Αποκλείεται επιθετική εξαγορά του ΟΤΕ

Αποκλείεται επιθετική εξαγορά του ΟΤΕ

3' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Απέκλεισε χθες το ενδεχόμενο επιθετικής προσφοράς για τον ΟΤΕ ο υπουργός Οικονομίας κ. Γ. Αλογοσκούφης, καθώς μια οποιαδήποτε τέτοια κίνηση θα έβρισκε μπροστά της την κυβέρνηση.

Ο υπουργός, μιλώντας σε ραδιοφωνικό σταθμό ανέφερε ότι «η κυβέρνηση έχει ξεκαθαρίσει τη στάση της» πάνω στο θέμα και ότι ο μόνος αποδεκτός στρατηγικός επενδυτής στον ΟΤΕ είναι ένας ευρωπαϊκός τηλεπικοινωνιακός οργανισμός, που θα συνεισφέρει σε τεχνογνωσία και θα δημιουργήσει συνέργειες. «Επενδυτές θέλουμε, όλους τους επενδυτές τους σεβόμαστε και τους καλωσορίζουμε, αλλά εάν υπάρξουν επιθετικές κινήσεις στον ΟΤΕ μην έχετε καμία αμφιβολία, ότι όποιοι κάνουν αυτές τις επιθετικές κινήσεις, θα βρουν την κυβέρνηση απέναντί τους» είπε ο κ. Αλογοσκούφης.

Είναι η πρώτη φορά που η κυβέρνηση, μέσω του υπουργού Οικονομίας ξεκαθαρίζει τη στάση της για τον ΟΤΕ. Ο κ. Αλογοσκούφης σημείωσε ακόμη ότι σε περίπτωση που δεν βρεθεί ο στρατηγικός επενδυτής σύμφωνα με τις προδιαγραφές που έχουν τεθεί, η κυβέρνηση θα έχει το «πάνω χέρι». Σημείωσε μάλιστα ότι η συμμετοχή του 28% μπορεί να διασφαλίσει τον έλεγχο πάνω στον ΟΤΕ. «Κατά τα άλλα (σ.σ. αν δεν βρεθεί στρατηγικός επενδυτής), το Δημόσιο θέλει να διατηρήσει το επάνω χέρι στην πορεία του Οργανισμού και στη στρατηγική και την επιχειρηματική του πορεία και με το 28% που έχει σήμερα, αυτό μπορεί να το διασφαλίσει», είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός.

Τέλος σε ό,τι αφορά τη συμμετοχή της Marfin Investment Group, ο κ. Αλογοσκούφης θέλησε να εμφανιστεί καθησυχαστικός, σημειώνοντας ότι «μέχρι ενός σημείου δεν ενδιαφέρουν τα ποσοστά τα οποία επενδύουν οι επενδυτές αν είναι μικρά ή μεγάλα».

Παράλληλα χθες η MIG εμμέσως πλην σαφώς άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να επιδιώξει τον έλεγχο του ΟΤΕ. «Η επένδυση της MIG στον ΟΤΕ», αναφέρει η σχετική ανακοίνωση που δημοσιοποιήθηκε χθες, «είναι στρατηγικού/μακροπρόθεσμου επενδυτικού χαρακτήρα. Η θέση της MIG στον ΟΤΕ», συνεχίζει η ανακοίνωση, «μπορεί να αυξηθεί ή και να μειωθεί ανάλογα με τις συνθήκες της αγοράς, τις χρηματιστηριακές συνθήκες και τις εξελίξεις στη στρατηγική και τα αποτελέσματα του ΟΤΕ». Η ίδια όμως δηλώνει την πρόθεσή της να συνεργαστεί με την κυβέρνηση σχετικά με το μέλλον του ΟΤΕ και αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο στην περίπτωση που η κυβέρνηση βρει κάποιον άλλο στρατηγικό επενδυτή. «Η MIG έχει πρόθεση άριστης συνεργασίας με την κυβέρνηση σχετικά με το μέλλον του ΟΤΕ», αναφέρεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση. Και συνεχίζει: «Οι οποιεσδήποτε στρατηγικές αποφάσεις της κυβέρνησης σχετικά με την περαιτέρω ιδιωτικοποίηση του ΟΤΕ είναι λογικό ότι θα ληφθούν με γνώμονα το συμφέρον όλων των μετόχων, τόσο από πλευράς τιμής της μετοχής αλλά και περαιτέρω προοπτικών του ΟΤΕ. Σε αυτά τα πλαίσια η παρουσία ενός ακόμη ισχυρού μετόχου ο οποίος προτίθεται να έχει πλήρη συνεργασία με την κυβέρνηση πιστεύουμε ότι μεγαλώνει τις επιλογές και είναι σαφώς υποβοηθητική».

Η ΜΙG ακόμη ζητά εκπροσώπηση στο Δ.Σ. του ΟΤΕ, θεωρώντας ότι η κυβέρνηση δεν θα έχει αντίρρηση, στο πλαίσιο της εταιρικής διακυβέρνησης της επιχείρησης. Η ίδια αναφέρει τέλος ότι «δεν συνιστά κερδοσκοπικό fund ούτε equity fund που επενδύει με στόχο την γρήγορη αποεπένδυση και το εύκολο κέρδος». Η ίδια αυτοπροσδιορίζεται ως εταιρεία «επενδύσεων και μακροπρόθεσμων συμμετοχών στρατηγικού χαρακτήρα», ενώ αναφέρει ακόμη ότι το επενδυτικό της πρόγραμμα βρίσκεται ακόμη στην αρχή.

Παράγοντες του οικονομικού επιτελείου αναφερόμενοι στην ανακοίνωση της MIG σημείωσαν ότι το αίτημα της επενδυτικής εταιρείας για εκπροσώπηση στο Δ.Σ. του ΟΤΕ θα εξεταστεί. Υπενθυμίζεται ότι ήδη το μέλος του Δ.Σ. του ΟΤΕ, κ. Θ. Βενιάμης, είναι μέτοχος της MIG και μέλος της Επενδυτικής Επιτροπής στην εταιρεία. Στελέχη ωστόσο της MIG ανέφεραν ότι ο κ. Βενιάμης μπορεί να είναι μέτοχος της MIG και στέλεχός της, ωστόσο δεν δεσμεύεται από την ίδια, ούτε ο ίδιος δεσμεύει την εταιρεία. Σαν συνέπεια, θα πρέπει να υπάρξει μέλος στο Δ.Σ. του ΟΤΕ που θα δεσμεύει και θα δεσμεύεται από τη MIG. Εξάλλου ο κ. Βενιάμης βρίσκεται στο Δ.Σ. του OTE πριν ακόμη υπάρξει η συμμετοχή της MIG. Από το οικονομικό επιτελείο δεν απέκλειαν το ενδεχόμενο να υπάρξει ένας ορισμός μέλους στο Δ.Σ. του ΟΤΕ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή