Σταθερή στα 70-80 εκατ. ευρώ παραμένει η αγορά των κτηνιατρικών φαρμάκων

Σταθερή στα 70-80 εκατ. ευρώ παραμένει η αγορά των κτηνιατρικών φαρμάκων

1' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σταθεροποιημένη ήταν η αγορά κτηνιατρικών φαρμάκων το 2006, διαμορφούμενη στα 70 – 80 εκατ. ευρώ περίπου. Αύξηση 6-7% ετησίως παρατηρείται στον τομέα των φαρμάκων για κατοικίδια ζώα, ενώ μείωση για τα παραγωγικά ζώα, καθώς υπολογίζεται ότι τα μερίδια των προϊόντων που προορίζονται για πτηνοτροφικές και χοιροτροφικές μονάδες είχαν μειωθεί μέχρι και 20% έκαστο μέχρι τους πρώτους μήνες του 2007.

Αυτό προκύπτει από πρόσφατη μελέτη της Hellastat, στην οποία αναφέρεται ότι η αξία της αγοράς του υποκλάδου των κτηνιατρικών φαρμάκων οικιακών ζώων ανέρχεται σε 18-20 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με τη μελέτη, οι παράγοντες διαμόρφωσης της αρνητικής τάσης στον υποκλάδο των παραγωγικών ζώων ορίζονται κυρίως στους εξής:

– Οι καλές καιρικές συνθήκες, κατά το πρώτο εξάμηνο του 2007, περιόρισαν τη χρήση αντιβιοτικών φαρμάκων στα παραγωγικά ζώα, στην κάμψη στον τομέα των κτηνοτροφικών μονάδων που προκλήθηκε από τη νόσο των πουλερικών αν και η κατάσταση, ωστόσο, δείχνει να ομαλοποιείται κατά την τρέχουσα χρονική περίοδο. Οσον αφορά τα χοιροτροφεία, επισημαίνονται η χαμηλή απόδοση ανά χοίρο και οι συνεχώς αυξανόμενες τιμές των δημητριακών, γεγονός που καθιστά αρκετές χοιροτροφικές μονάδες μη οικονομικά βιώσιμες και επιπλέον παρατηρείται έντονος ανταγωνισμός μεταξύ των επιχειρήσεων με πιέσεις στις τιμές των φαρμάκων λόγω και της στασιμότητας της ζήτησης.

Ωστόσο, δεν παύουν να συντρέχουν και ευνοϊκοί παράγοντες, οι οποίοι συνοψίζονται ως εξής:

Λειτουργία ελληνικών παραγωγικών μονάδων με ανεπτυγμένη τεχνογνωσία και εξαγωγικό προσανατολισμό, δημιουργία τα τελευταία χρόνια ορισμένων πρότυπων κτηνοτροφικών μονάδων μεγάλου μεγέθους, καθώς και παρέμβαση από τη βιομηχανία τροφίμων (προϊόντα γάλακτος, κρέατος και πουλερικών) στην εκτροφή των ζώων με ελέγχους, συστάσεις και επιβολή προτύπων

Επίσης, προβλέπεται διαχρονική αύξηση του αριθμού των ιδιόκτητων κατοικίδιων.

Το 2006, ο κύκλος εργασιών του κλάδου των κτηνιατρικών φαρμάκων διαμορφώθηκε σε 53,98 εκατ. ευρώ (+2,6% σε σχέση με το 2005).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή