρθωσης της πορείας της μεγάλης ιταλικής εταιρείας, επιχείρησε να μειώσει τον υπέρογκο δανεισμό πουλώντας το «διαμάντι» του ομίλου, την Telecom Italia Mobile (TIM) – δηλαδή την Cosmote του ομίλου ΟΤΕ.

Ο Ρομάνο Πρόντι

Για την ανατροπή της απόφασης αυτής παρενέβη ο ίδιος ο πρωθυπουργός της Ιταλίας, Ρομάνο Πρόντι. Τελικά, το σχέδιο που προκρίνεται είναι μια συμμαχία της Telecom Italia με την ισπανική Telefonica, η οποία θα βγάλει από το αδιέξοδο των επιλογών των προηγούμενων ιδιωτικών διοικήσεων της Telecom Italia. Σημειώνεται ότι και το συγκεκριμένο σχέδιο διάσωσης της Τelecom Italia εμφανίζει προβλήματα, δεδομένης μιας πιθανής συγχώνευσης της ιταλικής με την ισπανική εταιρεία να «χτυπήσει» στη Βραζιλία, όπου οι δυο εταιρείες ελέγχουν τους δύο βασικούς παίκτες κινητής τηλεφωνίας.

Είναι προφανές ότι οι τηλεπικοινωνίες δεν είναι «παιχνίδι» και ότι οι σοβαρές κυβερνήσεις αντιμετωπίζουν με δέουσα προσοχή το θέμα αυτό. Αντίθετα, οι λιγότερο προσεχτικές κυβερνήσεις μπαίνουν σε περιπέτειες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή