Οι επιχειρήσεις στην Ε.Ε. υπέρ ενιαίας φορολογίας

Οι επιχειρήσεις στην Ε.Ε. υπέρ ενιαίας φορολογίας

1' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενιαίο φορολογικό σύστημα στην Ευρώπη επιθυμούν οι επιχειρήσεις των χωρών-μελών της Ε.Ε. σύμφωνα με έρευνα της KPMG International. Υψηλόβαθμα στελέχη από τις οικονομικές και φορολογικές διευθύνσεις περισσοτέρων των 400 εταιρειών, συμπεριλαμβανομένων και μερικών από τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις των 27 χωρών-μελών της Ε.Ε. και της Ελβετίας, ρωτήθηκαν για τις απόψεις τους σε σχέση με τα σχέδια της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για μια Κοινή Ενοποιημένη Επιχειρηματική Φορολογική Βάση.

Επί της ουσίας το βασικό σημείο των προτάσεων της επιτροπής είναι ο υπολογισμός των κερδών των επιχειρήσεων με βάση μια ενιαία, πανευρωπαϊκή «φόρμουλα», σε αντίθεση με τις 27 διαφορετικές «φόρμουλες» που βρίσκονται σε ισχύ σήμερα. Μετά απ’ αυτόν τον υπολογισμό, τα κέρδη θα αντιστοιχίζονται αναλόγως στις χώρες όπου οι επιχειρήσεις δραστηριοποιούνται και θα φορολογούνται με βάση την κλίμακα της κάθε χώρας.

Η ιδέα αυτή υποστηρίχθηκε από το 78% των ερωτηθέντων σε πανευρωπαϊκή κλίμακα. Τα στελέχη από την Τσεχία, τη Δανία και την Ισπανία τάχθηκαν υπέρ της ιδέας σε ποσοστό 100%, με την Ιταλία να φτάνει το 96%, την Ελλάδα, το Λουξεμβούργο, την Πολωνία, τη Ρουμανία, τη Σλοβενία και τη Σουηδία να κινούνται στο 90%, τη Γερμανία στο 84% και τις Αυστρία, Φινλανδία, Ουγγαρία και Πορτογαλία στο 80%.

Από τις μεγάλες οικονομίες της ηπείρου, το Ηνωμένο Βασίλειο εξεδήλωσε τον μεγαλύτερο σκεπτικισμό, με 62% υπέρ και 32% κατά των προτάσεων της Επιτροπής. Μόνο η Ιρλανδία και η Σλοβακία κατέγραψαν μειοψηφικά ποσοστά υποστήριξης, με το 50% των ερωτηθέντων να αντιτίθενται στις προτάσεις.

Αν και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν περιλαμβάνει στις προτάσεις της τη δημιουργία ενιαίας ευρωπαϊκής φορολογικής κλίμακας για τις επιχειρήσεις, ωστόσο, το 69% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι, επί πλέον της ενιαίας πανευρωπαϊκής βάσης, θα επιθυμούσαν μια ενιαία κλίμακα για όλη την Ευρώπη.

Σημειώνεται ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προγραμματίζει τη θέσπιση, πριν από το τέλος του 2008, ενός νέου νομοθετικού πλαισίου που θα αφορά μια νέα Κοινή Ενοποιημένη Φορολογική Βάση για τις Επιχειρήσεις (Common Consolidated Corporate Tax Base – CCCTB), για όλες τις χώρες της Ε.Ε.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή